söndag 26 december 2010

Bäst 2010 #1

När nu 2010 års sista skälvande kväll snabbt närmar sig med sitt bubbelvinsdrickande, Abba-allsångssjungande, tolvslags-sms:ande och sin allmänna känsla av förgänglighet vill vi här på Längre inåt landet passa på att lista det bästa från året som gått. Här nedan kommer mina listor, gilla eller dissa gärna!

Böcker
Årets bok:
Jonathan Franzen - Freedom
Inte för att jag läst så många böcker från i år, men årets bok för mig är ändå helt klart Jonathan Franzens nya roman Freedom. Boken handlar om familjen Berglund, och beskriver framför allt relationen mellan makarna tillika föräldrarna Walter och Patty, och deras gemensamma vän Richard Katz. Jag ska inte tråka ut eventuella läsare med en beskrivning av vad som händer, men stämningen kan väl beskrivas lite som om Wes Anderson, Noah Baumbach och Ingmar Bergman skrev en roman tillsammans. Runt det centrala triangeldramat vecklar Franzen med sin underbara svarta humor ut några helt centrala konflikter i vårt samtida, västerländska medelklasspredikament. LÄS!!!

Jonathan Franzen

Richard Yates - Easter Parade
Utgavs på svenska för första gången i år, och eftersom det är en så bra roman så tycker jag den förtjänar att vara med här trots att orginalet kom på 1970-talet.

Sara Stridsberg - Darling River
Hemsk men vacker och väldigt poetisk roman som tar sin utgångspunkt i Dolores "Lolita" Haze öde i Vladimir Nabokovs roman Lolita.

Skivor
Årets platta:
Warpaint - The Fool
Tungt synkoperat, basackord, drömsk kvinnlig stämsång, grymt låthantverk, en leadgitarrist med en uttrycksfullhet av helt Coltraneska mått - helt enkelt årets bästa släpp. Warpaint är grungens, shoegazens och krautrockens gemensamma kärleksbarn, klart man måste älska dem.

Warpaint

Tvåa:
Justin Townes Earle - Harlem River Blues
Rejält eklektisk altcountry som ekar av både farsan Steve Earles råhet och ett mjukare, känsligare tonfall. Näst bäst 2010.

Trea:
Beach House - Teen Dream
Hipsterstämplat, javisst. Men att denna platta varit ständigt soundtrack i alla midsommarkransenlägenheter under året förändrar inte det faktum att Beach House helt oemotståndligt förvaltar och vidareutvecklar arvet från Mazzy Star.

4-10:
Band of Horses - Infinite Arms
Bear in Heaven - Beast Rest Fourth Mouth
Håkan Hellström - 2 steg från Paradise
Ikons - Ikons
Wild Nothing - Gemini
Dungen - Skit i allt
Broken Social Scene - Forgiveness Rock Record

Låtar
Årets låt:
Superflu - Bukkake Beyonce
Jo, jag vet. En av LiL:s skribenter utser en technolåt till årets låt. Jag kanske blir utkastad ur församlingen, men må så vara. En grym låt är en grym låt är en grym låt. Jag säger som Captain America: man når en punkt där det enda man kan göra är att plantera sig själv som ett träd vid sanningens flod. Och sanningen är att ingen låt jag hörde under året svängde så överjävligt som just denna. Fantastiskt vad nån kan åstadkomma med vad som låter som hinkar, burkar, rör och en balalaika.

Tvåa:
JJ - Let Go
Två stenhårda Broder Daniel-fans tar Angelo Badalamenti som gisslan på en västindisk ö, tvingar honom lära sig spela oljefat och komponera den här fantastiska låten. Ungefär så bra är göteborgska JJ:s mästerliga tredje skiva och den här låten är bäst på plattan.

JJ


Trea:
Justin Vernon - Bruised Orange (Chain of Sorrow)
Grym tolkning av en grym låt. John Prine skrev originalet till plattan Bruised Orange 1978. Skägget växer flera centimeter bara man hör den.

4-10:
Warpaint - Set your arms down
Ellie Goulding - Starry Eyed (Russ Chimes remix)
Gayngs - Cry
Broken Social Scene - Sweetest Kill
Blue Hawaii - Dream Electrixra
Crystal Castles feat. Robert Smith - Not In Love
Surfer Blood - Swim

Filmer
Årets film: Toy Story 3
Oändligt gripande, dramaturgiskt fulländad, sorgsen och krass, vacker och hoppfull - årets bästa film 2010 var animerad. Tur att det var nära till Monk's ölkrog efteråt så att LiL:s utsända kunde debriefa denna helt oväntat omtumlande film.

2-5:
I'm Still Here
En profet
Armadillo
Iron Man 2

Årets tio bästa nyckelfraser
Ulftopia
Bandana
Episkt
Herrtrendfrisyr
Doctor Martens
Trädgården
Native american-estetik
Röd Saab 900 (1988)
Van Morrison-andlighet
Staropramen betyg 2-, 2, 1, 2

Indian

1 kommentar:

ramnehill sa...

Lyssnar nu på Warpaint, låter lovande (hur kan jag ha missat så mycket i år?)! Vill också hylla att en Saab tog sig in på listan, låt vara att den är från -88!