tisdag 30 november 2010

Öltest #7

Så var det äntligen dags för nytt öltest. Förutom ett euforiskt men kort test av polsk fulöl som förvärmning inför Ulf Lundells spelning på brottet i somras har det inte testats öl i Längre inåt Landets regi sedan januari 2010. Således var förväntningarna stora och stämningen hög redan från första början på denna i övrigt gudsförgätna novemberfredag. Temat var ganska givet - fredagsmys. Efter dagens dont (dagens längsta kvitto på systemet enligt expediten!) var det äntligen dags för tacos och öl. Gästprofessor denna gång var ingen annan än den legendariska diskjockeyn Hilmer X. Betygsskalan är 1-5 precis som vanligt, nytt för denna gång var att även en del folköl togs upp i testet. Att de öl som testades sist fick ganska mycket sämre snittbetyg än många av de öl som testades tidigare beror nog på den mänskliga faktorn, och de tjeckiska drakarna Staropramen och Pilsner Urquell förtjänar nog att testas igen...

Ölen dukas fram.

Baron Trenck
Betyg: 1+, 1, 1-, 1+
Omdömen: "Ska du ta en bit lök innan ölen?", "jävligt söt, svullen liksom", "luktar gammalt skåp", "luktar disko dagen efter - såpa och gammal öl", "den vill ha beska men har ingen", "Three Towns?", "starkare än vanlig lager?", "Spendrups 5,9?", "hemsk"

Starbrno 3,5
Betyg: 3, 3+, 3+, 3+
Omdömen: "Det här är stabil svensk fulöl... vattnigt men ändå gott", "doftar trä - nysågad planka", "svensk motsvarighet till vattnig amerikanare", "gör sig bra i bastun", "pappan i familjen åt gröt med vatten.. de skilde sig sen och det kan man ju förstå", "gröt on the rocks!", "neutral på ett bra sätt - en kompis som fyller ut [gänget], men inte själv tillför så mycket"

Mellanlandning i mjölkpaketet.

Zlatý Bažant
4-, 4, 3-, 3+
"doft av frukt", "för lite kolsyra", "inte kall nog", "jättegott", "men visst smakar det banan?", "liksom fläder", "jag måste nästan ge den 4- för potentialen", "smakar först som en lättdrucken öl men har sen en karaktär som inte passar den", "av den här låten [Bruce, ca 1988] får jag charterfeeling"

TT Green Lager
2+, 2+, 2, 2-
"luktar svett", "smakar vanilj", "jag tror att det här är en lurig öl.... chateau neuf chateu 'flanell'...", "står stadigt med fötterna i folkölsmyllan, men vill mer"

1864 Blanc
Betyg: 1+, 3, 2, 2+
Omdömen: "Det här måste vara aprikos", "rödskimrande", "multivitaminjuice", "90-tal", "hur får man öl att smaka frukt?", "smakar doftblock", "för mycket smak av yes-flaska", "man kan lika gärna dricka vanilla coke", "smakar misslyckad drink", "unik", "kapitalisterna rakar sina handryggar och parfymerar sina kalsonger", "motsatsen till machokommunist", "en väldigt lifestyle folkpartist", "DN bostad".

Wisby Weiss
Betyg: 3+, 3+, 3+, 3+
Omdömen: "Jan Björklund", "luktar genuint, som någon som har ett gott hjärta", "okomplicerad fin smak", "fint skum - det lever", "inga överraskningar", "fin färg"

La Trappe White
4-, 3+, 4-, 3-
Omdömen: "Mer pålitligt weissbier", "ganska anonym", "det här kan vara sånt som folk gillar när de vet att det är ett känt märke", "smakar som hoegaarden", "money talks"
Blanche deNamur
Betyg: 4, 4+, 4, 3+
Omdömen: "Orangeast hittills", "smakar som en god öl men jag tycker inte om den", "metall, men god eftersmak", "vill för mycket", "samma år som Göran Persson förlorade valet (2006), döptes noll barn till Göran i Sverige", "kallhamrad Stefan Sauk", "balans - gjord med säker hand", "ett gäng civilekonomer som vill impa på en kulturarbetare bjuder på den här", "renässans, jag vill ha barock", "Brahms?", "det kristna kommer vinna i längden"
Left Hand
Betyg: 2, 2, 3-, 2-
Omdömen: "Är denna ännu mörkare eller har rummet blivit mörkare?", "uääh!", "vad säger du om den här sortens saxsolo? - Det märks att han försökt rocka till det, men inte förstått uppgiften".

Ölposetävling - spreta med tummen, spreta med lillfingret.

Punk IPA
Betyg: 5-, 5, 5-, 4+
Omdömen: "Det måste vara mikro", "det luktar förbannat gott", "fan vad gött", "känns som brew dog-beska", "Trashy blond? - Är det här lager?!", "svensk mikro", "grapefrukt", "extasöl", "detta måste vara IPA", "veva handen i luften-öl", "sjukt gott men passar inte mig, öl handlar inte om smaken i munnen utan om sociala tillfällen, den här ölen skulle ta över".

Arabier (De Dolle Brouwers)
Betyg: 3-, 1+, 2, 3
Omdömen: "Luktar sött äpple", "cider", "socker", "smakar alkohol", "den är stark", "visa magen-stark", "det här är väl ingen IPA? - Jo det kan det vara!", "det snurrar i min skalle", "den här ölen blir för full och viskar dig fuktigt i örat", "*en testmedlem andas i fönstret och suckar tungt"

Bernard
Betyg: 2, 3, 2, 2+
Omdömen: "Det luktar ingenting - prisa gud!", "inte äcklig", "inte god", "brödig och tråkig", "sur men inte besk", "kylig", "skaldjur", "god lager", "oempatisk", "jag har en kollega på jobbet som jag var lite kär i men som är så jävla kall".

Sierra Nevada Torpedo Extra IPA
Betyg: 4, 3-, 4, 3
Omdömen: "Åh IPA!!!", "godare doft än smak", "lakrits", "smakar amerikanskt", "en klunk brooklyn lager och en klunk mikrobryggeri", "som en riktigt bra amerikansk affärsidé - lite 'out there' men det säljer", "mustig", "jag vill inte behöva knäcka koder för att dricka öl", "jag tänkte ge 2+ men eftersom vi lyssnar på Fogerty blir det 3-"

Höst Bryg (Herslev Bryghus)
Betyg: 3, 4, 2+, 3-
Omdömen: "Det här är fan marmelad", "utedass", "röd som en kommunist", "god men tam", "fisvind i gomseglet", "Steve Earles sound på Transcendental Blues är som eskimåer som gnuggar näsan", "ölen sänker ambitionsnivån", "som tredje ölen en fredagsmyskväll", "för mycket kropp och för lite beska", "nyansrikt om man är redo"

På nittiotalet togs alla bilder rakt framifrån.

Pripps 3,5
Betyg: 4-, 3+, 4-, 2+
Omdömen: "Som en gammal vän", "det här är gott", "bastuöl", "det var jävligt gott med folköl", "kan dricka hur mycket som helst", "som att kyssa läraren", "som att kyssa sin syster på ett bibliskt sätt", "inga tydliga negativa sidor"

Sailor (TT)
Betyg: 2-, 1+, 1, 1-
Omdömen: "Så jävla äckligt ändå", "den försöker smaka någon slags smak", "falsk", "aldrig i livet", "som ett klamydiatest som slagit sig", "Kamerun i storslalom"

Kung Markatta 2,6 %
2+, 3, 2+, 2
"Blekare än Maria Montazamis 'hårtoppar'", "blekare än Victoria och Daniels sandslott", "inte folle? jo det är folle", "intetsägande", "gymnasiefest", "nästan 2,8%", "rätt gött ändå", "ett tilltal som jag tycker om", "ett tilltal som gör att det går dåligt för mig för att jag gillar det här", "stureplan eller småstad: det här funkar var som"

Bud
2, 3, 2, 2-
"luktar folköl", "är riktig öl", "misslyckad familjesemester", "känner ingen smak alls, inte äckligt", "smakens nollpunkt!", "tror att Bud är gott men att det här är Bud och den är jätteäcklig"

Öl 3,5 %
1+, 2-, 1, 1+
"luktar fin tjeck", "helt död öl", "som en rubrik på Sportbladet", "dåligt hångel", "som en 'svensk journalist i Peking'", "den är nyöppnad men smakar redan avslaget"

Mmm - smakar det gott, tro?

Jenlain Blond
2, 2+, 1-, 1+
"this is not your average beer", "TT?", "bärplockaröl", "sommarjobbaröl", "våtmark"

Pedigree
3-, 2, 2-, 2
"elegant färg - bärnsten", "vinden doftar så gott i ditt hår", "skölj som en fluortant!", "smakar metall", "en öl att svepa"

Summer Solstice Summer Wheat
4-, 4, 3-, 4-
"vad sägs om att jag sätter denna redan på doften då? [självgott leende]", "det måste vara Brewdog", "jättegott", "kaxig stil"

Brewdog Trashy Blonde
4+, 5, 3+, 4+
"det här skulle kunna vara Trashy Blonde", "[smakar] jaja, nu är det Trashy Blonde, det är jag 100 % säker på", "det här är jävligt gott", "jag börjar krama mig själv", "ger mig två vigselringar och jag gifter mig med den", "jag vill borra ner mitt ansikte i dess barm", "inte som de grymma gubbrocklåtarna där jag börjat veva med båda händerna", "en perfekt öl"

TT
3+, 4, 3, 3-
"det är som folk som förnekar jesus", "alla mina facebookstatusar ett år framåt ska bestå av Håkan-citat", "bra lager, men en liten besvikelse", "Urquell 3,5", "god för att den är kall, men ändå god!", "den har allt som jag vill att en öl ska ha"

Ginger (polsk ingefäreöl!)
2-, 1-, 1-, 2
"Nicke Nyfiken svingar sig i en lian", "barnöl", "förkylningstider", [Max flaxar med skjortan], "extra stark wc-anka", "FY FAN", "har aldrig känt en sån här doft i hela mitt liv", "jag är 12 år och på Cypern och köper stimorol med kanelsmak", "alkoläsk"

Urquell 3,5
1+, 1-, 1-, 1 [här började vi bli lite fulla]
"TT?", "är det TT eller? hahaha", "folle eller - sjukt blaskigt", "klassisk fulöl", "spendrups", "hur seriös är du med flöjten? - jag vill kunna spela fulflöjt", "smakar som all annan jävla skit vi druckit ikväll", "tror urquell 3,5 - nej det är så fult det här", "tack och hej"

Urquell pilsner
2+, 2, 2, 1
"neejäähh!", "ingen vill dricka mer", "den här ölen deltar i ett spel som jag inte vill ta del av", "vad ger vi den här ölen för betyg egentligen? - välj du", "mina läppar börjar domna", "som Antonius och Cleopatra", "ett tärningskast"

Bagge
3-, 2, 3, 1
[luktar - skrattar hånfullt], [kommer tillbaka från toaletten] "åh vi har öl - fan vad gott", "luktar ingenting men smakar jättegott", "god beska", "tjugo i två-beska", "bluesbeska", "dansk beska", "tysk beska", "nej - det är tjeckisk beska", "drick upp, drick upp, den nya dagen gryr!", "jag kastar sten i glashus, men du har gett samma betyg till de senaste tre ölen"

Staropramen
2-, 2, 1, 2
"det här är en bra låt!", "proud mary!!", "fy fan vad det här inte var gott, nu börjar jag må illa", "plastfarbror med onda avsikter", "julafton utan julklappar", "usch usch usch! slag av Hans i 8B i solar plexus", "en coverversion av Åre-bandet", "som att prata hushållsekonomi med en groupie till ett tribute-tribute-band"

Zeunerts
1+, 1+, 2, 2
"Vicket maraton!", "rik skumkrona", "usch!", "inte gott - öl är inte gott så här dags", "det här tror jag är Spendrups", "sött & gött", "motbjudande", "är det TT?", "jag tror att det här är gott egentligen"

Dubbel slägga.

---
Sammanräkning:
Punk IPA - 18 (=4,5 i snitt)
Trashy Blonde - 16 (=4)
Blanche de N., Summer Solstice - 15
Sierra Nevada Torpedo IPA, Zlaty Bažant, La T. White - 14
TT, Pripps 3.5 - 13
Starobrno 3,5, Wisby Weiss, Herslev - 12 (= 3 i snitt)
Left Hand IPA, Arabier, Bernard, Kung Markatta 2 6, Bud, Pedigree, Bagge - 9
TT Green Lager, 1864 Blanc - 8 (= 2 i snitt)
Pilsner Urquell, Staropramen - 7
Jenlain Blond, Ginger, Zeunerts - 6
Sailor, Öl 3.5 - 5
Baron Trenck, Urquell 3.5 - 4 (=1 i snitt)

4 kommentarer:

Kalle Ekeroth sa...

Haha. Jävligt trevligt öltest. Älskar kommentarerna. Tack Max!

Max Thornberg sa...

Tack själv Kalle! Läs gärna våra gamla öltest också om du har tid, där finns en hel del goa grejer...
/Kapten blogg

Mats sa...

Krøgarn och Streamline Cooking skruvar ålderdomligt på sig och blir illa till mods. Hur går de här testerna till egentligen? Pilsner Urquell och Bernard får låga poäng? Jämför ni päron med äpplen? Vilken ordning dricker ni egentligen ölet i? Förutsätter att ni börjar dricka öl med låg alkoholhalt. Kan tyvärr inte ta till mig det här på ett bra sett.

Bästa vänliga hälsningar
Krøgarn

Max Thornberg sa...

Vi blev också väldigt förundrade över resultaten, jag har själv hyllat Bernard mycket vid tidigare tillfällen och vad beträffar pilsner urquell är jag fortfarande övertygad om att vi har helt fel.

Våra tester är helt ovetenskapliga men genomförs i blindtest om små grupper med öl av samma karaktär, ex veteöl, fullager eller ale. Alkoholhalt blandas helt godtyckligt. Vi kan ingenting om öl, och påstår oss heller inte kunna någonting om öl. Vi vill bara ha det lite gott och i bästa fall ha det lite kul, men trots det kan man märka att man lär sig ganska mycket bara på att prova olika öl och känna efter. i många fall tror jag faktiskt att vi har haft rätt när det gäller våra omdömen, men beträffande exepelvis de öl du nämner är jag högst osäker, och precis som jag skrev i ingressen förtjänar dessa öl att testas på nytt!

Mina förhoppningar är att Krøgarn fortsätter att åldras med värdighet och att Du trots din besvkelse över detta test ändå kan hitta något som roar dig på denna blogg. Om inte ber jag att få tacka för besöket, och tacka dig för att Du tog dig tid att kommentera!

Med hopp en snar återförening!

Vänligt men bestämt
/Max

P.S Krøgarns blogg är mycket bra och den kan jag ta till mig på ett bra sätt! Tack för den!