onsdag 27 april 2011

Lägesrapport om bandanan


Just hemkommen från tio fantastiska dagar i Kalifornien vill jag dela med mig av några iakttagelser om hipstermode i solskensstaten.

Trogna läsare av LiL vet att bandanan har en särskild plats i våra hjärtan. Bandanan - praktisk och snygg stilmarkör, somrig frihetssymbol och ulftopisk kungakrona. Följande bandanaspottings gjordes alla förra veckan i San Luis Obispo, eller SLO som vi locals säger, en liten idyllisk småstad (tänk Gilmore Girls) på Kaliforniens västkust strax norr om Los Angeles. Vi var där samtidigt som centrumgatan var avspärrad för en stor Farmer's Market, och man kan väl säga som så att: alla var där.

Rockabillybandana
Vit bandana som bars av tatuerad tjej i 50-talskläder. En väldigt klassisk bandana som kändes som en självklar del av hennes outfit.

Lodisbandana
Må vara att Luke och Andrew Wilson ser väldigt snygga ut på film i sina slitna korta jeansshorts, smutsig tränings-tshirt från 70-talet och blond page/mörkt skägg/bandana-looken, men i verkligheten är det bara kaliforniska lodisar som ser ut så här. I SLO representerades stilen av en nerdekad surfarhippie som satt på gatan iförd en förvisso väldigt passande lodisbandana.

Andrew Wilson i Whip It från 2009

Badmintonnörd-bandana
I en av de löjligt långa köerna till nygrillat ekologiskt kött på bonnamarknaden i SLO stod en tonårig tanig kille med grön pikétröja, vida sportshorts, badmintonrack (i case!) uppstickande ur ryggsäcken och en matchande grön bandana runt pannan. En väldigt bra look.

Jock-bandana
En av de bästa bandanastilarna vi såg bars av en annan tonårig kille som körde outfiten ljusa chinos, klassisk baseballjacka i rött filttyg och vita skinnärmar, och en grym röd bandana på det. En riktigt mäktig stil. Vad som annars hade varit en rätt ordinär amerikansk sportfåne-look blev med bandanan till ren power-dressing.

Virkad bandana
På caféet "Kreuzberg CA", kombinerad bokhandel och café, hänger delar av SLO's yngre och hippare studentklientel. I kassan stod en tjej med en av de bästa bandanas vi hittills sett - en bred, till synes hemvirkad skapelse i ljus lavendelfärg. En huvudbonad som helt klart töjer på definitionen bandana, men som utan tvekan fortfarande är en bandana. En kaxig blanding av DIY-estetik och folklore som känns extremt rätt 2011. Vill du vara en vinnare i år, virka din egen bandana.

Eftersom bandanan var så ovanligt frekvent i SLO kollade vi också upp bandanasortimentet på Urban Oufitters i Santa Monica, affärskedjan som täckt in stora delar av spännvidden i hipstermodet de senaste åren. Antal bandanas i sortimentet = 0. Onekligen ett förvånande faktum. Kanske är bandanan fortfarande för avant-garde för de stora butikerna? Eller är den helt enkelt för obskyr för att någonsin bli het på riktigt? LiL kommer i alla fall fortsätta att propagera för bandanans pånyttfödelse, genom att fortsätta bära den i sommar och genom våra planer på en brew pub och bandana-shop i Hammarbyhöjden.

Juliette Lewis är på LiL:s sida i bandanakampen

Länkar:
Frisörlinjen i Skellefteå om bandanan 2011
Bandana.nu: "Att använda en bandana är varken kriminellt eller ämnad för att väcka anstöt, det är mer ett levnadssätt"
Bandana på Wikipedia