Det känns sorgligt att det snart är över. Min tid på gården Hort de Gloria i Sella, Spanien närmar sig nu dryga tre veckor. Om två dagar kommer jag lämna det här enkla livet bakom mig. Jag kommer lämna olivträden, lämna människorna som tagit så väl hand om mig, lämna vattenhämtningen ur den djupa brunnen, lämna eftermiddagarna i solen på terrakottaplattorna vid vattenmagasinet, lämna kvällssolen som värmer bergen och färgar dem apelsinorange, lämna de snälla svarta hundarna som springer lösa över nejden och skäller om nätterna.
Jag har förlorat mycket sömn till drömmar, sjöng The Roots i mina lurar när jag tog förortståget hit från Alicante. Min vistelse här är kanske ett svar på en dröm jag haft länge. Jag har gett efter för en längtan efter det enkla, efter att andas medelhavsluft, efter att sitta i skuggen under pinjeträden och läsa och att låta dagarna få gå lite mer utan plan och riktning.
Den första morgonen går jag ut när det fortfarande är kallt och fuktigt i luften efter natten. Medan solen kastar sina första strålar över bergen i väster begraver jag fingrarna djupt i den rostbruna spanska jorden. Morernas övervuxna odlingsterasser klättrar uppför sluttningarna och försvinner in i pinjeskogarna. Olivträden står överallt runt om mig i sin tusenåriga tystnad. Enstaka hundskall nere i dalen är det enda som bryter stillheten.
Jag har arbetat här mot mat och husrum tillsammans med en eller två andra frivilligarbetare. Det är oftast inte särskilt betungande sysslor vi har utfört - matlagning, disk, städning. Emellanåt har vi sysslat med tyngre saker, som att städa ur gamla förråd eller hyvla virke. Allt har vi utfört tillsammans, våra arbetsgivare inkluderade. Alla bidrar med det de kan under dagen och i den mån det behövs, och alla förser sig med mat och vila efter behov.
Det finns något besjälat i det här landskapet. Kanske beror det på den uråldriga odlingskulturen och de spår den satt i det. Kanske kommer det sig av att naturen här är både så karg och så livskraftig. Eller så är det bara glädjen att få arbeta och vistas här tillsammans med likasinnade. Men under vissa av pauserna från mitt arbete i köket i det stora huset, när jag sätter mig under den stora pinjen utanför och ljumma vindbyar drar fram längs bergssidorna och genom dalgången nedanför, då drabbas jag av en känsla av total, allomfattande närvaro. I mitt ateistiska sinne kan jag då trots allt inte låta bli att tänka: kanske är det så här Gud känns.
Andra gånger ligger jag i solen utanför vårt lilla hus, på gräset under olivträdet. Genom tyget på kepsen jag lagt över ansiktet skimrar solen som en vit het skiva. Skogen på andra sidan ravinen dallrar grön och svart i värmen. I mina lurar: Crosby Stills and Nash, Guinevere - en låt jag av någon anledning inte kan få nog av här. Sneglar under skärmen mot de blå och lila blommorna på terassen som lapar i sig av solskenet. Sedan tar jag promenader längs kanten av ägorna där de uppodlade avsatserna övergår i stup ner mot floden på dalens botten. Det känns som om tiden stannar upp här mellan bergen. Som om mitt liv de senaste veckorna befunnit sig i en drömlik inbromsning där det invandas konturer blir suddiga och flyter ut i ett töcken av damm och sol. Jag känner mig hemma här, här finns en liten del av världen som vill mig väl.
Jag kommer att bära den här platsen och dess människor med mig.
måndag 30 april 2012
tisdag 24 april 2012
Pripps Blå vill hotta upp sig
Jag tycker att det här är väldigt lustigt, från Dagens Media:
Pripps Blå föryngrasFör det första, förstås det fjantiga reklamspråket - "urbana och nischade"!!! Men också mer innehållsmässigt: det är spännande att en så ikonisk öl som Pripps Blå - jag tänker "preppen", Lasse Dahlquist-uttalat - tycker sig ha problem med sin image och att de alltså vill bli yngre och hippare. "Vi har en stor andel i de äldre åldrarna, och det har inte påverkat vår image åt rätt håll", hehe.
/.../ – Vi har en stor andel i de äldre åldrarna, och det har inte påverkat vår image åt rätt håll, säger Nils Nordqvist, varumärkeschef för Pripps Blå på Carlsberg.
Nu vill man öka andelen Pripps Blå-drickare i målgruppen unga vuxna över 25 år.
Därför inleddes förra året ett omfattande arbete med att se över såväl reklamstrategi som designen på flaskor och burkar.
Det nya utseendet, framtaget tillsammans med Nine, är retroinspirerad och har enligt Nils Nordqvist blivit väl mottaget av både de trogna äldre Pripps Blå-drickarna, och bland yngre målgrupper.
I veckan lanseras det nya reklamkonceptet ”Styrkan sitter i smaken”, där Pripps kopplas ihop med mode, konst och design.
Modedesignern Ana Hernandez och musikern Gustav Bendt medverkar i annonserna.
– De är båda starka personligheter inom mode och musik, säger Nils Nordqvist, och fortsätter:
– Ingen av dem är jätteetablerade, men de är urbana och nischade vilket tilltalar den målgrupp vi vänder oss till.
tisdag 17 april 2012
måndag 16 april 2012
lördag 14 april 2012
Adorno om opera
Ikväll ska K. och jag gå på Sjostakovitjs Lady Macbeth från Mtsensk på Göteborgsoperan. Jag kom att tänka på Adornos roliga sågning av opera, den borgerliga konstform med vilken publiken försöker spackla över högkulturens ytterst spruckna fasad, och googlade efter det stycket i Introduktion till musiksociologin, men hittade det tyvärr inte. Jag hittade däremot det här:
"The conduct of today's opera habitué is retrospective. He guards the cultural assets as possessions. His creed is a line to be voiced in a local dialect: 'Still a damn good old opera, isn't it?' The prestige comes from a period when opera was still counted with the more pretentious forms. It attaches to the names of Mozart, Beethoven, Wagner, also that of Verdi. But it is linked with the possibility of a deconcentrated mode of conception that feeds on habit and maintains a state of universal semi-education. Opera, more than any other form, represents traditional bourgeois culture to those who simultaneously fail to take part in that culture."Ett okoncentrerat sätt att ta till sig som bygger på vana och upprätthåller ett tillstånd av universell halvbildning - ord och inga visor.
Etiketter:
25-öressociologi,
Klassisk musik,
Musiksociologi
torsdag 12 april 2012
måndag 2 april 2012
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)