torsdag 6 september 2012

IS Halmia - Tvååkers IF 0-2


3 september 2012
ISH-Tvååker 0-2
0-1 i 78:e, 0-2 i 89:e
publik: 768 personer

Halmia:
Käck
Boman - Egzon - Mangfors - Gulda
Crona - Ribic - Taube - Sabo
Nehat - Genberg
om matchen: Hallandsposten, halmia.se, Grusplan 1 (Lunda-Halmianen) och 2 (Lars-Gunnar Blom), Svensk fotboll.

Serieledande ISH stöp på hemmaplan mot serietvåan Tvååker vilket minskade avståndet laget emellan till tre poäng, med sex omgångar kvar av serien. Halmias andra förlust, efter en fjortom matcher lång period med tolv vinster och två lika, en överlägsenhet som gjorde laget till landets mest överlägsna serieledare och väckte uppmärksamhet på bland annat svenskfotboll.se.

Ändå tycker jag att ISH spelade riktigt bra. Som vanligt -- t ex i senaste matchrapporten här på LiL, Kållered borta sommaren 2011 -- så förde man spelet och hade mest boll, och liksom mot Kållered så förlorade man mot ett lag som spelade defensivt och småfult och fokuserade på kontringar och fasta situationer. Men även om vi förlorade här så var det med bättre spel än i liknande förluster. Det överdrivna "duttande" kortpassningsspelet som man klagat många gånger på förr dominerade inte, utan ett faktiskt ganska vägvinnande kortpassningsspel i mitten kombinerades med spel runt på kanterna. Det snyggaste kantspelet var på vänsterkanten genom Ronny Sabo som är en grym ytter och här fick flera bra bollar över backlinjen att springa på, flera gånger genom att Mangfors (den vänstra av mittbackarna) steg upp till mittplan och slog passningen därifrån. Detta spelet orsakade bland annat Halmias kanske bästa chans, när Genberg slog en volley över från nära håll.

Utöver Sabo så var i mitt tycke Ervin "Pirlo" Ribic den som glänste mest i ISH. Han är ingen stor och biffig innermittfältare, men en smart djupt liggande playmaker som hela tiden stod rätt och framför allt fördelade boll på ett otroligt bra sätt. Det är ovanligt att Halmia spelar 4-4-2 men jag tycker egentligen att den här formationen fungerade rätt bra: Crona är kanske ingen högerytter men Boman överlappade bra från högerbacken, Taube och Ribic spelade bra som centralmittfältare (även om Taube dippade katastrofalt efter 0-1-målet), och rollfördelningen Genberg-Bregaj kändes helt okej. Genberg gick ner i banan mycket mer för att möta och hämta boll, och bytte rätt ofta på detta sättet plats med Taube, medan Nehat låg längst fram för att komma till avslut. Nu var ju Tvååker extremt defensiva och de täckte en mängd skott från halmia -- inte minst Bregaj -- men annars tyckte jag absolut att detta anfallsspel fungerade, och är en rimlig variation till det 4-2-3-1/4-3-3 som Lindau spelat de senaste åren.

Inga kommentarer: