söndag 27 mars 2022

Bokcirkeln Trippelnöt, 4: Pariskartor

På sistone har jag läst eller bläddrat i några böcker om Paris. Elin Unnes guide till restauranger i Paris 11:e arrondissement; Lena Kårelands litteraturhistoriska essäer i Franska flanörer; Walter Benjamins Passagearbete. Som Paris-amatör och kart-entusiast så tänker jag mycket på: vad utspelas var i staden? Skriver Patrick Modiano eller Georges Simenon om samma gator som Benjamin, Unnes eller Eric Hazan? Som ett smakprov och utgångspunkt för funderingar klistrar jag här in fyra stycken kartor från böcker i hyllan. Först kommer kartan från den senaste svenska utgåvan av Benjamins Passagearbete. Seine och Île de la Cité i centrum, med en tyngdpunkt på högra stranden.

Vi följer upp med de två kartorna ur Lena Kårelands Franska flanörer. Siffrorna markerar vilket av hennes kapitel som utspelas var: 1:an Balzac (Pappa Goriot) och 4:an Flaubert bredvid varandra på vänstra stranden, 2:an och 3:an Baudelaire och Vicot Hugo just vid floden, 5:an bröderna Goncourt lite längre söderut.

6:an Emile Zola placeras med hans varuhusroman Damernas paradis mitt i stan på högra stranden, just vid Hallarna. 7:an Guy de Maupassant vid de fina boulevarderna nära Triumfbågen, 8:an Georges Simenon på Île de la Cité där polishuset där kommissarie Maigret arbetar, ligger (däremot bor Maigret i Marais, nära Elin Unnes hippa kvarter idag), och den avslutande 9:an Patrick Modiano nära floden på västra sidan av vänstra stranden, nära Eiffeltornet.

Den sista kartan är ganska annorlunda: den kommer från Gunnar Gunnarssons bok om Pariskommunen 1871 och visar var barrikaderna stod under det tumultfyllda året, och var byggnader brändes ner.


Paris är som varje storstad, varje historisk stad, en palimpsest, eller varför inte en kökkenmödding av kulturella och historiska lager.

Inga kommentarer: