torsdag 8 april 2010

Hejdå vinter

Det finns blandningar i livet som jag tycker särskilt mycket om. En av de allra bästa konstellationerna av bra saker som tillsammans blir rent himmelsk är - öl, korv och snö.
Vintern 2010 har jag ägnat snudd på maniskt mycket tid åt dessa tre av mina största passioner i livet.

Höjdpunkter (utan inbördes ordning):

- Fånga Jägermeisterflaskan-leken i Åre, Jämtland. Efter en lång dag bland blånande berg finns det få saker som är så inspirerande som att försöka fånga en Jägermeisterflaska från golvet med munnen, med händerna på ryggen.

Artikelförfattaren ber till flaskan


- Den underbara krogen/vandrarhemmet Nangijala i Disentis, Schweiz. Svenskägd pub som har happy hour alla dagar i veckan (två bocköl till priset av en!), fantastisk musik och grymt fint både inuti och utanpå (tänk the Great Northern Hotel i Twin Peaks, de har till och med ett vattenfall nedanför uteplatsen). För att inte tala om alla de schweiziska bratwurstar som satte guldkant på vistelsen.

"They made their house from cedars, they made their house from stone"


- Vilda västern-stämningen i Kittelfjäll, Lappland. En liten liten by vid foten av kalfjället, två skraltiga liftar, mängder med två gånger två gånger två meter stora skoteråkare med overaller och arga blickar, ungdomsgäng från Vilhelmina som bjuder på finaste hembrända spriten jag smakat (den har kostat 500 spänn dunken 15 år i sträck!) och sist men inte minst det tribaltatuerade, stenhårda after ski-bandet som sjöng Tomas Ledin-låtar med känsliga röster.

- Feststämningen i Abisko och Riksgränsen: i baren på hotell Riksgränsen spelade coverbandet Sonny Liston Cottonfields och folk stod uppe på borden (klockan var inte ens sju på kvällen), dagen efter i baren på Abisko turiststation körde den ensamme trubaduren med gitarr Roxettes It must have been love i stänkig countryversion och en man införd en (1) sko dansade med sin norrländska mikrobryggeriöl i handen.

Fest i det nordligaste norra


God öl, mikrobryggeribryggd i Lappland

Men nu säger vi adjö till vintern för snön har smält i Stockholm, Hornsgatan är en solig, dammig, partikelgiftig och härlig promenadgata igen och på Skinnarviksberget sitter jeansjackor och mockaskor på indianmönstrade picknickfiltar och tittar ut på Riddarfjärdens sista smältande isflak. Det är vår i luften nu, livsgnistan återvänder till stan - så många gatukök, så lite tid.

Hejdå vintern. Lillebror lägger lössnösvängar i eftermiddagsljuset på Nuolja.

1 kommentar:

Martin sa...

Mycket välkomponerat; vilken passion, vilken magi!