måndag 18 mars 2013

Anderssons - Sveriges PBR?Ingen har väl kunnat undgå att den amerikanska ölen Pabst Blue Ribbon (PBR) finns att köpa på Systembolaget sedan en tid tillbaka.

PBR har många år på nacken och valdes år 1893 till Amerikas bästa öl. Försäljningen peakade på 1970-talet med 18 miljoner sålda tunnor, ett antal som vid millenieskiftet hade sjunkit till under 1 miljon tunnor, ett mer än 90-procentigt försäljningsfall.

In trädde så hipstern.Under nollnolltalet har PBR successivt kommit att bli den amerikanska urbana bemedlade alternativkulturens öl, med en efterföljande försäljningssuccé. PBR självt vill inte fullt ut kännas vid detta faktum, eftersom man tror att det riskerar att underminera märkets klassiska status. Trots detta kan man på PBR:s hemsida hitta bilder inskickade av användare som visar "Pabst-drickare i tjugo-nånting-åldern klädda i alternativt mode". Man sponsrar också "indiemusik, lokala företag, föreningar för ansiktsbehåring, post-college-sport, sunkhak och radioprogram". En tydlig hipsterprofil alltså.

Jag vill nu lansera idén att Sollentunaölet Anderssons snart kommer claima titeln som ett svenskt PBR. Det har visserligen bara funnits sedan 1996 men är billigt (8:30 per flaska), relativt profillöst, kan gillas av alla med sin helt generiska lagersmak, och håller sig på rätt sida om fulölsgränsen, eller som vi på LiL sa när vi testade det: "för att vara billig lager: riktigt bra" och "smakar midsommarfest och hopplös tonårskärlek".Jag gillar också hur företaget presenterar sin öl. Anderssons är "lika folklig som lättdrucken", menar de. Så här säger grundaren själv: " - Det skulle vara ett öl som passar alla. Lätt att dricka och smaka gott. Det ska vara kvalitet och jag ska kunna vara stolt över mitt öl." Signerat Mats Anderssons (sic). Någon däremot? Trodde inte det.

Jag vågar förutspå att vi redan i sommar kommer att se Anderssons i händerna på de fjäderbeklädda (jo, de kommer att finnas med i sommar också) anemiska unga fashionistas som i sina korta kostymbyxor, kepsar och färgglada sweatshirts kommer att befolka varma sommarklippor runtom Södermalm. Så bli inte förvånad om det är en brun Anderssonsflaska du snubblar över på skogsfesten i sommar. Jag hittar bara nedanstående bild på Anderssonsdrickare i aktion (från Instagram!), och den säger väl inte helt emot teorin i alla fall, även om lite vatten kanske måste flyta under bron först.Och för de som undrar: nej, vi har inte spons från Anderssons (ännu! @Mats Anderssons)


Inga kommentarer: