söndag 10 mars 2013

Bra låtar

Maria Eriksson -- ”Stjäl det du behöver”


"”Stöd de strejkande i Kiruna” och ett postnummer stod på affischen. Det fanns ingen avsändare och ingen företagslogga. Affischen tillhörde en gång min pappa som var aktiv socialist och året var 1969 då han, socionomen, gick runt i Stockholm iklädd italienska kostymer och uppmanade folk till solidaritet med strejkande gruvarbetare i Kiruna. På den tiden ansågs det normalt att sympatisera och stötta människor utanför sin egen samhällsgrupp trots att det inte nödvändigtvis gagnade en ekonomiskt. Solidariteten i sig hade ett värde och eftersom målet var ett jämställt samhälle var det självklart att stötta dem som hade det svårast.

Idag 43 år senare sitter jag här i min förbannade bostadsrätt, som jag inte ens vill ha, med tusen idéer om hur vi ska kunna göra världen bättre och en alldeles färdig soloskiva.

Jag ville skriva kampsånger som uppmanar till solidaritet och vi-känsla, men det gick inte, året är inte 1969 och det är andra kamper än gruvarbetarnas som utkämpas.

Det finns inte längre ett tydligt vi och dom. Idag är den största fienden mitt ibland oss och den heter intolerans och fördom.

Så istället kom skivan att handla om det som binder oss samman, nämligen längtan efter gemenskap och de avkall vi tvingas göra för att uppnå den. Men också rädslan för att bli utesluten ur den och längtan efter att någon kravlöst bara accepterar en för den man är och säger välkommen in."
http://hornstullstrand.se/2012/11/maria-eriksson/

Goran Kajfes -- ”Sand boogie”


Beach House -- ”Wishes”
Christopher Owens --”Here we go”; riktigt bra, hela skivan
Lalla Hansson -- ”Enstaka spår”; stabbig countryrock med sax, mittemellan tidiga Magnus Lindberg och Hasse Kvinnaböske
Hole -- ”Heaven tonight”; västkustrock när den är som radiohittigast
Agneta Fältskog -- ”Är du som han?”; elegant, svängig pop och en riktig hit
Laura Nyro -- ”You make me feel like a natural woman” (live); sången!

Inga kommentarer: