tisdag 23 mars 2010

LIL-kvalitetsmärkta uteställen #7; BlecktornskällarenUnder de senaste åren har jag vid ett par tillfällen av en slump hamnat på kvarterskrogen Blecktornskällaren på Ringvägen i Stockholm. Det var inte förrän häromveckan jag gjorde ett aktivt val att ta mig dit, vi var då en stor gäng som befann oss vid skanstull en fredagskväll sugna på att ta en öl. Jag kom att tänka på Blecktornskällaren eftersom det, de gånger jag varit där, alltid funnits många lediga bord där, och fem minuters promenad senare befann vi oss där. Vi blev inte besvikna.

Precis som jag mindes det var det ett sunkhak av bästa märke, med billig öl (med Stockholmsmått mätt - 36 kronor för en 0,4 stor stark) och gott om plats. Att kalla personalen trevlig vore en överdrift, men lika osant vore det att hävda motsatsen. Det som dock var grädden på moset var musiken - på föredömligt låg volym spelades ett pärlband av hits från 1960-talet. Artister som Bob Dylan, Beatles, Beach Boys, Stones, Van Morrison, Stevie Wonder, Kinks och Turtles turades om att förgylla aftonen. Vi var de enda gästerna, förutom ett gäng söderalkisar som hängde i baren och några stackare som satt vid jack vegas-maskinerna.

Sedan dess har jag varit där ytterligare en gång med mycket gott resultat. Då visades Barcelonas ligamatch mot Valencia på storbild och en någorlunda trevlig och framför allt Göteborgs-vänlig Bajen-supporter talade med oss om världsläget.

Blecktornskällaren har allt det man vill ha av en sunkpub; billig öl, gott om plats, och bra musik på låg volym. Att stället självmant kallar sig för 'bleckan' och har sloganen 'go stämmning. go mat. gott folk' (stavat precis så) är en liten twist som sätter pricken över i:et. Vi ses på bleckan!

1 kommentar:

Erik Bengtsson sa...

Fint!

Såg just Simpsons på TV när Moe fått ny flott entré från den nya strandpromenaden vilket lockat en snobb till samma gamla sunkhak. Följande dialog utspelas:

gäst: "Hey, this isn't a 'faux dive'. It's a dive!"
Moe: "You're a loong way from home, yuppie boy."

"Bleckan" låter som en riktig "dive bar", ingen "faux dive".