tisdag 11 maj 2010

Fotbollsjournalistisk språkmisshandel #2: Ulf Stenbergs frågetecken

Här kommer ett inlägg som är LIL:s första gästbloggare - i form av Per Beijer, dribbler, Guldhedenbo, offensiv back - och del två i serien "sportjournalistisk språkmisshandel", som började med ett inlägg om Mats Härds kommatecken. Den här gången handlar det om Ulf Stenbergs frågetecken.

---

Angående ditt blogginlägg om sportjournalisters användning av skiljetecken så stör jag mig, som jag tidigare nämnt, på att GPs sport&spel-krönikör Ulf Stenberg ställer retoriska frågor hela tiden i sina texter och använder frågetecken på konstiga ställen. Sitter på lektion nu och har inte tid att göra någon noggrann genomgång, men typ:

"Det spanska domarteamet riskerar att hamna i oönskade huvudroller när VM-kvalet skall avgöras - och den här gången blir det knappast 0-3?"

"En boråsare har knappast samma definition av ordet "supporterkultur" som en järnkamin eller bajenfan?"


Det är någonting med att han inte tar ansvar för vad han skriver, samtidigt som han kommer med gubbiga påståenden.


""Zlatan och Henke gör inte media i dag" är återkommande besked från Richts Ministerium, där landslagschefen godkänner att utsända medarbetare utestängs från presskonferenser - och gärna skulle styra kritiska åsikter med censur?"

"Viasat gör verkligen allt för att hjärntvätta tittarna med bedräglig reklam: ”Se Sveriges hetaste serie - hockeyallsvenskan!” Har KO tagit kompledigt?"

"Looking for Eric är klart sevärd. Scenen när brevbärargänget ägnar sig åt gruppterapi med hjälp av en gör-det-själv-bok är obetalbar och Cantona gör som levnadsklok rådgivare en överraskande rollprestation. Fotbollsklippen ger Unitednördar bonusnjutning. Vem minns att fransmannens mest geniala prestation var en passning?"

"Det är ingen tillfällighet att det senaste decenniets profiler, som Rivaldo, Ronaldo och Ronaldinho, inte orkat med rampljuset längre än tre, fyra år. Närmast på tur att bli mentalt utbränd står Cristiano Ronaldo – och hur länge trippar Messi runt på skadefria ben?"

"Doktor Havelange blev förmögen på att styra världsfotbollen i ett kvartssekel. Blatter har brassen som mentor – och tänker fylla på bankkontot tills han passerat 80?"

Inga kommentarer: