söndag 30 januari 2011

Favoritlåtar just nu, omgång 4

Carole King, "Where You Lead" (1970)
Introt! Ouch vad gött det är - elpiano - gitarrlick - samspelet. Mycket The Band/1970-känsla över det, och det är ju därför man gillar musik från de åren så mycket. Också inledningsmusik till en av mina favoritserier, Gilmore Girls, men då i en nyinspelning utan det göttiga introt.

Kirsty MacColl: "There's a Guy Down at the Chip Shop Swears He's Elvis" (1981)
Jag har sagt det förr och jag säger det igen: klinkpiano! Svängig dansbandsrock när den är som bäst - Elisabeth Andreassen gjorde också en dansbandscover redan 1981, "Killen nere på Konsum svär att han är Elvis". Jag har en best-of med MacColl och alla låtar är bra - hon var en grym låtskrivare.

Alicia Keys, "Doesn't Mean Anything" (2009)

Är det fel av mig att associera till Jackson Browne här? Pianorockballad med en grym sångare.

Tim Buckley, "Move With Me" (1972)
Mer tungt svängig rock från tidigt 70-tal: detta är när den tidigare finstämde folkisen Buckley smutsat ner sig och gör en skiva med boogierock som låter som att han vill göra en uppföljare till Exile on Main Street: texten om att ragga på en "meat tavern" (köttmarknad?), den dryga rösten, det svängiga pianot, doakörerna, brölsaxen..


Albert King: tung gubbe

Albert King, "California" (1970)
Jag tror att jag börjat gilla blues...

Nick Lowe, "Ragin' Eyes" (1983)
Varför har jag inte lyssnat på Nick Lowe tidigare?!? My bad. För det känns nästan självklart att jag ska gilla en brittisk pubrockare som gillar country (han var gift med Carlene Carter!) och starka melodier...

Beth Orton, "Shopping Trolley" (2006)
Skivan Comfort of Strangers är ruskigt bra och detta är en indierockhit av format!


Emmylou Harris var hard country i början av 80-talet

Emmylou Harris, "I'm Movin' On" (1983)

Truckercountry! En Hank Snow-låt från 1950 som Harris med ett hot pickin' band river av i en liveversion som släpptes som singel 1983. Inga märkvärdigheter, inget originellt, men riktigt bra standardcountry, och med ett kompband som inte bara hade världens bästa namn - The Hot Band - utan också var äckligt bra. (Elvis har också gjort en cover på "I'm Movin' On", 1969, en rätt cool en med en massa steel och körer.)


Barbara Keiths självbetitlade skiva från 1972

Barbara Keith, "Detroit or Buffalo" (1972)
Den musikhistoriska perioden 1970-75: the gift that keeps on giving. Bara avsnittet med ett kort trumfill som mynnar ut i ett slide-solo vid 3:17 är nog för att få mig att gråta av lycka.

---
tidigare - 13 juli 09, 7 juli 10, 6 okt 10.

1 kommentar:

Arvid A Larsson sa...

"Jag tror att jag börjat gilla blues..."

Ha haaaa fan vad fint!! Ett underbart konstaterande, så på samma gång skamset och exalterat!