tisdag 16 oktober 2012

Halmia till ettan!Vårt älskade IS Halmia vann i lördags, på 50-årsdagen av vårt publikrekord på 20 381 personer i kvalet till allsvenskan mot Landskrona, hemma mot Nike med 3-1 och vann därmed division 2 västra götaland år 2012 och gick upp i söderettan. Vad är det då för serie som vi kommer att spela i nästa år? Kommer vi ha roliga bortamatcher mot klassiska lag? Långa resor? Kommer jag som bor i Göteborg kunna ta spårvagnen eller cykeln till några matcher?

I söderettan spelar 14 lag. Geografiskt är de denna säsong fördelade så här. Tre lag, ÖIS, Qviding och Utsikten kommer från Göteborg. .Fyra kommer från Västergötland: Skövde, Trollhättan, Norrby som kommer från Borås och Gauthiod som kommer från Grästorp. Ett, Oddevold, kommer från Bohuslän. Ett lag, Karlstad BK, kommer från Värmland. Östergötland i form av Norrköping bidrar med två lag: Sylvia och Sleipner. Och till sist så kommer tre lag från Skåne: Lunds BK, Limhamn/Bunkeflo och Kristianstads FF. ÖIS missar vi tyvärr att möta eftersom de vinner serien. Även klassiska Sleipner (vann Allsvenskan 1937-38!) verkar vi missa, eftersom de med två omgångar kvar ligger på nerflyttningsplats. Och i övrigt är det väl inga superlag, inte ens i nivå med Jonsered som ISH mötte i tvåan för några år sedan. Men som göteborgare glädjer jag mig såklart åt Qviding och Utsikten, såväl som Torslanda IK som vi också kommer få möta eftersom de vunnit division 2 västra götaland. Det tredje laget som går upp i söderettan tillsammans med ISH och Torslanda är Husqvarna FF som vann division 2 östra götaland (med ett publiksnitt på 311).

Kommer ISH få något publikuppsving av att gå upp en division? I söderettan i år har publiksnittet varit 596, men denna siffra är uppumpad av att det klassiska laget ÖIS som vinner serien i år spelar där och drar hela 2246 personer per match. Utan ÖIS är snittet 467. Kommer antalet bortafans att öka när ISH spelar i ettan? Svårt att säga, det finns ju motstridiga krafter i spel. Å ena sidan finns det fler fans i ettan än i tvåan. Men å andra sidan blir avstånden längre. Det kommer knappast komma några fans av Karlstad BK till Örjans vall år 2013. Det kan vi jämföra med att t ex Tvååker, en kort bilresa bort, hade med sig en hel del fans till Örjan i år. Och den stora frågan är förstås: kommer fler halmianer att komma på matcherna? Jag tror tyvärr inte på något uppsving värt att tala om. ISH:s publiksnitt vid förra vändan i ettan för fjorton år sedan var inget vidare: 437. Vad som talar för bättre resultat år 2013 är att idag har ISH en klart positiv trend sedan sex-sju år tillbaka och spelar fantastiskt vacker fotboll. Tyvärr kan man kan konstatera att förra gången ISH gick upp en serie, från trean år 2008 till tvåan till säsongen 2009, så minskade publiksnittet från 276 till 261, trots att ISH gjorde en bra första säsong i tvåan och slutade sexa i serien. 2012 års säsong slutade snittet på hela 470 för ISH, uppumpat av 1369 pers mot Nike och 768 i seriefinalen mot Tvååker. Kanske kan vi år 2013 sikta på ett snitt på åtminstone 400 och förhoppningsvis över 500. Det kommer knappast bli några toppnoteringar som Nike nästa år, men förhoppningsvis blir det mer folk på "den typiska matchen" och om det går hyfsat resultatmässigt så borde det gå att stabilisera sig på en jämnare högre nivå.

---
mer om Halmias serieseger: Jan-Owe Wikström i HP.

Inga kommentarer: