söndag 7 oktober 2012

Will Ferrells politikWill Ferrell är mer känd för att vara rolig än för att vara politisk. Men de senaste åren har han faktiskt varit med i två filmer med högst aktuella politiska budskap, ja de två filmerna tar upp de två kanske enskilt viktigaste politiska frågorna i USA idag, finanskrisen och $$$ allt för stora inflytande över politiken.

Det första fallet var The Other Guys från 2010, där Ferrell och Mark Wahlberg spelar två värdelösa poliser som måste skärpa sig för att kunna sätta dit en ekobrottsling. Det bakomliggande temat för denna tramsiga film är finanskrisen som började med subprimekrisen 2007 och emblematiskt gick in i en ny och djupare fas med Lehman Brothers fall hösten 2008. The Other Guys addresserade finanskrisen inte bara genom att skurken i filmen är en finanskapitalist -- inget unikt -- utan också genom att eftertexterna visas till tonerna av Rage Against the Machine (!) och förklarar vad ett pyramidspel är, hur den nuvarande finanskapitalismen fungerar just så, och hur mycket ojämlikheten ökat i USA de senaste decennierna. Väldigt Occupy!

Ferrells nya film heter Rivalerna och där spelar han en demokratisk kongressledamot från North Carolina, som suttit i kongressen fyra perioder och varje gång "vunnit" valet genom att det inte funnits någon motkandidat. Denna gång får han dock en, genom att de två skumma kapitalisterna bröderna Motch -- en parodi på verklighetens bröderna Koch -- spelade av Dan Aykroyd och John Lithgow har köpt upp marken i detta valdistrikt och nu ska köpa sig en politiker för att företräda deras intressen så att de ska kunna bygga en fabrik på marken och få tillstånd att betala arbetarna kinesiska löner (50 cent i timmen). Temat med kapitalstarka intressen som köper politiker är förstås relevant i Sverige också, men kanske än mer i USA där de verkliga bröderna Koch, två super-nyliberala miljardärer, genom rättslig kamp har drivit fram att företag har "yttrandefrihet" och därmed rätt att skänka hur mycket pengar som de vill till politiska kandidater, om de tvättar pengarna genom organisationer som super-PACs. Filmens bröderna Motch kan därmed, när de till slut -- detta är en Hollywoodfilm med ett lyckligt slut -- åker fast för en bisak, också påpeka att deras kandidatköpande faktiskt inte är olagligt: en salt kommentar till USA:s politiska system idag.

Inga kommentarer: