torsdag 23 juni 2011

Kållered-Halmia 2-0

23 juni 2011
Kållereds SK - IS Halmia 2-0 (0-0)
1-0 i 84:e minuten, 2-0 i 89:e minuten
Kållereds IP, 287 åskådare

ISH: Käck - Boman, Gasslander, Mangfors, Österberg - Taube, Mazreku, Thomasson - Maholli, Ribic, Sabo
byten: Lindh och Genberg in för Thomasson och Ribic efter ungefär 60 minuter
(uppställningen var samma som föregående match, vinst 1-0 borta mot Vimmerby)

Halmia fick stryk med 2-0 ikväll i en riktigt tung förlust. Matchbilden var väldigt tydlig från början och lätt igenkännbar för den som följt ISH de senaste åren: motståndarna backade hem och satsade på kontringar, och Halmia ägde bollinnehavet och försökte lirka sig fram med kortpassningar. I säsongens matchprogram uttryckte Kållereds ordförande sin och föreningens förvåning över att de befinner sig så högt upp som i tvåan i år (de kvalade upp förra säsongen), och KSK låg på kvalplats inför den här matchen med bara en seger på tio matcher, så man kanske inte ska vara förvånad över deras defensiva inställning. Man kände igen grejen från de lägre divisionerna där man har två-tre spelare i laget som sticker ut med någon specialitet (snabb anfallare, passningsskicklig mittfältare) och försöker maximera effekten av detta genom att den mittfältaren som kan passa gång på gång försöker slå genomskärare till den snabbe anfallaren.

Det enda speciella med KSK:s spel var hur konsekvent spelförstörande fula de var. Hela tiden skavande på halmianernas hälsenor, hela tiden lite över gränsen för att inte få några snabba anfall emot sig. En mycket svag domare gjorde att detta lönade sig. Första halvlek hade ISH inte ett skott på mål (trots kanske 70-75 procents bollinnehav), och KSK hade vad jag minns ett. Att KSK bara fick ett enda gult kort under matchen ska de vara mycket glada för - knuffar med raka armar före inkast, sparkar och efterslängar efter avblåsningar, med mera borde ha gett dem minst ett rött kort (nr 5, centralmittfältare) idag.

Halmias uppställning var märklig och kändes verkligen inte optimal. Backlinjen spelade faktiskt bra och jag har inga klagomål där, men mittfältet funkade inte. Kombinationen Taube-Thomasson-Mazreku förstår jag inte hur den ska funka. Taube såg idag överbelastad ut: det verkade som att han skulle vara den som skulle slå de avgörande genomskärarna i anfallet, men han var också den av mittfältarna med störst defensiv kapacitet och som jobbade hem mest. Taube är min favoritspelare i Halmia men idag var han dålig, eller gjordes dålig av hur ISH spelade. Det fanns ett Johan Karlsson-format hål på ISH:s mittfält, det saknades en bollvinnare och defensivt ansvarstagande mittfältare (Makelelerollen!). Att Lindh kom in för Thomasson var helt begripligt, men varför inte från start?

Anfallet var också märkligt sammansatt. Sabo spelade vänsterytter och det har jag inga anmärkningar på, han är snabb och tekniskt briljant och alltså en perfekt ytter i 4-3-3, och Maholli spelade högerytter och utifrån de få matcher jag sett honom i ser jag honom som en Sabo-typ. Men Ribic som center? Ribic är en kantspringare, har framför allt spelat högerback och högerytter, och har ett bra skott, men varför han placerades som center begrep jag inte före matchen och än mindre efteråt. Han byttes ut mot Genberg som är en center rakt igenom, och jag fattar inte varför han inte startade; den bästa chans som Halmia skapade var också en typisk 4-3-3-chans: Sabo kommer runt på kanten och slår ett inlägg som Genberg nickar i kryssribban. Sabo-Genberg-Maholli ser jag som en lika klockren anfallstrio som Carlsson-Olofsson-Welander år 2007: kombinationen tekniker-centertank-tekniker borde funka fint.

Efter att ISH som sagt inte skapat en enda chans efter 45 minuter så var vi på läktaren förstås frustrerade, men jag var ändå försiktigt optimistisk: Kållered såg ut som ett rätt dåligt lag, och med Sabos och Mahollis individuella briljans skulle det när som helst kunna bli ett mål för ISH. Det blev också mer öppet spel i början av andra halvlek, Kållered lyfte upp lite mer i samband med hörnor och annat, och det skapades chanser åt båda håll. Halmias backar var ovanligt bra; efter manfall där bland andra Martin Svensson lämnat laget var man orolig, men alla fyra spelade riktigt stabilt idag (även om Österbergs uppspel lämnar mer att önska), och det är något positivt att ta med sig från den här matchen.

Kållered däremot är ett grislag och jag hoppas att de åker ner i trean i år.

Betyg:
Käck 3
Boman 4, Gasslander 4, Mangfors 4, Österberg 3
Taube 2, Mazreku 2, Thomasson 2
Sabo 4, Ribic 2, Maholli 3

---
Hallandsposten om matchen.
Halmias hemsida om matchen.
Andra division 2 VG-referat denna vecka: Torslanda-Västra Frölunda 1-0.

1 kommentar:

Anonym sa...

Total taktisk utskopning. Sista 30 ägs av Kållered, vilket räcker gott för en välförtjänt seger, då man skapade mycket mer än Halmia på övriga 60 min.