fredag 17 juni 2011

Local, organic, bandana

Organisk kock-bandana: restaurangen Walrus and the Carpenter i Seattle
foto från New York Times

Om det, som Arvid så välformulerat konstaterade det, i Financial Times House & Home-bilaga och i de övre sfärerna av världsekonomin finns en bostadsmarknad som "ringas in av adjektiven fortified, stately och pied-a-terre", så finns det i den mer medelklassiga sfären av västvärlden ett restauranguniversum som ringas in av adjektiven "local", "organic", "artisan" och "fresh". The Curious Palate i Mar Vista, Los Angeles, där jag bott och ätit de fem senaste månaderna, är ett utmärkt exempel på detta. Ett litet kafé med inredning byggd av delar hämtade på rivningstomter och med takbjälkar etc som är byggnadens original; kaffet kommer från Los Angeles hipstercafé nummer 1 Intelligentsia och det säljs egengjord apelsinjuice och sylter, och korv, ost med mera från lokala små producenter. Stället är givetvis startat av en ingenjör och en tv-producent som är vänner, träffades på BBQ i Santa Monica, och tröttnade på sina karriärer och istället startade en restaurang. Personalen är ung och trevlig, har man tur spelas Michael McDonald-hits från 80-talet, och gästerna är en salig blandning av hipsters, mac-användare, latteföräldrar med barn, par 65+ och vanliga LA-average Joe i funktionella utstyrslar. I restaurangens programförklaring:
"For us, cooking is all about connecting with people – and with the earth. That means we’re always exploring new ways of supporting artisans and local producers who can provide us with fresh, sustainable, natural ingredients."
Något av ett centrum för local-organic-universumet verkar dock nordvästra USA:s hipsterfästen Portland och Seattle vara. NY Times hade häromveckan en härlig artikel om restaurangscenen i Seattle, och den är ett fascinerande tidstecken för alla som lyssnar på Neko Case skiva som spelats in i en lada i Vermont eller Bon Iver från en stuga i Wisconsin.

Frank Bruni, "Seattle, a Tasting Menu", NYT 10 juni

Inga kommentarer: