söndag 26 april 2009

Häckens pizzakampanj


När jag flyttade till Göteborg, hösten 2003, bodde jag i andra hand i en etta vid hållplatsen Rambergsvallen. Jag hade redan ett favoritlag i fotboll - IS Halmia - så jag intresserade mig inte särskilt mycket för Göteborgsfotbollen, men om jag hade ett favoritlag i Gbg så var det Häcken, utmanarna från Hisingen. Hisingen är så härligt ohippt att jag inte kan undgå att gilla ön lite granna. Och jag trivdes väldigt bra i Lundby, som nog är ett av de trevligare områdena på Hisingen.

Nu svänger mina Göteborgska fotbollssympatier än en gång norrut, tillsammans med - på grund av flytten till Olskroken - österut till Qviding. En av anledningarna är följande underbara kampanj:

"Under april kommer folk som äter pizza i stadsdelen Hisingen i Göteborg få en gul pizzakartong istället för en klassisk vit. Anledningen är fotbollslaget BK Häcken och gerillabyrån Miami som driver kampanj för att höja statusen på sin stadsdel - och öka intresset för laget.
- På Hisingen finns samma grogrund som i Manchester och Liverpool. Vår publik består till stor del av folk ur de lägre sociala skikten; på Rambergsvallen trängs motsatsen till de som sitter på de ombonade arenornas vip-läktare, säger Alexander Bergström som är marknadsansvarig på BK Häcken i ett pressmeddelande. Med kampanjen söker vi folk som är passionerade, hisingsbor som älskar riktig fotboll men som kanske har lagsympatierna kvar i sitt gamla hemland. Och vi vet att vi når dem bättre med pizza än caviar.
15 pizzerior på ön har av BK Häcken engagerats med kartonger och arbetskläder i kampanjens färger. Förutom att kartongen är gul och bär texten ”Bakar för Hisingen” finns även en fribiljett till matchen BK Häcken mot Halmstad som spelas i början av maj.
Pizzakampanjen är enligt BK Häcken bara början på en rad gerillakampanjer där det lokalpatriotiska temat kommer att vara framträdande."
http://www.idg.se/2.1085/1.223396/hacken-gerillasatsar-pa-pizza

Gotta love it. Lokalpatriotism, tilltal till en viss social grupp, som fotbollssociolog älskar jag det. Den 5 maj står jag på Rambergsvallen och hejar på Häcken mot Halmstads BK!

2 kommentarer:

Max Thornberg sa...

Vackert!

Max Thornberg sa...

2-2, verkar ha varit en rolig match! Under 2000 personer i publiken efter den satsningen kan Häcken dock knappast vara nöjda med väl?