söndag 26 april 2009

Inmarschlåtar

Den sociala och kulturella sidan av fotboll är på ett sätt lika intressant som själva spelet, en lika oumbärlig del av livet. Fotboll spelar en så stor roll i så många människors liv, och det är grundat i att det helt enkelt är fantastiskt roligt att spela och se på, och kring fotbollen händer så mycket och så mycket som betyder så mycket.

En av många intressanta grejer kring fotbollen tycker jag är fotbollsmusiken. Varje lag med självrespekt - inklusive Ytterby IS - har minst en låt som hyllar laget och som man spelar på hemmamatcherna. Den kan vara specialskriven eller lånad annanstans ifrån, men viktig är den. "You'll never walk alone", Liverpool FC:s låt är så klart störst och bäst. Kentas "Just idag är jag stark" är svårslagen i Sverige. Men alla lag har sina låtar och inför Allsvenskans start betygsatte Erik Niva i Aftonbladet alla lags låtar, och på bloggen ligger dessutom youtube-länkar till dem alla. Läs, lyssna och gläds.

http://blogg.aftonbladet.se/25977/perma/1182115

Här är Nivas topp 10 för engelska lags låtar:
http://blogg.aftonbladet.se/25977/perma/949596/

3 fotbollslåtar som jag gillar:

Schalke 04, "Blau und Weiss wie lieb ich dich". - Ja, jag gillar schlager. Och powerballader, vilket Schalke så klart också har. Jag såg säsongspremiären denna säsong, hemma mot Hamburger SV i augusti, Schalke vann med 3-0 och det var ett sjujäkla party. Med många Schalkelåtar så klart! Det här är en extremt snäll fotbollslåt, utopisk och drömmande.

Borussia Dortmund, "Bratwurst, Bier, Borussia" - typ skapunk om en underbart & extremt tysk kombination!

FK Viktoria žižkov, "Viktorka žižkov" - Prags coolaste klubb (de delar den utmärkelsen med Bohemians 1905) har så klart punkiga låtar. Tyvärr hittar jag inte den klart bästa låten som spelas på alla hemmamatcher, "Bila červena" (vitt och rött). Den är käck sunkrock när den är som bäst; sunkrock verkar för övrigt vara tjeckisk fotbolls officiella genre - jfr Slavia Prags låt.

1 kommentar:

Max Thornberg sa...

Fantastsikt, underbart, storslaget, vackert! Åh vad jag blev sugen på att gå och se bajen lira på söderstadion nu!