måndag 28 juni 2010

Midsommar i Meny

Midsommar är den vackraste av högtider. Inte blev det mindre vackert av att lyssna på det utmärkta radioprogrammet Meny i P1 där den svenska mästaren i pizzabakning, Hassan Saraoe, och Karin Fransson berättade om sina första upplevelser av den svenska midsommaren.


Hassan är bördig från Iran och kom till Sverige strax före midsommar för tjugo är sedan, och hamnade då på en midsommarfest i Varberg. Han blev förvirrad men förtjust, och nu talade han om att ta med sig midsommartraditionen ner till Iran och sade att hans barn dansar små grodorna varje år. Karin berättade om hur hon under sin första midsommarafton i Sverige trodde att hon kommit till paradiset; alla vitklädda vackra människor med blommor i håret, den fantastiska sillen, nypotatisen och gräslöken och som om inte det vore nog träffade hon sin blivande man denna kväll.


Inte ett enda av mina ögon var torra när jag lyssnat klart på deras redogörelser, och min kärlek till midsommar växte sig ännu lite starkare. Själv spenderade jag midsommarafton i Göteborgs skärgård på en underbar tomt med utsikt över Björkö och med dragspelsmusik hela natten lång. Vackert.

1 kommentar:

Arvid A Larsson sa...

Underbar pizzabild!! Ja, midsommar... jag var i Lysekil och åt, förutom en obegripligt delikat hemgjord lingonsill, små grillade salsiccia som kittlade tungan. Samt rundade av kvällen med 1) nattbad i väldigt blåsigt västerhav och 2) ubåt i halv tre-pilsnern. En fin, fin, fin midsommar.