torsdag 8 december 2011

Habitus


Ett spöklikt lugn vilar över Längre inåt landet. Kanske är vi alla för upptagna med att lyssna in oss på de olika versionerna av Bachs Juloratorie - inklusive den med Regensburger Domspatzen under ledning av påvens bror, präst-dirigenten Georg Ratzinger, förstås -för att ha tid med att blogga. Kanske förbereds mansrollsstudiecirklar 24/7, eller kanske läggs tiden och uppmärksamheten på spinning och handbolls-VM.

I vilket fall som helst så är detta ett tillfälle så gott som något för att ladda upp ovanstående härliga bild ur Pierre Bourdieus mastiga sociologiklassiker Distinktionen från 1979. Den handlar enkelt uttryckt om sambandet mellan socioekonomisk status/klass och smak, och hur vi urskiljer oss från varandra och från och till de vi vill och inte tillhöra genom att gilla respektive avfärda "rätt" saker. Bourdieu har redan spökat här på bloggen i inlägg om ölställen och fotbollsklubbar, så han och hans begrepp habitus förtjänar ett eget inlägg, som en del av den stora konversation som är LiL.

Hur hade en motsvarande karta till den som vi har ovan för 1970-talets Frankrike sett ut för Sverige idag? Till exempel: är öl också idag i vårt land varken höger eller vänster, varken starkt ekonomiskt eller kulturellt kapital, medan bubblande vitt vin är samma fast mer till höger politiskt? Är dragspel verkligen mer höger än vänster? Och borde inte whisky vara längre högerut? Att cykelsemestrar är rätt bra ekonomiskt kapital och ännu bättre kulturellt torde det dock inte råda någon tvekan om..

---
Och ett kul perspektiv på highbrow, middlebrow och lowbrow i USA från 1850-talet till 1950-talet kan man få här.

Inga kommentarer: