måndag 21 november 2011

Owe Thörnqvist på Rival 20/11 2011


Owe Thörnqvist är en levande boogielegend inom svenskt musikliv, och igår hade jag äran att få bevittna turnéavslutningen på höstens turné "E Ba JA Ba åsså Ni Ba" (sic). 82 år ung är Owe still going strong och uppvisar en imponerande vital upplaga av sig själv. Det blir mycket botaniserande i och kring Owes liv, både som artist och människa, och själva musikframträdandena blandas med långa utläggningar, bildspel och filmklipp. Jag kommer osökt att tänka på programförklaringen av Bosse Parneviks tv-program "P som i Parnevik" från 1993 som löd:

Ett program AV Bosse Parnevik, MED Bosse Parnevik, OM Bosse Parnevik, KRING Bosse Parnevik och framför allt FÖR Bosse Parnevik.


Byt ut namnet Bosse Parnevik mot Owe Thörnqvist och ni har en adekvat programbeskrivning av
"E Ba JA Ba åsså Ni Ba".

Owe som ung

Som relativt oinsatt inom ämnet Owe Thörnqvist får man alltså en rågad skopa information, och det är lätt att inse att mannen är en stor talang och väl värd sin status som legendar inom svensk underhållning. Han sjunger bra, drar dåliga ordvitsar, spelar fantastiskt bra munspel och fyrar liksom i förbifarten av ett välformulerat solo på vibrafon på ett utmärkt sätt. Att han har skrivit otroligt mycket musik framkommer också det, programmet är brett och innehåller visor, kupletter, boogie, jazz, rock'n'roll och country. Dock blir det emellertid stundvis något för mycket information, som exempelvis det talade partiet i den för övrigt mycket vackra balladen "Genom dina ögon", där Owe i detalj redogör för sina ögonskador och dess latinska titlar.

Hillevi Rombin

Ont om damer verkar den gode Thörnqvist inte ha haft, och han skäms inte för att kokettera över hur han har förvärvat en handfull av dessa, däribland fd miss universum Hillevi Rombin och hans nuvarande kvinna Berit Gullberg. Personligen blev jag något förvånad över den höga halten av erotik i hans sånger, men att han på sin ungdoms tid var sedd som en rebell är idag ändå svårt att greppa med tanke på den oerhört käckt godmodiga stämning som råder i de allra flesta sånger. En annan sak som överraskar är hur uppdaterad den gamla rockaren är, han talar nästan otvunget om facebook och ipad 2 och lyckas till och med klämma in en nyskriven vers om Carema-skandalen, som uppdagats så sent som i veckan.

På det hela sammantaget måste man konstatera att Owe med orkester levererar en gedigen underhållning en kulen söndagskväll, och få om någon i den bedagade men månghövdade publiken verkade vara beredd att invända mot detta.

Inga kommentarer: