onsdag 20 juni 2012

Tendens i P1 om den orättvisa sporten

Efter en sammanfattningsvis neslig herrfotbollsturnering i EM kan det vara dags för lite perspektiv på tillvaron. Den här veckan har Tendens i P1 temat "Den orättvisa sporten" om damfotbollens villkor. Sverige har en av världens bästa fotbollsligor, men trots det tjänar en kvinnlig fotbollsspelare i Sveriges högsta liga i snitt 7000 kronor i månaden, medan herrarnas löner snittar på 57000 kronor per månad. Det finns mängder med statistisk som med skrämmande tydlighet visar på de svindlande skillnaderna mellan herrarna och damernas förutsättningar.
Det är ju dock inte bara i löner och andra statistiska siffror som problemen finns, en stor del av skillnaden ligger i attityder och förväntningar, både internt i klubbarna och från omvärlden. Tendens program är intressanta och även om debatten i de avsnitt jag lyssnat på inte når någon högre nivå är det givande att höra hur de olika personerna som får komma till tals resonerar kring förutsättningar, jämställdhet, pengar och vikten av att vinna.


Fotboll är något av det vackraste jag vet, en poetisk sport där samspelet mellan teknisk briljans och hårt jobb, individuell skicklighet och laganda samt taktisk noggrannhet och mod att ta risker kan varieras i det oändliga. Dessutom fungerar det som en kanal för alla känslor som annars kan vara svåra att leva ut, och en möjlighet att under 90 minuters tid drömma sig bort till en annan värld. Samtidigt speglar fotbollen den större, "verkliga", världen utanför och tack vare krönikörer och skribenter som exempelvis Bank och Niva och Jonathan Wilson får vi ständigt perspektiv på politiska situationer och konflikter med fotbollen som bakgrund. Det som förtar något av glädjen är dock den extremt tydliga manliga dominansen (som speglas i allt från löneskillnader mellan könen till hur självklart manliga supporters använder "damfotboll" som ett skällsord när de gnäller på sina manliga fotbollsspelare) samt den extrema ekonomiska utveckling som präglar sporten idag. Jag tror att det är farligt att tänka sig att sporten automatiskt skulle stå för andra värden om den var mer jämlik, eftersom man då riskerar att tillskriva kvinnliga fotbollspelare "mjukare" egenskaper per definition, men jag tycker samtidigt att både den manliga dominansen samt den skenande kapitaliska utvecklingen av sporten måste ifrågasättas och kritiseras.

1 kommentar:

Arvid A Larsson sa...

Mycket bra skrivet!