fredag 20 mars 2009

Florence Valentins nya skiva


Florence Valentins nya skiva Spring Ricco, som kommer ut 25 mars men redan till större delen finns på myspace, är smått fantastisk. FV är väl ett band som frivilligt eller ofrivilligt sedan den första ep:n år 2003 legat någonstans bakom fronten i den svenska popens, med frikostigt användande av inspiration från mer ledande artister som Håkan Hellström och Moneybrother, och dessutom med lika tydliga influenser från klassiska band som The Clash. Det känns som att FV på något sätt aldrig varit riktigt hippa att gilla, och inte folkliga heller.

Men med Spring Ricco har de, vågar jag säga utan att vara någon kännare, gjort sin överlägset bästa skiva hittills. Först och främst är låtarna grymt bra. Detta är verkligen P!O!P!, oerhört melodiöst rakt igenom. Dessutom med ett sjyst sound, ibland låter det kanske lite väl Glasvegas men här finns också en del souligt, 80-talspianon med mera som breddar skivan. Om musiken inte är särskilt originell, så är texterna det desto mera. Det här är nog det närmsta någon kommit Sjöwall-Wahlöö i popform i Sverige, åtminstone sedan proggen. Det är misärskildringar låt ut och låt in; FV ger en politisk-kritisk skildring av dagens Sverige som ett land av arbetslöshet, utnyttjande av flyktingar, hustrumisshandel och ungdomsvåld. En låt med titeln "Du kommer gå långt" kan man ju tro ska vara positiv och handla om framgång, men nej, det är en ironisk titel om flyktingar som betalar dyrt för att smugglas in i länder där de tar tunga och skadliga arbeten får dåliga löner och lever utan medborgerliga rättigheter. "Bilen brinner" handlar om den österrikiske rasisten Jörg Haiders död i bilolycka. Så fortsätter det.

Kanske kan man kalla det vänsterpartistisk hitpop. Det känns helt kongenialt att den gamle vissångaren/proggaren Finn Zetterholm skrivit liner notes till skivan.

http://www.myspace.com/florencevalentin
http://www.youtube.com/watch?v=nq3CAs06C1U
Låttexter: http://www.pucka.se/texter.html
Fredrik Virtanen hyllar FV i Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/kronikorer/fredrikvirtanen/article4597817.ab

Inga kommentarer: