söndag 8 mars 2009

Goda minnen från veckan som gått

Jag har inte hunnit laga så mycket mat i veckan, men ägnade i alla fall en kväll åt kalops - underbart mustig husmanskost! Tidskrävande men busenkelt! Högrev av nöt är ett relativt billigt och mycket smakrikt kött som kräver cirka 90 minuters koktid för att bli mört.

Jag delade högrevet i lagom stora munsbitar och brynte dessa i smör i omgångar. Sedan är det bara att stjälpa över köttet med alla dess härliga safter i en gjutjärnsgryta, dofta över lite mjöl och hälla på vatten så det täcker. I med morötter, lök, lagerblad, kryddpeppar, salt, peppar och ansjovisspad, koka tills tålamodet tryter, eller åtminstone tills köttet är mört. Jag lät det koka tre timmar. Inga tillsatser, inget fusk, ingen buljongtärning, bara köttets egna buljong. Servera med kokt mjölig potatis och inlagda rödbetor.


I fredags var det så dags för en favorit jag längtat efter länge, moules marinieres eller vinkokta musslor som det blir på svenska. Svenska är ju trots allt språket vi använder här på bloggen, men lite köksfranska för att imponera på grannen hör ju det här med matlagning till...

Jag hade knappt lagat detta förut men det blev gott som bara den! Det är viktigt att skölja musslorna i kallt vatten och skrubba bort "skägget", samt att slänga de som inte stänger sig det första man gör.


Fräs sedan schalottenlök, vitlök, morot och selleri (som jag råkade ha hemma) i olja, i med musslorna, på med vitt vin och koka upp under lock. Skaka om i grytan några gånger så att alla musslor får en chans att öppna sig. Låt koka ett par minuter och släng sedan de musslor som förblivit stängda.


Jag tog sedan upp musslorna med en hålslev, silade vätskan och hade i grädde, salt och peppar. Just silningen får nog räknas som överkurs i sammanhanget, det går också bra att bara döna på grädde direkt och skippa detta moment men har man feeling så har man. Eller så kan man skippa grädden helt och hållet om man är på det humöret.. Detta fick hur som helst koka ett par min, sedan i med musslorna igen och - voilá - dags att servera! Till detta avnjuts med fördel pommes frites och aioli (som man får se till att hinna göra under tiden - det är smartast att börja med aiolin för den mår bara gott av att stå i kylen och mogna ett par timmar) samt baguette att suga upp den underbara såsen med. Leenden minst såhär breda utlovas!


2 kommentarer:

Ester sa...

Gott se det ut här!

Erik Bengtsson sa...

Gött. Och mycket fina foton!