måndag 2 mars 2009

myspace hit och dit


har surfat runt lite på PSL, myspace etc de senaste timmarna och hittat en del nyare musik som jag verkligen gillar:

Lloyd & Michael, "Towards a dark castle"
http://www.myspace.com/lloydandmichaelrock
Katy Davidson från Dear Nora och M Ritchey, doktorand i musikologi på UCLA, från The Badger King har ett underbart sympatiskt band som förenar progressiv rock med indie, singer songwriter och typ allting annat - Ritchey har tonsatt dikter av Anne Sexton, skrivit låtar om Hildegard von Bingen, snott introt från the Whos "Baba O'Riley", gjort electronica om postmodernism ("You absent referee"), osv. Jag älskar den här genreöverskridande attityden, att helt enkelt ta in allt man gillar om man tycker att det passar och man är kompetent att göra det. "Towards a dark castle" är grym modern prog!

Masshysteri, "Hatkärlek"
http://www.myspace.com/masshysteri
Rättfram punk

Telepathe, "Chrome's on it"
http://www.myspace.com/telepathe

Existensminimum
http://www.myspace.com/existensminimum

Teen Girl Fantasy, "Hoop dreams"
http://www.myspace.com/teengirlfantasy
Catchy, melodiöst och hysteriskt.. Grymt cool låt.

Hajen
http://www.myspace.com/hajensmyspace
Har missat dem live - de är från Göteborg - tre gånger (en gång med ca 10 minuter), vilket gör mig lite sur.

Kraa
http://www.myspace.com/kraakraa
allt nytt som påminner om Kebnekajse är välkommet..

Xiu Xiu vs Grouper, "In the city"
www.statesrightsrecords.com
Jag gillar States Rights Records väldigt, väldigt mycket. Det är ett slags kompiskollektiv av band som gör indie, electro, postrock, och allmänt svårdefinierbar musik, och samarbetar i alla möjliga konstellationer. Ett par av banden har faktiskt turnerat i Sverige och omnämnts i svensk press: YACHT och Dirty Projectors. Den här låten med Xiu Xiu är nån slags ambient, skön att blanda med ett knippe andra States Rights-låtar från olika genrer..

Kalle J, "I skydd av mörkret"
Elektroversion av en gammal Eldkvarnlåt.. Housepiano och ekande jättetrummor. Cool man!

Vicarious Bliss
http://www.myspace.com/myvicariousbliss

Bonne Idée
http://www.myspace.com/bonneide
Riktigt bra pop, från Göteborg.

Barr
http://www.myspace.com/barrmusic
Folk! Grymt bandnamn med.

Kavinsky
http://www.myspace.com/kavinsky
Jag hörde detta på en förfest i fredags, från Spotify tillsammans med bland annat Crystal Castles, och gillade verkligen låten med Kavinsky, som jag tyvärr inte kommer ihåg vad den hette, men den påminde mig i alla fall mycket om stämningen i det visserligen inte så classy gamla Nintendo 8-bitarsspelet Terminator. I vilket stämningen var klart bättre än själva spelbarheten.

---

Annars har jag på det senaste lyssnat mycket på:

Dungen, live på Storan i Göteborg, februari

Dungen, 4 (2008)
Det här är en fantastisk skiva! Låtarna framstår kanske inte var för sig som så stora, utan jag tycker att skivan kräver att man lyssnar genom hela i en följd, eller i alla fall en större del av den. Det är mycket instrumentalt och mycket som låter oansenligt vid första lyssningarna, men när man ger skivan tid och sjunker in i den - och den sjunker in i en - så framstår den som så fantastiskt sammansatt och balanserad, med enkla men catchy melodier och underbara arrangemang.

Orup, "Drick inte när du är ledsen"
Vilka låtar han gör..

Dag Nasty, Can I Say (1991)
Tidigare har jag tyckt att Dag Nastys musik varit för odynamisk och för "platt", och visst det händer inte mycket här, detta är rättfram rätt snäll hardcore med betydligt mindre nerv än Rites of Spring, mindre ilska och energi än Minor Threat, mindre meck än Fugazi; inget särskilt iögonfallande. Men nu när jag lyssnar mer extensivt på hardcore tycker jag att detta är en skön skiva att varva med, mellan (mer skrikiga) Hands Tied och (tyngre) Earth Crisis till exempel.

Björn J:son Lindh, "Brusa högre lilla å"
Ljuvlig "fin", finstämd prog!

Jackson Browne, For Everyman (1973)
Det känns som att Jackson redan här på andra skivan hade nått sin perfektion; den första självbetitlade skivan tycker jag känns lite tunn i jämförelse, men här liksom på senare sjuttiotalsskivor som Late for the Sky känns allt rätt, låtarna får ta sin tid och där är så många sköna små detaljer som gör att man aldrig tröttnar.

1 kommentar:

Max Thornberg sa...

Tack för matnyttiga tips!