onsdag 9 september 2009

Isländsk öl - ett minitest

Under min weekend i Island nyligen provade jag, med mer eller mindre njutning och i väldigt olika stadier av berusning, följande inhemska ölsorter:

Gull 3+
Pålitlig lageröl, bred smakpalett och ingen finkel, tål att drickas i stor mängd med bibehallen god smak

Thule 2+
Industriell men god, en bra kapitalistöl

Viking 1
Fadd, äcklig bismak, svavelosande - ett i negativ mening isländskt karaktärsöl

Kaldi mörk lager 3+
Mikrobryggeri - behöver jag säga mer? Mörk lageröl med mkt fina brända undertoner - ett i positiv mening isländskt karaktärsöl

Kaldi ljus lager 4
Fy faan vad gott!!! Jag drack den i min isländske kompis Hjörturs grapparum, möblerat med bokhyllor, skinnmöbler och till tonerna av isländsk skev indie. Det kan ha tryckt betyget uppåt, men ändå.

Lava 3+
För att vara en rökt stout - extremt god. Se LIL:s senaste officiella öltest, där stoutarna inte precis klarade sig bra. Mjuk och härlig smak, väldigt frisk och osöt för den här sortens öl. Den svenska importören skriver: "Eftersmaken ger rostad malt och rök som en levande vulkan i munnen" - det är ett överdrivet och pretentiöst omdöme, men den är ändå en fin öl.

Skjálfti 4
Steambeer! Jättegod, med en jävla kraft i anslaget. De isländska bönderna Bjarni Einarsson och Jon E Gunnlaugsson har verkligen gjort ett fint jobb med denna öl. Känns lite ale-lik fast det ska tydligen vara en lageröl. Frukt, beska och isländskt källvatten i en grym förening.

Island är helt klart ett up-and-coming öl-land, kan LIL:s korrespondent rapportera.

1 kommentar:

Erik Lárusson sa...

asfaltsölet lava får 3 men viking en simpel etta... testet utfördes efter en hela reyka eller? ;)
Du missade för övrigt att smaka Móri som kommer från samma bryggeri som Skjálfti och Lava. Mycket gott.