lördag 5 september 2009

Mästarmöten


Jag har tidigare gnällt lite (nåja, inte så lite) över dum TV i allmänhet och MTV i synnerhet, och vill därför gärna väga upp för dessa surgubbe-fasoner genom att hylla det danska programmet "Mästarmöten", som visas på SVT. Programmet går ut på att dirigenten Frans Rasmussen samlar framstående musiker från den klassiska världen på Fuglsangs gods på Lolland för samtal och musicerande. En otroligt trevlig idé, som dessutom genomförs på ett smakfullt och spännande sätt.

Musikerna får berätta lite om sig själva och sina karriärer, sedan får de ett stycke musik de aldrig sett förut och framför det prima vista (prima vista betyder första påseendet). Det gör de oftast med den äran, och efter varje stycke får de dirigentens beröm. Dagen avrundas med en middag med gott vin och goda samtal.

Det som gör programmet så bra är att det förutom att det är välgjort, underhållande och sakligt dessutom är folkbildande. Även jag som yrkesverksam musiker lär mig mycket av programmet, utan att det känns påklistrat eller sökt. Det är allt man vill ha av ett TV-program; mustigt, matnyttigt och så långt bort från reklamkanalernas tomma kalorier man kan tänkas komma.

Inga kommentarer: