tisdag 17 november 2009

Några som stod upp

1985 menade SNS konjunkturråd att Sveriges ekonomi var behärskad av egoistiska intressegrupper på samma sätt som Tanzanias, och att Chiles politik efter Pinochets kupp 1973 borde efterliknas i Sverige; 1991 talade Carl Bildt om den enda vägen; hela 80- och 90-talen hävdade tongivande svenska nationalekonomer att det var välfärdsstaten och jämlikheten som orsakade långsam tillväxt i Sverige; högern talade om den "ofantliga sektorn".

Nu för tiden, efter omvärderingar i forskningen och efter finanskrisen, talar gamle SNS-ekonomen Hans Tson Söderström om att "det är tack vare jämlikheten som Sverige haft god tillväxt", ekonomerna ser 90-talskrisen som ett stabiliseringspolitiskt snarare än välfärdspolitiskt misslyckande, osv. Det är lätt att svänga kappan efter vinden.

Därför blir min respekt desto starkare för dem som inte svänger kappan med vinden så fort tillfälle ges:Galenskaparna och After Shave står för en studentikos Chalmersbaserad ofta tramsig humor, men är inte desto mindre värda all respekt. Det må vara stundtals tramsigt, det må vara studentikost, men det är intelligent.

Inga kommentarer: