fredag 16 juli 2010

Brölsaxen i våra hjärtan #5: You're a Friend of Mine

Clarence Clemons, alias "The Big Man", fortsätter att dominera den här serien.


1985 fick han äntligen ta ett litet steg fram ur skuggan från den vid det här laget helt sanslöst populära Burce Springsteen och hans E-street Band, då han fick en medelstor hit med låten "You're a Friend of Mine", en duett med Längre inåt landet-bekantingen och favoriten Jackson Browne.

Som alla förstår är kombinationen Jackson Browne, brölsax, skinnkavaj och 1980-tal en given succé. Låten letade sig upp till plats #18 på Billboard-listan och fick dessutom en hedrande jumboplats på VH1:s lista över 1980-talets bästa one-hit-wonders.



Videon är riktigt charmig; det är härligt att se en välmående Jackson med nedstoppad skjorta rocka försiktigt i ett spatiöst vardagsrum, det är fint att se hans dåvarande dam Darryl Hannah ligga i soffan och måla med vattenfärger (detta är alltså innan den påstådda misshandel som fortfarande är höjd i dunkel inträffade), men framför allt är det underbart att se en (väldigt stor) man stå med en brölsax ledigt runt halsen samtidigt som han agerar frontman. Själva brölsax-inslaget går heller inte av för hackor - brölet i introt sätter an en ton som andas självgodhet, optimism och lyckade aktieaffärer. Dessutom är det ett välformulerat flådigt brölsax-solo han får på, den gode Clemons.

Inga kommentarer: