söndag 23 oktober 2011

Eriks pepplista

Dessa är, som vi fått konstatera många gånger på sistone, tuffa tider för en drömmare. Borgarregeringen gör sitt bästa för att öka ojämlikheterna i förutsättningar och levnadsvillkor mellan olika medborgare i landet, medan oppositionen ofta verkar sysselsatt med ett självskadebeteende.

Utifrån detta läge har jag gjort en pepp-spellista på spotify: eriks pepplista. Det är en lista att dricka kaffe till på morgonen för att få upp humöret och energinivån. Urvalet består mest av gammal hardcore från 80- och 90-talen. Närmare bestämt är det fokuserat på youth crew hardcore och relaterat, alltså musik med en uppbyggelig (ja!) inställning och försök att tänka positivt - se till exempel texterna till Bolds "Respect" och Youth of Todays "Positive Outlook" nedan... Här finns en del låtar om vegetarianism och straight edge, men också anti-krig (Satanic Surfers) och antirasism (7 Seconds, Leftöver Crack). Men det är inte sakfrågorna jag är ute efter utan överlag en "positive outlook"!

I grund och botten så lyssnar jag såklart på den här musiken, och bloggar om den, eftersom jag gillar hur den låter; sedan jag som tolvåring fick ett nytt favoritband i Millencolin har punk och hardcore varit en av mina absoluta favoritgenrer. Men den är också fascinerande ur ett mer socialt perspektiv, den här världsförbättrar-HC:n, med alla sina högljudda utfästelser Länk om att vara "sann", att vara "trogen" ("True Till Death"!) och att aldrig "sälja ut" och ge upp sina ideal. (Jfr "Promises Kept" med Champion, från 2004, en av få nyare sXe-låtar på listan.) Som sociologen Ross Haenfler, själv sXe, visar i sin bok Straight Edge: Clean Living Youth, Hardcore Punk, and Social Change (2006) så handlar sXe alltid om små subkulturer (i Denver, New York City, osv...) där alla känner alla och grupptrycket gärna blir starkt, också eftersom deltagarna ofta är väldigt unga. (Killarna i Bold, som då hette Crippled Youth, var typ 15 när de spelade in "Respect" som är med på listan.) De ser hur äldre edgare lämnar edge och blir besvikna, men mitt intryck från Haenfler är att de ofta sedan går samma väg själva.

Det finns också, trots den starka dedikationen till jämlikhet (t ex 7 Seconds "Not Just Boys' Fun") rätt mycket macho-attityd i musiken, t ex hos supermacho metalcorebandet Earth Crisis eller football-kitschiga (!) men briljanta youth crew revival-bandet Ten Yard Fight. Och, hos en del textförfattare (dock aldrig Ray Cappo!) en hyllning till styrkan i sig som har lite obehagliga undertoner. Såna som Ray Cappo (Youth of Today, Shelter, Better Than A Thousand) och Inside Out med deras fantastiska "No Spiritual Surrender" har också en del riktigt flummiga kopplingar till hare krishna. Kort sagt, steget mellan stollighet och absolut briljans är ofta ovanligt kort när det gäller moralistisk hardcore. När den är som bäst är den i alla fall fantastisk: kombinationen tung musik och snälla texter i låtar som "Believe" eller "Positive Outlook" gör dem till några av mina absoluta favoriter.Inside Out, "No Spiritual Surrender"
IO är bandet som Zach de la Rocha var med i före Rage Against the Machine bildades, och t ex den här låten är lika bra som de bästa RATM-grejerna.
"Try to make me bow down to you.
Try to take my identity.
Try to make me just another pebble on the beach.
A green mind twists the plan.
A cold hand trying to silence me.
You try to grasp me, but I'm out of reach.

No Spiritual Surrender
No Spiritual Surrender"


Bold, "Respect"
Respect is a word we've all heard before
Now it's time to think about it
Because it's something more
It's more than caring
It's watching what you do
Respect others, and they'll respect you
RESPECT
RESPECT IS WHAT WE NEED
Have a positive mind
Respect mankind
Respect your fellow man
You can try if I can
(chorus)"

Chain of Strength, "True Till Death"
Better Than a Thousand, "We Must Believe"
"Look at his hair, look at his clothes
Jump to conclusions, but we'll never know
Look at his past, look at his skin
Never knowing the person, but still we condemn
Everyone says "This guy's going nowhere"
Do you think these words will help him grow?
What is the cost to encourage another?
Human potential-we'll never know
WE MUST BELIEVE-no one has to be a slave to destiny
WE MUST BELIEVE-in everyone's potentiality
WE MUST BELIEVE-yes, I believe in your ability
/.../"


Bold, "Always Try"
"Trying to do better constantly
Sometimes it may be hard to see
People always stopping me to ask me why
While they just stand by
Always try
Always

No one's perfect no one's always right
But what is important is keeping your goals in sight
It's what's important and vital in life
To try to see the light

Always try
Always"


Youth of Today, "Positive Outlook"
"Through the clouds i see the light my conscience tells me what's wrong and right morals and goals deep inside a bunch of feelings i can't hide, but that's me it's the way i live my outlook on life is positive!
so what should i hide or try to conceal all of these feelings that i feel like to sit and talk about them i want to stand and shout them!!"


Ten Yard Fight, "Believe"
"So many times, I've been asked why
Why do you bother, why even try
But I have to believe, we have to believe
It can be better than all we see
For you...and me!
We have to believe [x2]
Nothing compares with the strength we share
Unity, because we care
I won't forget what we've been through
You believe and me and I'll believe in you"

Inga kommentarer: