fredag 10 juli 2009

Halmia-säsonger 2001-2005


Skrivet augusti 2006, uppdaterat maj 2011:

Fotbollssäsonger har en tendens att flyta ihop i minnet. Det var väl när Halmia låg i ettan, 97-98 nånting, som jag började gå på matcherna regelbundet, och 2000-2001 eller så som jag började gå på alla matcher. I abstinens följer här ett försök att minnas de senaste säsongerna (alla i Division 3 sydvästra Götaland), med hjälp av gamla matchrapporter (tillbaka till 2004) och tabeller.

2001: sexa. Askim vann serien.
Vad jag minns hade Halmia den här säsongen ett vidunderligt uselt försvar till och med för att vara Halmia. Ola Johansson spelade väl på topp. Bästa spelare var som jag minns det mittbacken Mikael "Durre" Durenius. Var det denna säsongen som den underbara hemmamatchen spelades som vanns med 2-1 efter ett rungande skott av Landberg efter en 40 meters löpning? Jag minns inga fakta (inte ens vilket motståndarlaget var), bara hur ISH i andra halvlek vann varenda andraboll och den fantastiska känslan när Landberg tryckte in segermålet.
- Tränaren Björn Andersson lämnade under säsongen för att börja jobba för Bayern München, och ersattes av Kent Andersson.
Bästa målgörare för ISH: Jonas Wassman 7, Joakim Alfredsson 5, Erik Landén 2, Mikael Durenius 2, Martin Nilsson 2

2002: åtta, bara en poäng från kvalplats neråt.
Skene vann serien och jag minns mest en förskräcklig hemmamatch i ösregn och höstkyla där Halmia fick däng av andra topplaget Kinna med 4-0 - Per Kiltorp var deras skyttekung. Var det den här säsongen som publikfavoriten Abner Hintsa utsågs till årets dribbler i Halland?
Matchreferat från bortamatchen mot Hagapojkarna (Halmia vann med 3-0) finns här. En match där Ahmeti, Abbe och Ola Johansson gjorde mål och mittbacken Dragan Grymalm blev matchens spelare.
- Halmia blev bara tia (!) i publikligan med 184 i snitt; bäst där var Ljungby med 457 och Varbergs GIF med 324.
- Skytteligan i serien vanns av GIF:s Anders Larsson (17 mål; han var med i topp också säsongen före) med Vinbergs Rikard Holmén och Kinnas Per Kiltorp (13 var) hack i häl.
- Halmias bäste målskytt var Abner Hintsa med 10 mål. Övriga målskyttar i ISH: Florim Ahmeti 7, Martin Nilsson 6 (varav två straffar), Ola Johansson 5, Durenius, Mårten Lerner och Mikael Johansson 2 var, Fredrik "Lunkan" Lundkvist och Tomas Johansson 1 var.

2003: tvåa i serien, tre poäng efter Kinna.
Det var denna säsong som hemmamatchen mot Leikin spelades ute i Haverdal (under Kommunalstrejken) och ISH vann den efter en grym frispark av Issa Mehmeti. Det var också den här säsongen som jag åkte med gubbarnas bussresa till bortamatchen mot Perstorp (inklusive armemuseum) och Halmia i en hemsk match fick stryk med 2-0. Den gamle räven Ola Johansson spelade fortfarande på topp, tillsammans med den yngre förmågan Florim Ahmeti. Mittfältaren Daniel Åström antagligen bäste spelaren. Mats Altemyr var tränare. Laget fick kvala till tvåan och mötte då Lärje/Angered, fick stryk med 3-5 (!) hemma och var i bortamötet, vinst med 3-1, därefter bara ett mål borta från att gå upp.
ISH trea i publikligan med 304 i snitt; Varbergs GIF och BOIS var före.
Per Kiltorp vann skytteligan med 20 mål. Denne Kiltorp är en av få spelare som jag sett i Halmiasammanhang som åtminstone omnämnts i riksmedia - Simon Bank är från Kinna och ett fan av Kiltorp. (Målstatistiken för ISH är väldigt inkomplett - bara 18 av 39 mål är registrerade på svenskfotboll.se.)

2004: sexa. Ett inte imponerande lag - VMA - vann serien.
Första halvan var kass och till sommaruppehållet låg ISH på nedflyttningsplats, värvningen av playmakern Christian Augustsson - en av de bästa spelare jag sett i Halmia - från Mjällby höjde till hösten radikalt kvaliteten på Halmias spel, (blev tio matcher i rad utan förlust) när han i varje match serverade anfallarna tre-fyra frilägen.. Anfallet var tveksamt denna säsong, och Johan Görsson var trots att han gjorde en hel del mål ingen publikfavorit; på mittfältet fanns dock rivjärnet Anders Persson. Jag minns hemmaderbyt mot Leikin där Halmia räddade en poäng med reducering i 84:e och kvittering i 87:e minuten. Jag minns också Vinbergs målskytt Oskar Boman som gjorde två mål mot Halmia i hemmamatchen som slutade 3-3. Och en tung hemmaförlust mot Snöstorp Nyhem med 2-4 efter ledning med 2-1.
Liksom 2002 vann Ljungby publikligan, denna gång med 398 i snitt. Halmia femma - efter VMA, Markaryd, och Bromölla - med ett snitt på 235.
Andreas Hedström i Snöstorp/Nyhem vann skytteligan med 13 mål. ISH:s Johan Görsson kom trea med 11 mål. (Enligt svenskfotboll.se:s visserligen skakiga statistik.)

2005: sexa, Varbergs BOIS vann.
41-41 i målskillnad.
Ojämn och oförutsägbar säsong som vanligt. Stefan Jönsson ny (?) tränare*. Mest negativa minne två derbyförluster mot Snöstorp Nyhem, men säsongen innehöll också en himmelsk bortaseger mot Varbergs GIF. Det var en vacker och varm sommardag, som jag jobbade på Peigs. Jag hade inga planer för kvällen och matchen började 19 i Varberg, så jag bestämde mig för att ta tåget dit. Tåget visade sig vara försenat, såpass mycket så att jag skulle missa första halvlek. Jag åkte ända. Kom dit i halvlek, nervös för att det skulle bli en meningslös resa, och det stod 0-0.. En av gubbarna berättade att Halmia dominerat. Och i andra halvlek lossnade allt. Halmia vann med 5-0 och körde verkligen över GIF. Sällan kommer jag glömma när "Pagge" efter första målet i glädjerus sprang ut över löparbanan till folkölsfansen och kramade om dem och jublade. Fotbollsglädje i division 3 när den är som bäst. Också bortamatchen mot Leikin var fin, Halmia fick en man utvisad efter en halv minut men spelade riktigt bra och vann med 2-0.
Halmia hade punktvis ett bra lag men i början bisarra disciplinproblem och även som vanligt ett skakigt försvar, och ingen offensiv centralmittfältare. Disciplinproblemen i och kring laget gav också avtryck i rubriken "Läktarvåldet letar sig neråt i divisionerna" i Sydöstran, efter handgripligheter mellan en halmian och en Sölvesborgare på läktaren under lagens möte på Örjans vall. Sydöstran skrev oroat:
"Halmia har en stämpel som ett, minst sagt, oroligt lag. Efter 14 spelade matcher har laget dragit på sig 38 varningar och sex utvisningar, varav en målchansutvisning. Detta har resulterat i totalt tio avstängningar, varav två spelare har två avstängningar vardera.
Tränaren Stefan Jönsson är titt som tätt avvisad från bänken. Måndagens match var inget undantag och även den assisterande tränaren skrek tillräckligt mycket för att bli uppvisad på läktaren."
Och jo, jag minns hur irriterande och frustrerande det var som supporter att se hur ISH, som i grund och botten inte hade något dåligt lag, slängde bort energi och poäng genom att skrika på domaren och dra på sig kort efter kort. (Det här är ju till exempel ganska fascinerande: borta mot Åhus Horna ledde ISH med 3-0 efter 55 minuter och vann till slut med 3-1; ändå lyckades man dra på sig två utvisningar (Florim Ahmeti och Slavisa Stijepic) de sista tio minuterna! Hur kan man behöva ta två utvisningar när man redan vunnit matchen?)
Starka punkter var defensiva mittfältaren Niklas Rosenberg (en publikfavorit!), yttrarna Issa Mehmeti och Marcus Larsson, mittbackarna Patrik Sönnerstedt och Slavisa Stijepic och anfallaren Florim Ahmeti, det känns som att laget trots standardplaceringen i tabellen var klart bättre än t.ex. 2002 och 2001 års upplagor. Johan Görsson en målspottare (bl a hat-trick mot Åhus Horna hemma) som ändå aldrig blev någon publikfavorit. Martin Nilsson en bra back och lagkapten, även om han var bättre som mittback än vänsterback. En anledning till att man ändå misslyckades var såklart disciplinproblemen, och en av allt att döma mindre lyckad tränare i Stefan Jönsson. Topplagen - Varbergs BOIS och Sölvesborg - var också bra denna säsong.
Halmia bara åtta i publikligan med 185 i snitt; Sölvesborg vann med 578 och Varbergs GIF kom tvåa med 420.
32 av ISH:s 41 mål har en registrerad målskytt i statistiken; i den har Florim Ahmeti 7, Fredrik Andersson och Johan Görsson 5 var, Daniel Olofsson och Martin Nilsson 4 var (Nilsson med 3 straffar), Isa Mehmeti, Niklas Rosenberg och Daniel Mogren 2 var, och Afrim Shulemaja 1.

---
en Hallandsposten-artikel om en oförglömlig Halmia-match:

2006-08-26
Halmia hämtade upp 0–3 till 3–3 i årets match

2006-08-26 00:10
FOTBOLL
Halmia var nedslaget, men inte uträknat. Underläget med 0–3 i paus mot Sennan i går kväll hämtades upp till 3–3 vid full tid.

– Vad jag sa till killarna i pausen? Att det bara är de själva som kan göra något åt det. Jag kan inte trolla på bänken. De måste ta tag i det själva – och det gjorde de. Jag är full av beundran, säger tränaren Stefan Jönsson.

Säsongens 15:e Halmstadderby i division tre blev något av årets match på Örjans vall.

Sennantränaren Nils Bäckström visste knappt vad han skulle säga efteråt:

– I måndags ledde vi med 3–0 i paus med B-laget mot Leikin och förlorade med 4–3. Vi sa att det inte skulle få hända igen, men de fick ett tidigt mål och – ja, vi får vara glada att vi kom undan med 3–3.

Magnus Isaksson satte 1–0 (13:e min) och 3–0 (41) för Sennan i första halvlek. Rickard Horvath ordnade 2–0 (27).

Efter pausen dröjde det mindre än två minuter innan Robert Carlsson nickade in Halmias 1–3-reducering. Därefter prickade Daniel Olofsson in 2–3 (60) direkt på frispark innan Carlsson även knoppade in kvitteringen (62).

I ett dramatiskt slutskede sköt Sennan i ribban och Halmia träffade stolpen.

Dessutom blev Stefan Jönsson uppvisad på läktaren för att ha protesterat mot en utebliven målchansutvisning då Sennans målvakt Danni Andersson sprang ner Robert Carlsson på väg igenom med fem minuter kvar. Domaren Juhannes Akyol från Västra Frölunda, som annars var flitig värre med korten, dömde inte ens frispark.

– Det är en solklar frilägesutvisning. Undviker han att blåsa för den så kan man lika gärna lägga av med allt, tycker Jönsson.

Halmianerna får trösta sig med att de efteråt fick stående ovationer av delar av publiken. När hände det senast? 1978?

CARL FREDRIK JOHANSSON
http://www.hallandsposten.se/artikel.asp?oid=163630

---
EDIT
*Före detta Halmia-spelaren Niklas Sjögren verkar inte alltför positiv till Jönssons fotbollskunnande, så här i efterhand. Apropå att Martin Nilsson, som spelade i ISH samtidigt som Sjögren, blivit tränare skriver han (april 2010): "Hoppas bara han inte tagit för stora influenser från vissa av tränarna vi hade i Halmia. Jag menar att om han blandar Dusans retorik, Knibergs nacke, Altemyrs tillslagsteknik och hela Stefan Jönssons kunnande så blir han ingen bra tränare."
Nilsson kommenterar: "Utan att ha fått uppleva alla dessa monstertränare ISH bjöd på hade jag ju inte vetat hur man INTE ska agera...så nog var det nyttigt alltid.
Jag anser fortfarande att det är ett under att vi inte gick upp i tvåan med de trupperna vi hade under ett par säsonger i ISH. Mycket märkligt måste jag säga."

---
Här finns en guide till Halmias säsong 1998, med motståndare som Falkenberg, Åtvidaberg, Gunnilse, Landskrona och Kalmar FF. Ett publiksnitt på 437, med hemmamatchen på Falkenberg (1-0) som höjdpunkt: 1142 åskådare!

Inga kommentarer: