torsdag 24 mars 2011

Halmstad BK 1 - IS Halmia 2


Träningsmatch, Alevallen 23 mars 2011: Halmstad BK 1 - IS Halmia 2
ISH-bloggen: "bäst i stan"
Hallandsbloggen
Hallandsposten: "HBK chockat när Halmia vann"
HBK:s svenska fans-sida

Det jag saknar mest när jag är utanför Sverige är 1) familj och vänner, och 2) sporten. Allt annat kan man ersätta - att följa politisk debatt, kultur etc är ju enkelt över nätet, för att ta ett exempel. Surt att missa en sån fin sport-dag med ISH-seger och Drott-seger på samma dag, men desto mera pepp inför sommarens och höstens matcher.

Till skillnad från den träningsmatch mot Markaryd som jag såg för några veckor sedan så verkar det som att Halmia spelade en väldigt begriplig uppställning den här gången - Welander var inte innermittfältare. ISH-bloggen och Hallandsbloggen listar dock formationerna olika: ISH-bloggen som 4-4-2, Hallandsbloggen som 4-2-3-1. Skillnaden är om Welander placeras som anfallare bredvid Maholi, eller som en av 3:orna i ett 4-2-3-1. Vilket som låter bra i mina öron - om man har båda formationerna intränade till säsongen så har man ju en bra variation att jobba med - och jag tycker att uppställningen ser stark ut, även om det är märkligt att ISH bara hade två avbytare..

Hallandsbloggens noggranne Lars-Gunnar Blom förser också oss halmianer med information om formationer från övriga träningsmatcher: 4-2-3-1 mot Laholms FK med, ser det ut som, Welander bredvid Taube som defensiv mittfältare och Genberg i "nr 10"-positionen, 4-2-3-1 mot Markaryd med Patrik Redo som "nr 10", 4-2-3-1 mot HBK:s U21-lag med Welander som "nr 10". (Om 4-2-3-1-formationen, se till exempel denna artikel från Zonal Marking: "How the 2000s changed tactics, #5: Back to four 'bands' in formations". Taktikgurun Jonathan Wilson säger i sin kommentar till VM 2010 att "This has been the tournament of 4-2-3-1.")

En av anledningarna till att jag intresserar mig så mycket för 4-4-2 vs 4-2-3-1-frågan är att det blir intressant att se hur ISH spelar nu när Peter Lindau slutat spela. De senaste säsongerna har Lindau ju varit bollmottagaren #1 i ISH, som spelade centralt och tog mot och distribuerade passningar till yttrarna och ibland också genomskärare till anfallaren. Så vitt jag kan se har inte ISH någon ny spelare som kan fylla den rollen, så därför borde anfallsspelet förändras något: ISH lär hålla fast vid "possession"-spelet med många kortpassningar, men den centrala anfallskombinationen kommer onekligen bli annorlunda utan Lindau på plan.

Jag har tidigare tänkt att Taube vore det naturliga valet som offensiv centralmittfältare, och blev förfärad förra året när han spelade mittback - han är bra med boll, kan verkligen storma fram, och en intelligent passningsspelare, så jag har inte fattat varför han har flyttats tillbaka i banan jämfört med när han kom till ISH. Men han verkar inte ha spelat "nr 10" alls denna försäsong, utan vara etablerad som defensiv mittfältare nu.

---
Mer Jonathan Wilson om 4-2-3-1: "why has 4-4-2 been superseded by 4-2-3-1?", 18 december 2008. "is the box-to-box midfielder dead?", 22 april 2009.

1 kommentar:

Lars-Gunnar Blom sa...

http://www.svenskafans.com/divii/Ar-det-sant-eller-drommer-jag-IS-HalmiaHalmstad-BK-21-397987.aspx