måndag 26 september 2011

Fearless Heart


"Guitar Town" (1986) är Steve Earles debutskiva, även om han ingalunda var en duvunge vid den här tiden. Han hade etablerat sig i branschen som låtskrivare och musiker, men med detta album skulle det stora genombrottet komma med dunder och brak.

De tidigare inspelningar Steve gjort (först nobbade, sedan utgivna som "Early Tracks") var mer rockabilly-influerade, "Guitar Town" är country på gränsen till pop, med ett slickat åttiotalssound och smäktande ballader. Man skulle kunna invända mot den något daterade ljudbilden, och jag har själv vacklat i den här frågan, men jag måste säga att jag gillar åttiotals-Steve väldigt mycket. Även om det aldrig når upp till det perfekta gubblunks-soundet (jfr Jackson Browne) får man fortfarande en beskärd del klinkpiano, sologitarrer med mycket twang, behagligt akustiska kompgitarrer och pedal steel serverat på silverfat.

Ramblin' man

Smäktande ballader ja, det är enligt mig en av Steve Earles bästa grenar, och överlag är han som bäst när han tar sig tid att reflektera och känna efter, snarare än när han brötar och rockar. Även om "Fearless Heart" egentligen knappast kan kallas för ballad är det en av de mer smäktande låtarna på skivan och därmed också kanske min största favorit.

Texten visar prov på så värdefulla egenskaper som självinsikt och rättframhet. Den är knappast storslagen eller poetisk, men det finns någonting i tilltalet som drabbar mig. Låten inleds med ett gitarriff och ett lunkande och luftigt trumkomp och har överlag ett väldigt behagligt sound, men det är det magiska mellanspelet som höjer låten över mängden och gör att jag utan att tröttna kan lyssna på den 27 gånger på raken.Don't you worry 'bout what you've been told
Cause honey I ain't even close to cold
It's kinda soon to fall in love again
But sometimes the best that you can do is just jump back in
I got me a fearless heart
Strong enough to get you through the scary part
It's been broken many times before
A fearless heart just comes back for more

Folks'll tell you that I'm just no good
But I wouldn't hurt you honey if I could
I can't promise this'll work out right
But it would kill me darlin' if we didn't even try

I admit I fall in love a lot
But I nearly always give it my best shot
I know you must think I'm the reckless kind
But I want a lady with a fearless heart just like mine

2 kommentarer:

Arvid A Larsson sa...

"I admit I fall in love a lot", hade missat den textraden, helt fantastisk! En mycket mycket bra låthyllning, grym Steve-pepp inför oktober!!

Max Thornberg sa...

Ja, min pepp är också på på topp!