tisdag 13 september 2011

Greg Fitzpatrick - Svensk progg på amerikanska

Ständigt med örat mot asfalten är det med glädje Längre inåt landet nu tack vare några ständigt uppdaterade vänner kan presentera en ny stjärna i Greg Fitzpatrick, och då framför allt hans skiva "Det persiska äventyret" från 1977, och då i synnerhet låten "Befria Norden".

GF with his moustaches

Greg verkar vara en i alla avseenden skön snubbe. Han föddes i L.A. 1945 och kom till Sverige och Stockholm på 1960-talet. På hans Myspace finns det massor av info, bland annat länkar han till sex olika Myspace-sidor som visar upp olika sidor av hans konstnärskap. Dessutom kommenterar han den information som finns om honom på Wikipedia (nu uppdaterad och ändrad), och huruvida denna är sann eller ej.

Sant verkar hur som haver vara att han var en person som har figurerat i den svenska musikscenen från slutet av 1960-talet, och några av de mer bestående avtryck han har lämnat på denna är att han rattade syntar på Bosse Hanssons legendariska Sagan om Ringen-platta (1970), lirade synt med Mikael Wiehe (1981) och framför allt Adolpson-Falk (1980-tal), samt satte Fiona FitzPatrick till världen (1986).

1977 gav han ut en progg-platta i eget namn där han sjunger på svenska, ett av de språk han inte behärskar. (Jag och Erik har diskuterat det här förut - kan det vara så att engelsktalande personer är de med sämst språköra i hela världen?) Förutom ett gäng covers är två av låtarna Fitzpatrick-original och ett av dessa är "Befria Norden". Värt att nämna i sammanhanget är att det inte är någon mindre än Håkan Lahger ("Den-Vassa-Eggen-mastodontboken-mannen") som har hjälpt till med översättningen från amerikanska till svenska.


"Befria Norden" är egentligen en ganska sorglig historia om en kärlek som går förlorad, men att Greg sjunger på ett språk han inte behärskar ger en komisk och lätt absurd touch. Produktionen är grymt cool och jag har svårt att tro att den har 34 år på nacken. För mig är det här en låt som man först skrattar åt, men sedan gillar allt mer ärligt. Vissa textrader är briljanta i sin enkelhet och på det hela taget är "Befria Norden" en fin tidsbild av det svenska 1970-talet levererad med ett tidlöst sound.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jättekul att höra låten. Hälsar Rudan

Cristian sa...

Rolig till en början men kvaliteten lyser snabbt igenom. Bästa är duschavsnittet i Befria Norden. Hon hade rött hår på fittabn. Haha.

Intressant blogg för övrigt.