söndag 30 augusti 2009

Utlandsöl

Bryggeri fran Brisbane, segrare i LIL:s lilla test av australisk öl

Pliktmedveten som man ar, sa glommer jag inte LIL:s pagaende projekt att prova all varldens ol, heller nar jag ar bortrest. Nar jag var i Budapest i juli testade jag sa manga ol som mojligt men har arligt talat lite granna glomt bort vad som var vad. Men vi ar inte sa noga med rattssakerheten har - eller, jag ar inte det i alla fall - sa jag tanker bedoma nagra ungerska ol i alla fall. Och nu ar jag i Sydney och lider mig igenom den ena pinten efter den andra av usel australisk lager. Betyg nedan!

SLUMPMASSIGT DRUCKNA OL, UNGERN/BUDAPEST

Borsoni
1-
Arligt talat kan jag inte riktigt komma ihag vilken som var vilken av Borsoni och Soproni (ratt lika namn) men jag tror att Borsoni var kass, en san dar unken ful-lager, som jag tycker Bernard i Tjeckien ar (aven om det omdomet nog ar lite omdisputerat; vissa aldre och visare som jag har traffat anser den vara en finol; kanske ar det bara mina smaklokar som ar outvecklade och inte forstar sig pa en fran rackare till lager som Bernard. For mig smakar den snarast alkis-andedrakt).

Soproni
2+
Drickbar

Zlaty Bazant
2+
Slovakisk lager, "den gyllene fasanen" ar helt okej standardol men nar inga fin-tjeckiska hojder (Budvar!!!! Krusovice, osv). Kanske lite som en kontinental motsvarighet till Anderssons.

Edelweiss
3
Spannande nog var denna osterrikiska weissbier mycket vanlig bland de barer jag var pa i Budapest, lite som att slovakiska Zlaty Bazant snarare an nagon pa svensk hemmaplan mer kand tjeckisk lager ocksa var vanlig. Man kunde ju ha forvantat sig, som svensk van vid systemets utbud, att typ Erdinger eller Paulaner skulle vara vanlig ocksa i Budapest, men de sag jag inte roken av. Daremot Edelweiss "mit Gemuse" (med citron), vilket var mycket trevligt sallskap varma julikvallar.

Sen provade vi en massa ol fran snabbkopet med, men de kommer jag inte ihag vilka de var.. Oh well.

AUSTRALIEN/SYDNEY

Tooheys
1-
Piss.

Victoria Bitter
1+
Mediokert piss.

Cooper's Golden Ale
2+
Helt okej, och ratt billig i alla fall dar jag drack den, dar en pint kostade AUS$7 (ungefar 45 kr) att jamfora med $6 for en lager.

Pure Blonde
1-
Vidrigt piss.

Carlton's
1
Piss.

XXXX Golden
3-
Inte alls dum lager.

Som synes sa ar mitt intryck att Australien inte ar nagot stort bryggeriland. De allmanna fordomarna om USA-ol - att det inte smakar nagonting - forverkligas for min del har. (Nar jag var i USA i varas drack jag daremot extremt god ol, plus en och annan "Beast" och liknande, som jag dock undrar om de inte ar godare an sina australiska motsvarigheter.)

/Er korre

1 kommentar:

Max Thornberg sa...

Man måste genomleva mycket piss som seriös ölkorre! Ett hårt jobb men någon måste ju som bekant göra det...