måndag 5 juli 2010

LiL:s krogtest i Söderort #1: Kärrtorps krog

Vi har tänkt att vi ska starta ännu en serie här på bloggen (efter "Brölsaxen i våra hjärtan", "LiL hyllar kvinnan", Öltest, "LiL-kvalitetsmärkta uteställen", "Fotbollsjournalistisk språkmisshandel", "Män som längtar bort", "Livet på en pinne", "Bra musik i klädaffärer", och "Snabbmat vi minns").

Denna gången ska serien tillägnas en av de saker som vi gillar mest: Stockholms södra förorter. Närmare bestämt till kvarterskrogar i dessa södra förorter.

De senaste åren har mellan oss en hel del tid spenderats i de södra förorterna, tror jag att det är sant att säga trots att jag är den ende av oss som aldrig bott i Stockholm; LiL-medlemmar har haft sejourer i Rågsved, Enskede, Björkhagen och Hammarbyhöjden, vi har ätit spenatsoppa och lyssnat på dragspelsmusik i Bagarmossen, beundrat Markuskyrkan i Björkhagen och ekologiska radhus, skrivit jazz om "Höst i Rågsved", fått feeling på Hammarbybacken, gått på Yimby-stadsvandring i LM-staden, skojat om halländska uttal av Skärmarbrink, varit på socialdemokratiska studiecirklar i Skarpnäck, känt oss hippa i Midsommarkransen... Söderort är med, helt enkelt.

Det är något med dessa funkis-förorter mestadels från 40- 50- och 60-talen*. Arvid, boende i Hammarbyhöjden, har uttryckt det oftast. Man mår bra av att bo där. Funkishus, ljus, barrträd. Bostadsområden och lägenheter som byggts för en fungerande vardag och med vårt gemensamma bästa för ögonen - inte, som ofta numera, för att främja den urbana medelklassens grandiosa självförverkligandeprojekt.

Jan Myrdal, vars skriftproduktion har en hög högstanivå, har gjort ett mycket elegant uttalande om just funktionalismens förorter och ingenjören och stadsplaneraren som den svenska socialdemokratiska modernismens revolutionärer**. Ur Expressen, 1968:
"Luft, ljus och susande tallar skulle bekämpa kriminalitet, tuberkolos, alkoholism, asocialitet. Det skulle göra slut på bostadseländet. Det var nu en vacker tanke. Andra länder har haft sina revolutioner och krig. Vi skulle visa att den fredliga samhällsomvandlingen skulle försiggå i stadsplaneringens tecken. Vi skulle inte som de behöva giljotiner, galgar och expropriationer i vår revolution. Det skulle räcka med Kärrtorp."
Jan Myrdal i Expressen, 1968***


---
test: Kärrtorps krog

En härlig fredag i maj, då Arvid var kompledig efter många övertidstimmar, Erik tog helg efter en forskningsintervju på förmiddagen, och Kristin kom förbi efter att ha låst ute sig, tog vi efter sill-lunch Arvids nya SAAB 900i till Barkaby för shopping. Efter shopping tänkte vi testa krog, och som första val hade vi Jesses krog i Kärrtorp, men efter vårt gubbrockande och drickande hemma hos Arvid kom vi ut så sent att köket höll på att stänga när vi kom dit. Så det fick i stället bli Kärrtorps krog, just om hörnet från tunnelbanestationen.

Stekt fläsk med löksås låg i fönstret

Om Jesses Krog snarast verkar vara ett anständigt ställe där medelålders människor äter gott, så är Kärrtorps krog snarare ett förortshak där locals dricker lunch och där utbudet av mat till större delen består av pizza. Vårt krogtest blev alltså av lite annan karaktär än vad vi hade tänkt, men inte dåligt för det. Vi fann oss i situationen och beställde pizza och stor stark och slog oss ner. Lustigt nog låg det en färdigrätt - klassikern stekt fläsk med löksås - vid vårt bord och svettades, vilket väl tyder på en mindre välstädad lokal, helt enkelt ett hak. Ett stort plus som vi upptäckte var att Kärrtorps krog faktiskt har jukebox, vilket ju som vi tidigare konstaterat på bloggen verkar vara rätt ovanligt i Sverige, och dessutom med bra musik på den.

Vi spelade bland annat: "Romeo and Juliet" med Dire Straits, "Flottarkärlek" med Snoddas (!!) och "Run Through the Jungle" med Creedence.

Erik åt bananpizza och drack stor stark. Betyg 3+
Arvid åt äggpizza och drack stor stark. Betyg 3
Kristin drack stor stark. Betyg 3


Go stämning i Kärrtorp

Kärrtorps krog kan sammanfattningsvis rekommenderas till alla som vill få lite omväxling från det sorgligt homogena hipsterklientel som befolkar 99,95 procent av Södermalms krogar, äta en hygglig pizza och slänga på exempelvis Guns n' Roses "November Rain" på jukeboxen.

---
*Hammarbyhöjden byggt huvudsakligen 1936-39; Kärrtorp byggt 1946-52; Björkhagen börjat byggas 1946-50; Bagarmossen huvudsakligen byggt på 1950-talet. Källa: Wikipedia.
**Jfr Lars O Ericsson, "Visionerna som gjorde funkisen svensk", SvD 26 januari 2010. Jfr Wikipedia om Hammarbyhöjden:
"Hammarbyhöjden på 1930-,40- och 50-talen
Det ekonomiska läget i början av 1930-talet var allvarligt. En lågkonjunktur hade drabbat västvärlden och miljoner människor gick utan arbete. Vintern 1932/33 var 200 000 människor arbetslösa i Sverige och särskild barnfamiljerna drabbades hårt, en tredjedel av barnen beräknades vara undernärda vid denna tid. Födelsetalen sjönk kraftigt och blev de lägsta i västvärlden. Trångboddheten i stenstaden var svår och bostadsstandarden undermålig. Av Stockholms innerstadslägenheter hade bara 34 % ett eget bad 1930.

I början av 1930-talet bodde 85 % av Stockholms invånare i hyreshus i innerstaden. Utanför staden låg främst villa- och egnahemsområden. Den statliga bostadspolitiken inleddes 1935 med ett särskild stöd till bostäder till "mindre bemedlade barnrika familjer". Detta var en direkt reaktion på Alva och Gunnar Myrdals debattbok "Kris i befolkningsfrågan" från 1934, där bland annat bättre och större bostäder föreslogs.

Förslaget till stadsplan för Hammarbyhöjden gjordes främst av fastighetskontorets egna arkitekter med funktionalistiska stadsplaneideal som förebild. Hur sådana områden och bostäder kunde gestaltas, visades redan på Stockholmsutställningen 1930, med Tysklands moderna bostadsbyggande som förebild. Axel Dahlberg (1882-1967) var fastighetsdirektör i Stockholm under åren 1933 till 1945 och räknas som drivande kraft bakom projektet."
***Citerad i Per Svensson, "Till kritiken av mexiteglet", i Per Wirtén (red) Vi som inte var med: en orättvis betraktelse över sextiotalet (Atlas, 1999)

---
Fina bloggen Femtiotalsjakten har förstås skrivit om Kärrtorp.
Bagisbloggen.

1 kommentar:

Max Thornberg sa...

Avsnittet

"Erik åt bananpizza och drack stor stark. Betyg 3+
Arvid åt äggpizza och drack stor stark. Betyg 3
Kristin drack stor stark. Betyg 3"

är exempel på rak, enkel och ohyggligt koncis krogjournalistik. Snyggt jobbat!