tisdag 6 september 2011

A Mighty Wind



Åtta år försent skulle jag vilja tipsa om den fina lilla mockumentären A Mighty Wind från 2003, en film som i alla fall jag har missat helt och hållet.

A Mighty Wind är skriven och regisserad av Spinal Tap-regissören Christopher Guest och handlar om upptakten till en hyllningskonsert till den fiktiva folkmusikhjälten Irving Steinbloom. Vi får följa tre folkmusikgrupper som ska spela på konserten - The Folksmen, The New Main Street Singers, och duon Mitch and Mickey.



Filmen har en perfekt tonträff för den amerikanska folkmusikscenen - lite ostig, lite småtöntig, stundtals extremt pårökt och knarkig, men alltid med en överväldigande kärlek till musiken. Många av karaktärerna är fruktansvärt roliga och väldigt trovärdiga. Eugene Levys (kanske mest känd som pappan i American Pie-filmerna) Mitch är höjdpunkten, med sin socialt tvivelaktiga och LSD-utzonade framtoning. Ett mästerligt stycke skådespeleri. Harry Shearers (Ned Flanders, Principal Skinner et al i Simpsons) skepparkransprydda bassångare/kontrabasist Mark Shubb är också minnesvärd - han är en stor komediant som inte fått tillräckligt med cred. Fantastiska Jane Lynch är också värd att nämna - hon var ruskigt bra nu senast i Party Down och så också här som LA-new age-folkmusik-hippie.



All musik i filmen är skriven av Christopher Guest och det är ett imponerande arbete. Låtarna både driver med och hyllar med kärlek den amerikanska folkmusikgenren under 60-talet.

Helt enkelt ett väldigt underhållande stycke film om en musikgenre som är lätt att båda älska och hata.

2 kommentarer:

Erik Bengtsson sa...

Jag älskar stilen på alla personerna på bilderna och i klippet...

Guest är en riktigt skön lirare. Jag gillade också hans mockumentary om en hundutställning, "Best in Show".

Erik Bengtsson sa...

Känns som att Will Ferrell hade kunnat vara med i The Folksmen..