tisdag 17 maj 2011

HBO gör spelfilm om finanskrisen!

"some folks are born silver spoon in hand, lord don't they help themselves..."


Paul Giamatti som centralbanken Federal Reserves ordförande Ben Bernanke

Två av de saker som jag gillar mest i livet är Financial Times och Creedence. Trailern ovan har båda de sakerna - personerna jag läser om i FT varje dag som Paulson, Geithner, Bernanke och investmentbankcheferna, och "Fortunate Son". Den är som en oerhört exakt 30 Rock-parodi över precis vad jag och andra som jag - finanskapitalismnördar - drömmer om på nätterna och vaknar med dregel över hela kudden. Billy Crudup som New York Feds chef Timothy Geithner! Paul Giamatti som Feds Ben Bernanke, Princeton-professorn som blev berömd som expert på "den stora depressionen" (1930-talets) och sedan själv satt som en av USA:s viktigaste policymakers när den största recessionen sedan den stora depressionen slog till! James Woods som Lehman Brothers VD Dick "gorillan" Fuld, mannen som vägrade inse allvaret i situationen och lät banken gå i konkurs, USA:s största konkurs någonsin! Matthew Modine som Merrill Lynchs VD John Thain!

Oh be still, my heart.

HBO-filmen heter alltså Too Big To Fail (om begreppet TBTF, se wikipedia) och är baserad på boken med samma namn av New York Times-affärsreportern Andrew Ross Sorkin. Boken är en mastig berättelse om USA:s finanskris berättad inifrån styrelse-och konferensrummen för landets New York City- och Washington-baserade ekonomiska och politiska eliter (som för den delen är totalt sammanflätade). Sorkin har intervjuat flera hundra aktörer i krisen - folk på finansiella institutioner, politiker och byråkrater på finansdepartementet, och folk på de olika reglerande institutionerna som Securities and Exchange Commission, och skildrar den mänskliga sidan av finanskrisen, till skillnad från de många böcker om krisen skrivna av nationalekonomer (Krugman, Stiglitz, m fl) som fokuserar på makroekonomiska perspektiv. Boken är som sagt mastig och blir lite väl mycket ibland, men ger många fascinerande inblickar på finanskapitalismens högsta nivå. Kan med andra ord bli en bra film. Globalfilmen, välkommen tillbaka!

---
Björn af Kleen recenserar Sorkins bok i Expressen här. Anders Billing på Fokus tycker att Sorkins bok är den bästa av många i genren finanskrisböcker. Jag har skrivit en recension av boken tillsammans med två andra krisböcker, Simon Johnson och James Kwaks 13 Bankers och Raghuram Rajans Fault Lines, och den finns här.
HBO:s sida om filmen finns här. IMDB här.

1 kommentar:

Arvid A Larsson sa...

Oh. My. God. Min uppspelthet inför detta kan helt ärligt tävla med Justin Bieber-fjortonåringarnas på Hötorget. Äntligen kan man känna sig lite hipp när man sitter och läser kommissionsrapporter om "living wills" och winding up-procedurer...