söndag 8 maj 2011

Halmia-säsonger 2006-2010


Ett tema som jag ofta återkommer till är hur olik upplevelse av sporten fotboll man kan få som trogen supporter, beroende på vilket slags lag som man stödjer (dömts att stödja av sitt sociala arv). Som halmian vet man - jämfört hur det är för någon som är t ex blåvit eller gaisare - ganska lite om sitt lag idag, eftersom Sportbladet, Bank o Niva och Offside inte skriver någonting om ISH, och likaså ganska lite om sitt lags historia, eftersom det inte produceras lika bra historieböcker för mindre klubbar som för de större (IFK Göteborgs hundraårsbok är fantastisk!), Vad man som halmian vet, får man muntligt traderat för sig av de släktingar och vänner som man går på matcherna med.

För att hejda lite av glömskan så skrev jag år 2006 ner intryck från ISH-säsongerna 2001-2005. Här ska jag följa upp med motsvarande för säsongerna 2006-2010.

Halmia - Anderstorp 16 juni 2006, av någon anledning (HBK-match på Örjan?) spelad på Sannarp

2006: femma i division 3 sydvästra Götaland; Högaborg vann.
Idag år 2011 är man med med moderna tiders mått mätt relativt privilegierad som halmian, och det kan vara lönt att påminna sig om att år 2006 så var vi bara fjärde bäst i stan! Både Leikin - trea - och Snöstorp/Nyhem - fyra - slutade före oss i serien; en sjuk tanke. Högaborg var fullständigt överlägsna denna säsong, vann serien obesegrade med 19 vinster och 3 oavgjorda och 18 poäng före tvåan Åstorp. Sällan har jag sett bättre fotboll än i Halmias bortamatch mot Högaborg, som Högaborg som jag minns det vann med 3-0 och fullständigt spelade ut ISH. Högaborg hade ett märkligt spelsystem som jag minns som ett 4-0-6, oerhört offensivt och med full fart framåt och stort bollinnehav. Deras hemmaplan var också mycket trevlig och de var så överlägsna och spelade så bra fotboll att det bara var att lyfta på hatten.
- Denna säsong innehöll division 3 sydvästra Götaland hela fem lag från Halmstad, förutom de tre nämnda också Sennan och Astrio.
- Anderstorp var hopplösa strykpojkar i serien och fick bara ihop 12 poäng.
- Robert Carlsson var målspottare i Halmia och Patrick "Limpan" Lindberg och Daniel "Pagge" Olofsson två publikfavoriter. Carlsson vann den interna skytteligan med 9 mål, ett mer än Snöstorp/Nyhems Joe Sise, och på delad andraplats kom Florim Ahmeti och Besnik Rama på 4 mål var.
- Bisarrt nog gjorde båda ISH:s målvakter - Alexander Mårtensson och Jonas Fasterud - mål denna säsong! Mårtensson kvitterade till 2-2 i de sista minuterna i ett derby borta mot Astrio, när han nickade in en hörna.
- En annan minnesvärd upphämtning är hemmamatchen mot Sennan, som ledde med 3-0 i paus innan ISH hämtade upp till 3-3 i andra halvlek. Då svallade känslorna hos oss på läktaren! Hallandspostens reporter hävdade att ISH fick stående ovationer för första gången på decennier, och även om det inte var sant - jag hade sett det hända tidigare på 00-talet - så var onekligen stämningen laddad. Det kollektiva vrålet när domaren missade en klockren målchansutvisning på Sennans målvakt när Robert Carlsson kom ren i matchens slutskede vid ställningen 3-3 är en av de största publikreaktionerna jag varit med om som halmian.
Värt att citera ur föreningens verksamhetsberättelse för 2006:

"Terje Berntsen och Erik Isaksson har som alla tidigare år utfört ett mycket hedersamt arbete som intendenter. Under året tillkom Magnus Karlstrand och Anette Wilhelmsson och deras hund och Halmias maskot, labradoren Affe, som av och till iklädde sig vår förenings vita klädesdräkt under matcherna."
Ja, vem gillar inte en hund i ISH-tröja??
Målskyttar 2006 (uträknat från Everysport): Robert Carlsson 12, Florim Ahmeti, Daniel Olofsson och Besnik Rama 4 vardera, Elbasan Kosumi 3, Alexander Mårtensson, Slavisa Stijepic, Niklas Rosenberg, Martin Söderberg, Johan Fyhrlund, Issa Mehmeti, Patrick Lindberg och Jonas Fasterud 1 vardera.
Publiksnitt 2006: 165 personer. En minskning för tredje året i rad, efter 00-talets toppnotering 304 personer år 2003

svinkall träningsmatch på Sannarp, februari 2007. Halmianerna som syns på bilden
är bl a Issa Mehmeti och "Pagge" Olofsson

måljubel hemma mot Höganäs på sällskapets 100-årsdag, 16 juni 2007. De som syns är
bl a Abbe, Oscar Dahl, Afrim Shulemaja, Niklas Sjögren (?), Viktor Welander

intåg borta mot Markaryd, juni 2007. Pagge, Martin Svensson, Abbe, Niklas Sjögren,
Jonas Björkkvist, Robert Carlsson, "Hinneryd" m fl. Observera sjön i bakgrunden!

2007: trea i division 3 sydvästra Götaland; Markaryd vann.
En riktigt bra säsong för ISH som hela säsongen tävlade med Markaryd om att vinna serien. Serien förlorades i episk stil. ISH och Markaryd möttes i den sista vårmatchen och den första höstmatchen. Vårmatchen, som spelades i mitten av juni, var borta och det var helt jämnt och öppet i serien inför mötet. Liksom många andra halmianer åkte jag, pappa, kusinen, sysslingen, Max, och min kompis från Shanghai Wei till Markaryd för att gå på matchen. Vi njöt av den fina idrottsplatsen vid sjön, med en traktor bakom ett av målen, av den fantastiska rotvälska till dialekt som talas i Markaryd, och av en underbar svensk sommarkväll. ISH spelade bra och tog ledningen med 2-0 men i klassisk stil - bland annat så stresslog man (som jag minns det var det "Hinneryd", en publikfavorit men ingen större spelare) en frispark vid ledning 2-1 när man borde ha maskat, och fick en kontring mot sig som resulterade i baklängesmål - lyckades man till slut tappa till 2-2 och tappa säsongens "momentum". I returmötet hemma i augusti förlorade man och säsongen var i princip tappad. (Till slut gick t o m Fjärås förbi och ISH slutade trea i serien.)
- Peter Lennartsson (gammal HBK:are) var tränare; det gick spelmässigt alltså ganska bra med en tredje plats, men han ville ändå inte fortsätta efter säsongen. Enligt Jan-Owe Wickström i HP klarade inte Lennartsson föreningens höga förväntningar och gnälliga kultur: "kraven och otåligheten [från de tider när ISH var en större klubb] fanns uppenbarligen fortfarande kvar i väggarna." Som Abner Hintsa skrev på ISH:s svenskafans-sida 2009:
"Att spela i ISH har både positiva och negativa sidor. Det positiva är att det är en klubb med hjärta och hjärna som alltid siktar högt. Klubben har många trogna fans som lever för Halmia. Det negativa är att så fort vi har motgångar så klagar många på mycket, och de som klagar har alla olika synpunkter på spelarna och tränarna. "
- Detta var Viktor Welanders första säsong i Halmia och han var en succé.
- Den 16 juni 2007 firade ISH sin 100-årsdag med en match hemma mot Höganäs BK med fritt inträde. 612 personer kom på matchen och det var riktigt bra stämning och ISH tog ledningen med två mål av Abner Hintsa och ett av Robert Carlsson, men lyckades tappa till 3-3 vilket lade sordin på feststämningen.
- ISH spelade med tremannaanfall - Carlsson till vänster, Olofsson center och Welander till höger - och öste in mål. Bland annat slog man Hinneryd borta med 7-1!
- Motspelare jag minns: Fjärås måltjuv Mikael Boman, sänkte bl a ISH i mötet 27 april (1-0) och gjorde två mål på Örjans vall den 14 september (3-3)
- en startelva: säsongsavslutningen borta mot Snöstorp/Nyhem. Jonas Björkqvist - Patrik Sönnerstedt, Martin Svensson, Afrim Shulemaja, Issa Mehmeti - Johan Bengtsson, Abner Hintsa, Patrick Lindberg - Robert Carlsson, Viktor Welander, Daniel Olofsson.
- Målskyttar 2007: Robert Carlsson 15, Daniel Olofsson 12, Welander 10, Armen Grigoryan, Edison Morina och Johan Bengtsson 2 var, Afrim Shulemahja, Daniel Pålsson, Abner Hintsa 1 vardera. (Reservation för att tre mål - matchen mot Gantofta hemma - saknas på everysport.)
- Publiksnitt 2007: 286 personer.

bortaseger mot Hinneryd med 11-2, 2008. Foto av Roger Bengtsson, från Halmia.se

grönska i Mölndal: Dalen/Krokslätt borta, maj 2008

2008: förbättringen fortsatte för tredje året i rad och ISH vann division 3 sydvästra Götaland.
Det var en solklar serieseger; ISH hade 19 vinster, 2 oavgjorda och 1 förlust, förkrossande 83-25 i målskillnad (3,77 gjorda mål per match!) och tretton poäng ner till tvåan Skene. Bland annat så åkte Hinneryd också detta år på en svidande förlust på hemmaplan: 11-2 vann de rödvita gästerna med (målgörare: Viktor Welander 3, Johan Karlsson 2, Ronny Sabo 2, Abner Hintsa, Peter Lindau, Ervin Ribic, Robert Carlsson).
En go bortamatch jag var på denna säsong var mot IF Väster borta vid Näset i Göteborg, där jag tror att båda göteborgarna Viktor och Per som var med åtminstone delvis blev omvända till halmianer i en händelserik match på urtrist idrottsplats (publik: 70). Matchen vann ISH med 4-2 och om jag konstaterade ovan att ISH-relaterade saker sällan dyker upp i riksmedia, så träffade vi på bänkarna på långsidan en av få halmianer som figurerar där, nämligen i Expressen/GT, "halmiamannen" som visade sig ha haft sina barn på samma kooperativa dagis som där Viktor gick... Liten värld.
- Peter Lindau ny tränare, ISH:s elfte tränare på nio säsonger (!)
- Robert Carlsson och Viktor Welander fortsatte göra mål, nye spelande tränaren Peter Lindau stod för kvalitet framåt, och Johan Karlsson som värvats från Leikin gav stabilitet på innermittfältet. Ronny Sabo värvades under sommaren och gjorde en grym höstsäsong med 9 mål. Tidigare bollklubbaren Joel Borgstrand värvades också inför säsongen; vad jag kunde se gjorde han ingen större nytta när han väl spelade (inte var skadad) men andra som jag diskuterade med hävdade att han bidrog med rutin och ledarskap i truppen.
- Jag var på två bortamatcher denna säsong: riktigt fina Dalen/Krokslätt på lummiga, idylliska Krokslättsvallen på en varm majdag när Halmia vann med 4-1 och ölen flödade bland bortafansen, och 2-2 mot Tvååker i juni den kväll som Tyskland och Portugal möttes i EM.
- Detta succéår utsågs Halmia till årets halländska fotbollsförening, och Viktor Welander utsågs till årets spelare i division 2 och 3, med motiveringen: "Viktor gör, med sin kraft, snabbhet och unika målsinne, att matcherna blir oerhört jobbiga för motståndarnas försvar. Han har varit en viktig del av Halmias segertåg under säsongen." Ja, jag kommer ihåg hur vi en bit in på säsongen satt på läktaren på Örjan i början av matcherna och efter 2 minuter eller så skojade om att "nej, nu spelar de för dåligt, nu har de inte gjort mål på flera minuter - vad håller Welander på med?" Så överlägsna var ISH denna säsong, och så många mål gjorde Welander.
- Publiksnitt 2008: 276, vilket räckte till att vinna publikligan i serien. Högsta noteringen var seriefinalen hemma mot Skene den 17 september, som vanns med 2-0 efter två mål av Robert Carlsson. Då kom 525 personer.
- Welander gjorde hela 22 mål och Carlsson 2o, men detta räckte inte till att vinna skytteligan; den vanns av Fjärås Johan Gunnarsson på sjuka 31 mål! Sjua i skytteligan hamnade en viss Niclas Taube från IF Väster med 14 mål. Kinna-bekante Per Kiltorp kom tolva med 10 mål.
- ISH:s målskyttar: Welander 22, Carlsson 20, Sabo 9, Peter Lindau 6, Johan Karlsson och Ervin Ribic 5 var, Christoffer Andersson och Andreas Nilsson 4 var, Abbe 3, Martin Svensson, Christoffer Holmgren, Johan Bengtsson, Jonas Björkkvist, Daniel Olofsson och Henric Lilja 1 var.

säsongspremiär: Ytterby borta, april 2009

halmianer deppar efter 1-3 hemma mot Jonsered i lämpligt emo väder, 10 augusti 2009

2009: sexa i division 2 västra Götaland, efter många långa år i division 3.
46-42 i målskillnad på 22 matcher.
Säsongen började hemskt med en 0-2 förlust borta mot Ytterby IS, ett lag med grym klubblåt men som vann matchen genom helt ocharmigt bruntande och tack vare Halmias/Lindaus obegripliga uppställning som mest liknade 3-6-1, ett obegripligt steg bort från fyrbackslinje som genast korrigerades till matchen efter. Jag var på matchen och tyckte att Ytterby såg skräp ut (det gör väl i och för sig alla lag de allra första omgångarna av säsongen, efter hårda försäsonger), men de gick faktiskt vidare till att vinna serien! Trots den negativa starten blev det en bra säsong där ISH under våren var med i toppstriden, med ett mycket underhållande om än ineffektivt spel. Niclas Taube ("tänkt som ersättare för Robert Carlsson" - RC flyttade till Göteborg för jobb före säsongen och började spela för Västra Frölunda i ettan) hade värvats från IF Väster som ISH mötte den föregående säsongen, och blev en riktig förstärkning. Hypade brasservärvningen Rodrigo "träbenet" Soares blev mindre lyckad... Målvakten Jonas Käck var också han ny och spelade riktigt bra.
Säsongens roligaste match för min del var borta mot Varbergs Bois i slutet av maj på en riktigt fin, solig varm dag, när Halmia vann med 5-1 efter lysande spel. Bland annat minns jag det ultimata snabb ytter-i-4-3-3-målet, när Welander kommer in i straffområdet från högerytterposition på en crossboll från centralmittfältet (Abbe?), tar med sig bollen i farten med en touch och hamrar in den bakom en chanslös målvakt. Var också på bortamatchen efter det, en dag med ösregn i norra Göteborg (Hjällbo) där ISH mötte ett rätt skickligt Gunnilse och vann med 3-0 efter en del flyt och två mål av Welander och ett av "Limpan". Desto tyngre var hemma mot Jonsered i augusti, när ruggigt effektive Gabriel Altemark-Vanneryr gjorde hat-trick i första halvlek och därmed sänkte Halmia trots att ISH dominerade matchen, och säsongsavslutningen hemma mot Ytterby, en match som vi förlorade med 1-6! Överlag så var höstdelen av säsongen betydligt svagare än vårdelen, och många gubbar på läktaren muttrade om att "motståndarna läser vårt spel nu och kontrar sönder oss".
Patrick Lindberg gjorde inte bara mål borta mot Gunnilse, utan också succéinhopp hemma mot dem: inbytt i 61:e minuten, sedan drömspel på högerkanten i 63:e, framspelning till Lindau och 2-2-målet.
En laguppställning: hemma mot Asmundstorp 23 maj, 6-0. Jonas Käck - Christopher Andersson, Sebastian Starkenberg, Andreas Nilsson, Henric Lilja - Abner Hintsa, Oscar Dahl, Johan Karlsson - Viktor Welander, Niclas Taube, Nicklas Lööv. Bänk: Peter Lindau, Jonas Björkqvist, Ervin Ribic, Patrick Lindberg, Martin Svensson.
Hemma mot Ramlösa Södra 25 juli, 2-1. Jonas Käck - Christopher Andersson, Sebastian Starkenberg, Joel Borgstrand, Christopher Holmgren - Abner Hintsa, Johan Karlsson, Oscar Dahl - Peter Lindau, Niclas Taube, Viktor Welander.
- Publiksnitt 2009: 261. ISH tvåa i publikligan efter Varbergs BOIS med 278. Som Nikke Svensson på ISH-sidan konstaterade blev det ingen publikboost alls av att vi gick upp en serie till 2009. Efter första halvan av säsongen låg ISH 25:a av alla landets division 2-lag.
- Skytteligan i serien vanns av Roberto Vilahamn från Ytterby och Gabriel Vanneryr från Jonsered med 25 var. Trea kom en Gunnilse-spelare med 16 och fyra kom ISH:s Welander med 14.
- Målskyttar 2009: Viktor Welander 14, Taube 10, Lindau 5, Rodrigo Soares 3, "Abbe", "Doffe", Ribic, Johan Karlsson, Lööv 2 vardera, Patrick Lindberg 1. (Med reservation för att 7 mål saknas i everysports redovisning.)


ISH - Klagshamn, 2010. Foto av Kurt Johansson, från halmia.se

2010: tvåa i division 2 södra Götaland; Varberg Bois vann serien sju poäng före ISH.
Målskillnad 43-29 på 22 matcher.
En laguppställning: säsongspremiären, hemma mot Fässberg 19 april: Jonas Käck - Christopher Andersson, Fredrik Gasslander, Martin Svensson, Ervin Ribic - Björn Carlsson, Niclas Taube, Rikard Boman - Bujar Mazreku, Peter Lindau, Viktor Welander.
Fortsättning på Lindaus "det viktiga är inte att vinna, utan att vinna med stil"-filosofi, med offensiv 4-3-3 med betoning på bollinnehav och kortpassningsspel. Jag behöver väl inte säga att det är det i särklass mest underhållande spelet som jag sett ISH spela under de senaste tio åren? Inte desto mindre med en del ilska bland fansen över att man inte spelar effektivare, och att man med kortpassningsspel på mittfältet med tre man på topp gör sig känsliga för kontringar. Nämnda matchen mot Jonsered år 2009 är kanske det tydligaste exemplet på en sådan mardröm.
- Även om det taktiskt fanns stor kontinuitet mellan 2009 och 2010 så var det spelarmässigt inte så: massvis av spelare lämnade ISH inför säsongen. Oscar Dahl flyttade till Stockholm, Borgstrand och Abbe slutade spela, Starkenberg, Holmberg, Björkkvist, Karlsson, Lindberg m fl försvann.
- Jonas Käck den bästa målvakt som ISH haft på ett bra tag, blev årets målvakt i serien och konkurrerade under 2009 ut Jonas Björkkvist som ändå spelade bra när han fick spela. Det var mycket tack vare Käck, som är fenomenal på frilägen vilket ISH tenderar att få många emot sig, som antalet insläppta mål för ISH sjönk från 42 år 2009 till 29 år 2010. Käck utsågs till seriens bästa målvakt.
-Lindau satsade - av vilja eller nöd vet jag inte - på att skola om offensiva spelare till backar vilket förstås gjort laget än mer obalanserat; båda ordinarie ytterbackar under 2010, Ribic och "Doffe" var från början offensiva yttermittfältare/anfallare. T o m Niclas Taube, från början center, spelade mittback ett par gånger denna säsong!
- Welander gjorde en relativt svag säsong, långt ifrån 2007-2008 års målfester i trean. Fredrik Johansson från Motala var en tung och snabb center som jag verkligen gillade och som bara spelade bra när jag såg honom spela, men som mest var inhoppare och som flyttade igen efter säsongen.
- Abner Hintsa sa upp sitt kontrakt inför säsongen, eftersom han var skadad och inte kunde spela och ville spara pengar åt föreningen (!).
- Publiksnitt 2010: 258, liksom 2009 näst bäst i serien efter Varbergs BOIS som detta seriesegerår hade ett snitt på 395. Sämst var Lilla Torg med 99 och Fässberg med 108. Säsongens toppnotering för ISH var seriefinalen mot BOIS, med 791 åskådare.
- Seriens skytteliga vanns av BOIS David Antonsson på 18 mål. Bäste halmian var högerbacken (!) Ervin Ribic med 9 mål, med vilket han kom sexa i skytteligan.
- ISH:s målskyttar: Ribic 9, Welander 7, Fredrik Johansson 5, Bujar Mazreku, Peter Lindau och Robin Thomasson 4 var, Niclas Taube 3, Ronny Sabo och Rickard Boman 2 var, Jonas Lindh, Fredrik Gasslander och Björn Carlsson 1 var.
- ISH-bloggen sammanfattade säsongen 2010 här.

Inga kommentarer: