Klubben. Smaka på det. Är det inte ett lysande namn på en krog? Och det är inte heller nån hipp grej i Stockholm idag som man (=jag) aldrig har hört talas om, utan en krog som låg vid Mälaren ungefär där Hägersten ligger nu, åren runt 1770! Det hör man ju att Klubben var ett gött ställe. Per Anders Fogelström skriver i sin fina bok om Söderorts historia - innan det blev Söderort - Söder om tullen från 1969 om områdets kroghistoria. På den tiden när området söder om Skanstull och Hornstull var landsbygd, kryllade det av vägkrogar och krogar simple and plain, och flera av dagens söderortska områden (t ex Tallkrogen och Midsommarkransen) har fått sina namn från sådana; allra bäst är väl Pungpinan, som fått sitt pikanta namn av att krogen som låg där helt enkelt ansågs vara väldigt dyr, man fick alltså pina i penningpungen.
Men tillbaka till Mälarens strand, längs med dagens röda linje söderut. Här fanns det en uppsjö av ställen med lockande namn. Fogelström:
"Nog låg krogarna tätt en gång, både längs vattenvägen och längs landsvägen.
Vid Mälarstranden fanns t.ex. Ekensberg, Blommensberg, Klubben, Rostock och Arboga kök. Klubben och Ekensberg nämns av Bellman, på Klubben spelar man kort en vinterkväll men öppnar också på fönstret och ser hur slädarna viner över isen och hör hur vargarna tjuter. På Ekensberg slår man kägla så att dunsen av kloten skallar i bergen intill. De Bellman-dikter som handlar om krogen Rostock torde avse den krog med samma namn som låg inne i staden, inte sjöfarartillhållet."
Klubben! Rostock! Arboga kök! Blommensberg! Så många bra namn: jag känner att bara där har Arvid och jag fyra gedigna alternativ för namn på våra drömmars Söderort-brewpub. Söder om tullen innehåller en karta ritad av Slas där man skrivit in de saker som det står om i boken, och utifrån den så tolkar jag det som att Arboga kök och Rostock låg ungefär där Sätra ligger idag, och Klubben låg längre in mot stan vid dagens Hägersten, där man idag kan fika på caféet Klubbensborg. Som om dessa rikedomar inte var nog så fortsätter Fogelström med att skämma bort oss med bra krognamn:
"Längre in på land, men intill skön Trekanten, fanns Fågelsången där härolden i Bacchi ordenskapitel, Kämpendal, 'borgade sin sista sup på en levande gås'. Och efter stora landsvägen låg småkrogar som Grönbrink, Nyboda, Långpannan och Lerkrogen och mera kända värdshus som Liljeholmen och Snickarkrogen."
Vem skulle inte vilja svinga sina bägare och lyssna på lite Straits på brewpuben Långpannan?! Eller Lerkrogen? Briljant. Långpannan verkar ha legat där Fruängen ligger idag; Lerkrogen hittar jag däremot inte på kartan. Som ni märker så fanns det många krogar på landet i nuvarande Söderort, och Bellman diktade kongenialt:
"Se hvad åkrar rundt kring sjön,
Som af tusend blommors frön
Ge en vällukt rundt kring stranden
Och åt handen
Arbetslön.
Kors hvad många Bacchi kök!
Ur hvar klyfta syns en rök,
Minsta vinkel
Osar finkel,
Minsta bro bär fulla ök.
Mollberg styr då dit åt, åt bryggan til vänster;
Ren sitt fenster, Ren sitt fenster
Öpnar fader Hök."
Tjo, vad det var livat i holken - år 1769.
---
Hägerstens Hembygdsförenings hemsida upplyser mig om än fler färgstarka krognamn från förr. Lotta Pahl har skrivit kapitlen "Krogar i Hägersten" och "Krogar längs vattenvägen" i hembygdsföreningens årsbok från 1999 Folknöjen i Hägersten II, och beskrivningarna på hemsidan är fantasieggande i sin enkelhet:
Krogar i Hägersten
Liljeholmens värdshus, Lilla Nybohov, Nyboda krog, Grönbrink, Kransens krog, Årstafrun, Stenkrogen
Krogar längs vattenvägen
Lustikulla, Stora Fågelsången, Bullerbacken, Jungfru Dantzen, Vinterviken, Ekensberg, Klubben, Fader Hök, Pettersberg
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar