söndag 23 november 2008
Johannes Vidén på Kontiki i torsdags
Och jag blev inte besviken! "Seabird", som är den första låten på hans myspacesida, är helt fantastisk, lätt för min del topp 2 över årets bästa låtar (tillsammans med "Tro och tvivel"). En vacker pianoballad med fantastisk sång.
Spelningen i torsdags var än bättre än det som ligger på myspace; med kontrabas, elgitarr, fiol och trummor växte musiken inte bara numerärt tycker jag.
Jag tror verkligen att Johannes Vidéns musik är något för oss på Längre inåt Landet!
http://www.myspace.com/johannesviden
Proggkväll i Högsbo
Igår kväll tog jag liksom kvällen före det vagnen till Högsbo, men denna kväll av en helt annan anledning, nämligen för en proggkväll med Martin. Som man kan förvänta sig, blev detta en hitkavalkad av svårslagna proportioner.
Vi gick in med en vid definition av prog/progg; inte bara svensk politisk musik/musikrörelsen från 70-talet utan även musikaliskt progressiv musik á la engelsk prog rock och krautrock. Så blev det också en grym räcka med artister & låtar under kvällen: Tillsammans (Sergio Cuevas et al), Ola Magnell, Roffe Wikström, 120 Days, Nektar, Focus, Soft Machine, Dungen, Fred Åkerström, "Rocksamba" med Hoola Bandoola, "Vi äro tusenden" från Tältprojektet, Ragnarök, Pink Floyd ("Wish you were here", en av världens bästa ballader!), Yes, osv.
Det är slående hur mycket fantastisk musik som gjordes i lilla Sverige under de där åren. Jag hade aldrig lyssnat på Rolf Wikström innan men herrejävlar vad bra skivan Sjung svenska folk (från 1976) är! Vilket ös, vilket gitarrspel, vilka låtar, vilken dynamik på skivan (ballader - boogie - honkytonkpiano - bluesös - etc). Och just det där med dynamiken och bredden är nånting som jag verkligen kan uppskatta med proggen. Ta en skiva som det kollektiva projektet Tillsammans där typ 50 musiker medverkar med en hel radda olika instrument, den skivan har verkligen en ruskigt cool bredd, från episk harp-elgitarr-instrumentalrock i fantastiska "Till Cathrine" med Sergio Cuevas och Kenny Håkansson som solister, till rockopera-mässighet i "Östern är röd", till rock'n'roll, och så vidare.
Vad vi inte uppmärksammade tillräckligt igår var nog den politiska proggen (och kanske framför allt den från Göteborg ;)). Det blev ingenting spelat med vare sig Nationalteatern, Motvind, Nynningen, Knutna Nävar eller Norrbottens Järn. Kebnekajse borde man också plocka fram till nästa gång (för det blir såklart proggkväll igen!). Det jag blev allra mest impad av igår var Roffe Wikströms helt olika men båda fantastiska skivor Sjung svenska folk samt skivan med Nils Ferlintolkningar från 1989, Mitt hjärta är ditt. Med den senare har vi lämnat proggen och kommit in en rejält åttiotalistisk ljudbild och återigen kunde vi konstatera att jag har väldigt mycket större fördragsamhet med och försmak för smörighet än vad Martin har, och jag tyckte att det var hur gott som helst med de Marie Fredrikssonliknande tjejkörerna på bl a titellåten. Och förstås med Peter LeMarcs körer på skivan.. Och det där med att tonsätta lyrik tycker jag förresten är väldigt sympatiskt och intressant (för den delen citerade jag ju en Nynningen-låt/Majakovskijdikt i förra inlägget) liksom med andra korsningar av konstarter, som musik inspirerad av bildkonst med mera.
När jag satt och läste Stefan Wermelins med fleras bok om proggskivor slog det mig också hur mycket progg det är som jag aldrig har lyssnat på, för jag har aldrig lyssnat aktivt på progg, och som verkar grymt - Mecki Mark Men, Stenblomma, Trettioåriga kriget, Folk & rackare, November, Raj Montana Band, och så vidare! Jag kommer säkert inte att gilla allt men en hel del. En annan låt som vi funderade på att leta upp till nästa gång, mer som kuriosa, är Knutna Nävars cover av Creedence slitna "Proud Mary", som Knutna Nävar (kpml(r):s band) skrev en svensk text till, en text som tydligen handlar om när kfml(r) bröt sig ut ur kpml, och som sjungs av Sven Wollter! Sjukt..
onsdag 19 november 2008
Jag drömmer om en nordtysk semester
Jag drömmer om en nordtysk semester. Det gör jag verkligen. Vindpinade stränder, cykelturer, promenader, regnjackor, husmanskost, platsens poesi, besk öl. Nån slags zen av nordeuropeisk stillsamhet. Sylt vid Nordsjön eller Rügen vid Östersjön.
En dag i höstas gick jag till Bengans och köpte Ulf Lundells kristna skiva Evangeline. Upptäckte till min förtjusning att bilden på mittuppslaget i texthäftet visar Lundell gående på en öde strand ensam, iförd jeansjacka. Perfekt estetik. I glädjeyra sms:ade jag Max. Hans svar var ett av årets citat för mig: ”Åh härligt! Finns det något bättre än när klyschor man förut skrattat åt plötsligt drabbar en med full kraft?” (4 september, kl 11:00)
Jag längtar inte bort längre. Nu längtar jag inåt. Inåt landet. Inåt vår nordeuropeiska kultur. Handbollsresa till Flensburg och Kiel. Besk, bitter lager, regn och lukten av vått ylle. Rejäl mat, husmanskost, varma drycker inomhus, uppfriskande promenader.
Som Lo skrev i en mejlkonversation om detta i slutet av sommaren: "Det är ju sånt jag mer och mer börjat få upp ögonen för. Mina föräldrar har ju alltid gillat det. Jag avskydde det som barn. O mina päron har ju även varit på Rugen, de gillade verkligen det. Det där bistra alltså, typ 'nu jävlar ska vi bada och ha det bra för nu har vi semester' även om det duggregnar, inte är en själ på stranden och vattnet håller knappa 15 grader. Det tilltalar mig, drömmen om Thailand har aldrig varit mera avlägsen."
Jag snavade i bibliotekskatalogen över en bok som jag hoppas kan bli ett estetiskt manifest för denna min längtan: en antologi redaktörad av Andreas Fülberth, Nördlichkeit - Romantik - Erhabenkeit: Apperzeptionen der Nord/Süd-Differenz (Peter Lang, 2007), alltså Nordlighet - romantik - det sublima: uppfattningar av nord/syd-skillnaden. En idéhistorisk - kulturhistorisk antologi med artiklar om Balzacs uppfattning av det sublima i Norden, det sublimas semiotiska teori i finsk romantisk musik, nordiska landskap, Goethe och Schiller och annat gott.
tisdag 18 november 2008
Mer tid kommer gå till spillo
Så när jullovet infann sig och jag till sist fick lite tid att verkligen lyssna till Rickys podcast blev jag till min egna förvåning, inte lite, utan väldigt positivt överraskad. Det här var ju oerhört underhållande. Podcasten gick i grova drag ut på att Ricky, Stephen Merchant (hans manuskompanjon till serierna The Office och The Extras) samt den märkliga filuren Karl Pilkington satt och diskuterade tämligen egenartade ämnen som håriga kinesiska barn, aprelaterade nyheter samt Karl Pilkingtons vardagsbekymmer. Efter att ha fått blodad tand så inhandlade jag ytterligare cirka 25 timmars radiounderhållning på Itunes.
Konceptet går egentligen ut på att Ricky och Stephen sitter och driver med Karl - som är en slags "global village idiot". Vid något tillfälle säger Ricky att under här säsongen kommer ni få höra Karl "blossom from an idiot to an moron". Elakt? - ja, barnsligt? - ja, i högsta grad. Roligt och underhållande? Ja!
Den här podcasten började de sända 2005 redan, och jag som relativt flitigt undersökt Itunes podcastutbud förbannade mig själv att jag inte upptäckt det tidigare.
Nå, nu slutar (eller börjar) historien inte riktigt där. I våras, då jag började bli en riktigt inbiten fan till podcasten insåg jag att Ricky Gervais och Stephen Merchant hade haft en föregångare på den engelska radiokanalen XFM - under samma namn. Redan 2001 hade de börjat sända sin show. Och på en viss torrentsida fanns ytterligare cirka 90 timmars underhållning att ladda hem. Och där någonstans så började min Ipod gå över till att spela mera talad underhållning än musik...
Karl Pilkington var från början enbart ljudtekniker och skulle inte prata - det var ju The Ricky Gervais show, men Ricky och Stephen förstod snart, när de hade sina off air-diskussioner med Karl att han var något över det vanliga. Så gradvis kom de att involvera honom allt mera, för att till sist så var det egentligen bara Karl som pratade. "When we kind of poked hit with a stick to make him talk, we realized we'd struck gold. Comic gold".
Ett snabbt överslag ger vid handen att jag har cirka 130 timmar Ricky Gervais i min Ipod. Jag tror mig ha hört allt åtminstone två gånger. Det är 260 timmar, eller drygt åtta arbetsveckor. En hel semester (för en lärare i alla fall). Det är med vissa samvetskval jag konstaterar detta. Man hinner göra rätt mycket nytta på 260 timmar.
Nu kommer trion att gå in i studion igen i slutet av november, och jag måste erkänna att jag har högt ställda förväntningar - de har aldrig kommit på skam tidigare. Undertecknad önskar att med bifogade klipp dra ner fler av sina medmänniskor i Karl Pilkingtonträsket! Och håll ögonen öppna efter HBO:s standup av och med Ricky Gervais från i helgen "Out of England". Den ska ha varit grymt bra, enligt mina amerikanska källor.
Det bifogade klippet nedan är ihopmixat från en den tidigare XFM-showen och ger prov på bland annat Pilkingtons olika features "Rock Busters" där han genom sina kryptiska ledtrådar ("not cryptic, mostly wrong" enligt Gervais) söker efter ett band eller en artist, "Monkey News" - Karl har grävt fram någon "nyhet" ur schimpansernas värld och mycket annat.
Jag brukar missionera med måtta - oftast har jag svårt för att pracka på folk musik, litteratur, film - eller som i det här fallet en radioshow - men jag gör ett undantag i det här fallet. Har du aldrig lyssnat till detta så måste du göra det nu!
måndag 17 november 2008
Fotbollsgalan 2008
Jag kan inte låta bli att beundra Halmia-supportern Gessle, som har en unik förmåga att hålla sig kvar i rampljuset år efter år. Hans senaste alster var någon slags discodänga som lät som en blandning av Pet Shop Boys och Absolute Dance 6. Ingen jättehit alltså, men som sagt, vilken makalöst lång karriär den mannen har haft!
Noterbart var också musiken som användes när prisvinnarna tillkännagivits och gick upp på scen, det var Coldplays "Fix You" och "In My Place" och Glasvegas "Geraldine" och "Flowers and Football Tops", etc. Det verkar som att det sitter popsnören i TV4:s produktionsteam..
söndag 16 november 2008
Gammeldansk Asmund Special
Ett lag som lirar boll minsann..
IS Halmia utsågs till årets halländska fotbollsförening på Halländska fotbollsgalan i lördags med motiveringen:
"Priset tilldelas IS Halmia som genom att med målmedvetenhet på alla plan kunnat erbjuda sina utövare av båda könen och i alla åldrar en meningsfull sysselsättning. Dessutom har föreningen lyckats uppnå stora idrottsliga framgångar under året."
Som om inte det vore nog fick dessutom Viktor Welander pris som årets spelare (div.2-3) med motiveringen:
"Viktor gör, med sin kraft, snabbhet och unika målsinne, att matcherna blir oerhört jobbiga för motståndarnas försvar. Han har varit en viktig del av Halmias segertåg under säsongen."
Tidigare under veckan offentligjordes det att Viktor stannar i Halmia även kommande säsong. Jag kan knappt bärga mig till nästa säsong!
Festmusik?
Igår hade jag utflyttningsfest (knö daj ut) med femton eller så kompisar, eftersom jag om två veckor ska flytta. Som musiknörd blir en av de roligaste och mest delikata frågorna när jag ska vara värd för något: vilken musik ska spelas? Till igår kväll gjorde jag en spellista på mp3-spelaren, med ungefär 100 låtar (!). Det finns ju så många låtar som man vill pracka på folk, och för den delen också höra själv.. Problemet är väl att jag är en dålig fest-dj, tror jag i alla fall. Min uppfattning om "musik jag vill höra på fest" tenderar att inte vara samma musik som andra, och folk i min omgivning, vill höra på fest. Inte desto mindre tycker jag att det är väldigt intressant med fest och musik och festmusik, och har tänkt att tänka lite högt om detta ämne här.
I allmänhet kan jag nog säga att den musik som väckte protester från min spellista igår, var countryn. Inte Hank Williams "Move it on Over", tror jag inte i alla fall, men Garth Brooks "Friends in Low Places", George Jones "My Favorite Lies" och nån till. "För mycket smör!" ropade Martin tvärsöver rummet. Victor, som rest runt i USA och Kanada i ett år, berättade hur skönt han tyckte det var att lämna Nashville där allt centrerar kring mainstreamcountry, och menade att det var "just sån här musik" - då spelades Dwight Yoakams "Little Ways" från min spellista - som fick honom att tycka att det var skönt att lämna stan.
De låtar som väckte - i alla fall spritt - bifall var nog "Linoleum" med skatepunkarna NOFX - om man är ett sällskap av berusade 80-talister är det inte helt otippat att i alla fall någon uppskattar skatepunk -, Glasvegas "Geraldine", Anna Järvinens briljanta "Leena" samt några mer Göteborgsanstrukna låtar, "Långa vägar" med Håkan Hellström och "Rundtur i Göteborg" med Sonya Hedenbratt. Som sig bör när festen står i Masthugget.
Nedanför kommenterar jag några av låtarna som jag hade med igår, och ni andra får gärna svara med att lista/skriva om vad ni har för festlåtar eller festmusik! Det vore kul att se vad ni spelar för musik när ni är värdar, och hur ni tänker kring det här med festmusik, som väl är en av de viktigaste användningarna av musik.
---
Några låt-för-låt-kommentarer om låtar från spellistan:
Bruce Springsteen, "Sherry Darling" (1980)
Det här tänker jag mig är svinbra festmusik. På min mammas 50-årsfest i somras buggades det till "Sherry Darling", som jag tycker tillsammans med "Thunder Road" är den bästa Springsteenlåten. Energisk, melodiös och uppåt, sjukt svängig med sax- och jubelintro, handklapp, körer, och en grym orgel. Lycka!!
Choking Victim, "Infested" (1996?)
Det är nog sånt här som gör mig till en dålig fest-dj. Jag tycker helt enkelt att "Infested" är så jävla bra, lätt en av de bästa punklåtarna som gjorts. Så bra att jag inte kunde motstå att proppa in den på festspellistan. Men hypersnabb crustpunk är kanske inte vad den genomsnittlige festprissen vill höra till vinet..
Black Jack, "Inget kan stoppa oss nu (Inatt inatt)" (1991)
En av de perfekta dansbandslåtarna, en grym berättande text och välkomponerad och -arrangerad låt. Men jag är rädd för att inte alla hör vad jag hör när "Inatt inatt" dundrar ur högtalarna. En och annan hör kanske "dansbandsskit" eller nåt sånt.
The Who, "Baba O'Riley" (1971)
Världens största riff?
Jonathan Richman, "This Kind of Music" (1982)
En av mina älsklingslåtar och förmodligen den finaste låt som nånsin spelats in, en oerhört Richmansk naivistisk glädefylld glädjespridande hylling med doo wop-körer till musikens kraft och glädjen i musik och att spela och lyssna tillsammans.
Peter LeMarc, "(You're the) Devil in Disguise" (live, från Buena Sera-plattan)
Jag tycker att det är så jäkla fint att LeMarc kör denna fantastiska Elvislåt och mitt i den kör ett talat parti där han berättar om när han satt på ett torg i Trollhättan och drömde om att komma till Stockholm och bli rockstjärna som Elvis, varpå han går över i att härma Elvis sångstil innan han och bandet börjar rocka igen! Liksom med "Sherry Darling" och "This Kind of Music" tycker jag att LeMarcs Elviscover visar så himla bra hur fantastiskt det är med musik och hur mycket lycka man får av musiken!
Frankie Lymon and the Teenagers, "Why Do Fools Fall in Love?" (1956?)
Jag hoppas och tror att doo wopen är på väg tillbaka! Det är ju så jäkla cool musik med alla fantastiska sångarrangemang och fokus på melodier och sväng.
Eldkvarn, "Pojkar pojkar pojkar" (live, från Tempel av alkohol-plattan)
Fest eller!?!??? I alla fall om man är gubbrockare...
Emmylou Harris med Ricky Skaggs och Johnny Cash, "Jordan" (1980)
Sjukt svängig tradcountry med läckert sångarr mellan Harris, Skaggs och Cash. Kanske lite goofy för vissa.
the Monochrome Set, "Jacob's Ladder" (1984)
Grymt cool och svängig excentrisk brittisk indie från 80-talet; ett konceptuellt band med många märkliga influenser och infall, och aldrig var de mer excentriska, lekfulla och svängiga i en låt än på "Jacob's Ladder", med kyrkklockor, en massa körer, Luciano Pavarotti-imitation, twanggitarrsolo, och text som börjar med "Oh take my heart and let it beat to the sound of dancing feet!"
Geno Delafose, "Save the Last Dance for Me" (1995?)
Min favoritversion av en av mina favoritlåtar, Geno Delafose är en zydecodragspelare och -sångare från Louisiana och gör en mördarversion av denna klassiker.
Håkan Hellström, "Långa vägar" (2008)
Kan man ha en fest i Göteborg utan att ha med en Håkanlåt på spellistan?
Nynningen, "För full hals"
Svängig göteborgsk 70-talsprogg, en sångare med härlig dialekt och frasering, sjyst blåssektion och 70-talsgitarrös.
NOFX, "Bob" (live)
Skatepunk.. Jag älskar det.
the Mavericks, "All You Ever Do Is Bring Me Down"(1995)
Arketypisk US-amerikansk festmusik á la country/americana, kanske inte tilltalar särskilt många svenska 20-nåntings.. Men jag tycker att det är oerhört bra. Dansant sväng (fast kanske inte den slags dans som särskilt många gillar här i Sverige..) med dragspel, klinkpiano, twanggitarrsolo, körer, country och texmexinfluenser.
Randy, "Kiss Me Deadly" (1996)
Min favoritfestlåt, detta är alltså en låt som handlar om en fest. Första textraden är "I went to a party Saturday night, didn't get laid got in a fight". Vilket är särskilt hårt med tanke på att originalet sjöngs av en tjej, närmare bestämt 80-talsrockaren Lita Ford. Randy gör skatepunk av låten förstås. Deras version kommer från en av mina absoluta favoritskivor ...And the Rest is Silence från 1996, som har det briljanta upplägget att först kommer 10 låtar som handlar om politik - djurrätt, socialism, miljöpolitik, att leva rätt - och därefter en festlåt! Fin fördelning..
Lasse Stefanz, "Världens lyckligaste par"
Mer dansband..
lördag 15 november 2008
Att utvecklas
Idag när jag lyssnade på Free slog det mig ännu en gång hur mycket min musiksmak har ändrats under de senaste tre åren. Bara på ett positivt sätt (tycker jag själv), eftersom jag fortfarande gillar all musik jag en gång har tyckt om, men det är ändå anmärkningsvärt hur mycket musik jag tidigare nästan föraktade som nu kröner min skivsamling. Jag tycker det är härligt att gå igenom olika perioder och snöa in på olika genrer och musikaliska yttringar för att på så sätt bredda sina perspektiv. En viktig skiva för mig var "Svart Blogg", som verkligen öppnade mina ögon för gubbrock på allvar. Plötsligt var Ulf Lundell en viktig person och inte alls "dödsstöten för en seriös skivsamling" som jag vet att jag har sagt i yngre år.
1970-talet är ett tydligt exempel på det här. Nu ser jag det som det viktigaste decenniet för rockmusik, men jag minns väldigt tydligt hur jag och Erik för några år sedan försökte komma fram till fem artister som hade sitt genombrott på 1970-talet (före punkens genombrott) som var värda att lyssna på. Vi lyckades inte, jag tror listan stannade vid David Bowie och Nick Drake, med Lou Reed som bubblare (han var ju med redan på 1960-talet). Det är nästan komsikt hur annorlunda vi båda ser på det nu.
För ett tag sedan skickade Erik ett sms till mig där han beskrev hur fint konvolutet till Ulf Lundells "Evangeline" är. I mitten finns en bild där Ulf iklädd jeansjacka går ensam på en öde strand. Jag tyckte det var mycket fint, samtidigt som jag inte kunde låta bli att le åt tanken på vad jag hade tyckt om han hade skrivit så för tre år sedan. Visst är det underbart när klyschor man förut skrattat åt plötsligt drabbar en med full kraft!
fredag 14 november 2008
Hunger Hotell
Plura bloggar igen! Eldkvarn släpper snart nytt och det låter jäkligt lovande, nya singel tillika titelspåret "Hunger Hotell" är grym. På nya hemsidan finns, förutom blogg, filmklipp, bilder och annat gott. Plura skriver som vanligt vasst och pratar om att han satsar på kortare och rakare låtar på nya skivan..
http://www.hungerhotell.se/
Kant om att få feeling
"Två saker fyller mig med förundran, stjärnhimlen över mig och morallagen inom mig."
Immanuel Kant, Kritik av praktiska förnuftet (1790)
Som jag tänker mig det handlar denna blogg i hög grad om feeling. Om att få feeling, om vad som ger en feeling, om varför man får feeling. Vad upplysningsfilosofen Kant i det bästa jag nånsin läst om feeling, en passage mot slutet av Kritik av praktiska förnuftet (1790), kallade förundran. Som Aristoteles sa, "Det var från början förundran som fick människan att filosofera, och det är förundran som får henne att göra det även nu". I klartext, det är för att jag får feeling som jag bloggar; jag får feeling, alltså bloggar jag. För ett par år sedan skrev jag ett par byrålådeessäer om det estetiska begreppet det sublima och saker som jag fann sublima, och då kunde jag konstatera att i musiken var - och förblir, vet jag nu - en av mina starkaste upplevelser av förundran inför det sublima Pet Shop Boys version av "Always on my mind", denna oerhört mäktiga 80-talshit som till denna dag är min absoluta favoritlåt. Jag skrev då om hur Max och jag lyssnade på den tillsammans och försökte formulera hur fantastisk den är.
"Vi pratade förstås om låten och försökte formulera vad som är så bra med den,
men som vanligt är det svårt att göra det. På något sätt kom vi dock över begreppet "larger than life", jag tror att vi tog det från Backstreet Boys hit med samma namn där det betecknar kärleksrelationen, och fann det väldigt passande. Vi lyssnade på mycket musik som vi tyckte var bra, men det var och är inte mycket som ingav samma mäktiga känsla som "Always On My Mind"; mycket musik kan vara behaglig, bra och trevlig, men när vi lyssnade på PSB-låten räckte inte sådana ord till; av den sopas fötterna undan och man blir emotionellt chockad på ett bra sätt, upplyft och oändligt imponerad; underdånig inför denna enorma fantastiskhet."
Jag vet inte om Max håller med om min historieskrivning, men det är ungefär så jag minns det. Det viktiga är i alla fall upplevelsen av att ens känsla - ens feeling säger jag idag influerad av Anna Järvinen men det gjorde jag inte då för några år sedan - är så mäktig och stark att man inte kan uttrycka den i ord. Och hur roligt jag sedan tyckte det var när jag snavade över Kant och hans diskussioner om förundran och det sublima. Ord om just det där som är bortom ord. Det oändliga, de allra största känsloupplevelserna. (Hur de två begreppen är relaterade till varandra i hans teorier vet jag inte, jag är inte idéhistoriker.) Men som jag skrev då (år 2005): "Kant beskrev 1790 vad jag och Max kände då vi lyssnade på Pet Shop Boys!"
För att återanknyta till det inledande citatet. Den stjärnbeströdda himmelen sätter mig, den enstaka personen i mitt fysiska sammanhang i det oändligt stora världsalltet ("värld efter värld och system efter system") och gör till synes mig meningslös i min litenhet: i ett så sanslöst stort sammanhang blir individen mindre än en myra.
Den andra saken som fyller oss med beundran och vördnad, sedelagen, fungerar på ett annorlunda sätt. Sedelagen var hur Kant benämnde den sanna, objektiva moral som varje människa enligt honom har inom sig, och betraktandet av denna "höjer oändligt mitt värde som en intelligens genom min personlighet, i vilken sedelagen uppenbarar för mig ett liv, som är oberoende av det animala och även av hela sinnesvärlden." Med sedelagen höjer individen sig enligt Kant över det animala och fysiska, in i en storslagen mänsklig andlighet.
Det är två sorters oändlighet. Den fysiska, och den andliga. Och där nånstans tror jag att de allra största konstupplevelserna rör sig, bortom ord (men sublimt kan ju användas för att beteckna just det där som är bortom gränsen, det är inexakt men funkar tror jag). "Always on my mind", "God only knows", "Mitt bästa för dig", "Stay", "In the garden" live 1992, Bach. Sublim musik. Jag får sån jävla feeling.
torsdag 13 november 2008
Annorlunda hyllningar
Fleet Foxes
onsdag 12 november 2008
Boy meets girl so what?
"I worked myself up from nothing" - McCarthy
Underbar låt som är en slags superironisk uppgörelse med den borgerliga drömmen. Upplägget är ganska okonventionellt, låten inleds med att den kvinnliga vokalisten Laetitia Sadier i ett talat intro rabblar upp hela texten. Sedan kommer versen då den ena hårda textraden efter den andra passerar, med solig janglegitarr och orgel som bakgrund. McCarthys sångare Malcolm Eden och Sadier sjunger egentligen bara refrängen tillsammans, verserna sjungs av Malcolm med små kommentarer av hans kollega.
Take a little time to improve your life
You have it in you, though there are holes in your shoes
Things needn't be so bad
Even the lowest of the low can be a millionaire
With the right attitude
And a little hard work
Det är alltså på den sista av dessa ovanstående rader som den kvinnliga sångaren kommer in och liksom knyter ihop säcken. Mycket effektfullt sångarrangemang!
"I wish I could afford being pretty" - Victoria Winderud
Den här poppärlan är skriven av den unga och ännu osignade sångerskan och låtskrivaren Victoria Winderud. I refrängen kommer mansrösten in och lyfter låten till nya höjder! Fin text också i all sin enkelhet. Lyssna på låten här
"It might as well be now" - Moneybrother
Här gästas pengabrorsan av Ane Brun och resultatet är mycket lyckat! Här är det verkligen en regelrätt duett där de båda sångarna växlar repliker, för att sedan förenas i andra partier. Texten handlar om ett före detta par, mannen vill försöka igen, kvinnan är tveksam. En vacker ballad med fint pianospel och smäktande saxofon på refrängen. Också en väldigt enkel text men lätt att ta till sig, typiskt sådant som jag gillar.
We had some good times, girl
- Oh yeah, but long ago
Seems like in another world
- Let's just leave it so
What if I'm not ready to do that yet?
- There's another place where I should be
There's is alway another place we should be right, love
- You know, that's the thing about me
So why don't I get your number, maybe call you some time
- You've got my number, it's still the same
I deleted it so I wouldn't call you up late at night
- Now at least you seem to do some things right
I told you girl, I've changed, I swear
- I don't know what I'm still doing here
Since you are now, why don't you stay for a drink?
- I guess I could, let me think
Det här är en av mina favoritlåtar med Moneybrother, mycket tack vare den snygga växelsången!
Detta var tre låtar jag gillar väldigt mycket, men det finns som sagt många fler exempel på det här fenomenet. Jag tar tacksamt emot tips!
Jukeboxrock
Här tänkte jag skriva om några av mina få erfarenheter av jukeboxlyssning, om låtar jag gillat att höra på jukebox och barer jag gillat med jukebox. Jag inser när jag skriver att ingen av jukeboxarna har stått i Sverige, jag tror faktiskt inte att jag nånsin varit på en bar med jukebox i Sverige. Är det möjligt? Är jukeboxar så ovanliga här? I alla fall...
Studentbar, Toronto juli 08
I somras var jag i Toronto på en historikerworkshop. Den sista kvällen var vi ett gäng på 8-10 pers som var ute och åt flottig pubmat och drack god kanadensisk öl ur pitchers, och i slutändan när torontoianerna hade droppat av återstod en hård kärna av den holländsk- och svenskättade anarkosocialisten från Iowa Carl som doktorerar i New York, den jovialiske, charmante lille nyzeeländske professorn Kerry vars röda skägg och hår tycktes skvallra om ett skotskt påbrå, schweiziska doktoranden Rebekka, zimbabwiske doktoranden i Sydafrika Tapiwa, och jag. Vi spelade biljard och drack god kanadensisk öl ur pitchers. Så upptäckte vi jukeboxen. Stort! Vi hijackade den och kramade på en massa fantastisk musik - Jackson Browne, "Running on empty"; Journey, "Don't stop believin"; Creedence, "Fortunate son" och så vidare. Det var en av årets bästa kvällar för mig tror jag, kombinationen öl, biljard, härligt sällskap och grym jukeboxrock är svårslagen.
U Kastanu, Prag augusti 07
När jag läste tjeckiska i Prag förra sommaren bodde vi i studenthem på norra sidan av floden, i det rätt fina området Bubinec (Praha 5). Där ligger en klassisk pub där, om jag inte fått fel för mig, en gång i tiden Tjeckoslovakiens socialdemokratiska parti bildades (vi snackar sent 1800-tal). Inget av det märks idag, dock. Idag är U Kastanu (vid kastanjeträdet) en rätt sunkig rockbar med dålig mat, god öl, en stor men sliten ölträdgård med en massa hundar bland besökarna, och en del konserter. Den ligger 5 minuters promenad från studenthemmet där vi bodde och därför gick vi dit ganska många gånger, drack öl i trädgården, spelade fotbollsspel - och lyssnade på jukeboxrock. Med de här digitala monstren som innehåller tusentals låtar blir det svårt att välja låt tycker jag, men här kom jag fram till att en av mina favoritlåtar är väldigt bra jukeboxrock: The Clashs "White man in Hammersmith Palais". Lagom högljudd, melodiös, och lagom igenkänd.
Bar på Seifertova, Prag våren 06
En vårkväll var jag, Ben, Sören och kanske någon till på en sedvanlig pubrunda i Žižkov. Efter maten på ett rätt prollisch ställe, ett hak med sydstatsflagga och jägarkitsch, hamnade vi på ett ovanligt ställe för att vara i Žižkov: en bar, inte en pub. Alltså lite o-tjeckiskt, eller otypiskt i alla fall. På vägen ut och hemåt upptäckte vi att det fanns en jukebox, bestämde oss för att sätta på en låt, och snavade över en rätt speciell låt som vi halvt på skämt valde: Velvet Undergrounds "All tomorrow's parties". Vi snackar sex minuter monoton rock med Nicos skumma mässande röst och ekande pukor, knappast den mest sociala musiken. Så vi valde den och kollade oss omkring för att se om någon reagerade. Och jag blev förvånad, den enda synliga reaktionen var positiv; tjejen bakom baren gav oss tummen upp.
Music Music Music
Jag måste särskilt lyfta fram trummisen Michael Edlund (som jag haft nöjet att spela med en del, framför allt i halmstad-bandet Big Bag of Blues), som är en av de svängigaste trummisar jag har sett live! Han har ett effektivt driv och en förmåga att stöka till det och leka med olika accenter och polyrytmer utan att någonsin tappa konceptet.
Det är så härligt uppfriskande med riktigt bra, ung svensk jazz!
Hocus Pocus
tisdag 11 november 2008
Mer om musik i klädaffärer
Som om inte "Stay" var fantastisk nog på skiva, så får jag dessutom höra den i en liveversion som jag aldrig hört förut, med brölsax! MM-mm. Inte konstigt att man blir köpsugen.
måndag 10 november 2008
Dig Out Your Soul
Dagens bästa nyhet!
fredag 7 november 2008
Real ale-fest i Nottingham
"Fairport Convention did for Real Ale what the Grateful Dead did for LSD"
Die Zeit
Men som jag skämdes över att knappt ha sett mig omkring i stan, bet jag ihop det sura äpplet och promenerade kring lite i stadskärnan, som inte är helt utan estetiska värden; några fina gågator lyfter det hela. Och på väg tillbaka till busshållplatsen hade jag världens röta: jag snavade över en real ale-festival!! Jag älskar ale som ett barn älskar godis, distanslöst och okunnigt, och när posters på en pub gjorde reklam för en tiodagars ale-festival med 50 olika sorters ale att prova, blev jag överlycklig. Naturligtvis gick jag in där, köpte en bangers & mash och en polsk ale (även om det senare beslutet visade sig mindre lyckat), och mådde som en prins. Puben var en kedjepub och en billig sådan, med £1.95 för en pint, och dessutom hade de ett festivalerbjudande om att få tre 1/3-pints av olika ale-sorter för samma pris som en vanlig pint, vilket var grymt!! Det känns som att de flesta ställen skulle lägga på på priset om man bad att få mindre kvantiteter av flera sorter, men inte här, vilket jag uppskattade. Tyvärr hade de inte alla festivalens 50 ales denna kväll, utan "bara" 12 sorter eller så. Några av dem sålde dessutom slut innan jag hann prova dem. Men jag provade i alla fall sju sorter och här är mina omdömen.
Namyszow plum ale
Åt helvete för söt, helt odrickbar. Betyg 0/5.
Theakston's Bitter
Mesig, men okej för att vara bitter. Betyg 2/5.
Banny's Winter Ale
Svag smak, men god. Betyg 3/5.
Brains Top Notch
Smakar lim (eller så som lim luktar). Rätt svag, syrlig. Betyg 2/5
Carolus (8.0 %)
Halvvägs till vin. Söt, som nånting man dricker till kaffet. Betyg 2/5.
Oxford Brakspear
God, anonym men fin. Kan man dricka mycket av. Betyg 3/5.
Firestone Walker India California Pale Ale
Söt, smakrik och underbar. Okej att detta var en sjunde alen jag testade, att jag var småfull och subjektiv, men efter två pints, varje klunk kritiskt avsmakad, smakade Firestone CIPA fortfarande friskt som en vacker, kall höstkväll i Majorna. Betyg 5/5
http://www.firestonewalker.com
onsdag 5 november 2008
Graham Day and the Gaolers.
I'm glad I'm not young no more
fighting for everything
---
don't have to identify
with anything
De kommer från senaste albumets Triple Destilled inledande låt "Glad I'm not young" - och de är för mig - bloggruppens "ålderman" - på pricken! Det bifogade klippet är från samma konsert men låten är "Begging you" - ännu en pärla från senaste albumet. Spana in deras coola scenkostymer!
söndag 2 november 2008
Håkan Hellström på Cirkus 28/10
Bandet är taggat och tight efter en lång turné. och soundet kvalar in bland rockhistoriens bästa; klinkpiano, brölsax, vad mer kan man begära? Mellansnacken (som liksom låtlistan inte skiljer sig nämnvärt från de andra spelningarna jag varit på) handlar mycket om att hitta en kärlek som håller resten av livet, att bli äldre, att få barn, och det är en mer komplett artist än någonsin som vräker energi och kärlek över stockholmspubliken.
Håkan har en diger katalog att ösa ur, och öser är precis vad han gör i låtar som "En vän med en bil", "En midsomarnattsdröm", "För en lång lång tid" och "Klubbland". Bland de mer finstämda numren gillade jag särskilt "Minnen av Aprilhimlen". Överlag är det en väldigt dynamisk konsert där Håkan & co verkligen krämar musten ur varje låt.
Det enda som stör, förutom att han kör nästan exakt samma mellansnack som senast, är en något utdragen version av "Kärlek är ett brev skickat tusen gånger", en av senaste plattans svagaste och bittraste låtar. När han som extranummer dundrar på med "Känn ingen sorg för mig Göteborg" och "Kom igen Lena" känns dock allt vad kritik heter väldigt långt borta, och det är bara att buga och bocka! Fem laxar!
Glasvegas
Jag blir alltid skeptisk och nästan avogt inställd till band som hypas i media. Om ett band hyllas i Nöjesguiden brukar jag ta det som ett säkert tecken på att det inte är värt att lyssna på. Barnsligt kanske, men bränt barn skyr elden. Därför är det så otroligt befriande när en NME-hype från Glasgow visar sig vara det bästa nya band jag hört på väldigt länge!
Så mycket har skrivits om bandet som bildades redan 2001 men först nu släpper sin debutskiva, en skiva som redan nu räknas som en klassiker på vissa håll. "Glasvegas" har jämförts med Oasis debutplatta, somliga säger att det är en lika viktig platta som Nevermind, etc..
Jag tycker att Glasvegas låter som ett Broder Daniel med bättre sångare, låtar, och mycket bättre texter. Sångaren James Allan sjunger på underbart bred glasgow-accent skarpt socialrealistiska texter om en mobbad unge som lärt sig hemifrån att man måste slå tillbaka, om hur polisen knackar på mitt i natten och berättar att ens son fallit offer för gängvåld, om en socialarbetare som skall få knarkare att välja livet, om en person som varit otrogen och betett sig allmänt vidrigt och nu befinner sig på gränsen till vansinne.. Mörka teman som ackompanjeras av storslagna trummor, bombastiskt gitarrmangel och melodier starka nog att vrålas från vilken fotbollsarena som helst. Det låter som en blandning av klassisk brittisk rock som the Clash, Jesus & Mary Chain och Oasis med fötterna stadigt förankrade i samtiden.
Jag brukar alltid vara förtjust i små detaljer som underfundiga formuleringar, snygga gitarrslingor eller hur sångaren betonar vissa meningar, och sådant finns det gott om. Lyssna på hur James betonar "My name is Geraldine / I'm your social worker" i "Geraldine", första singeln från plattan, eller hur den fullkomligt magiska gitarrmattan gör entré efter första versen i "It's my own cheating heart that makes me cry". Rockmusik när den är som bäst!
Skivans höjdpunkter är många, men de spår jag har som favoriter förutom redan nämnda låtar är "Daddy's gone" och "Go square go". Mot slutet av plattan mattas kvaliten av något och när Beethovens månskenssonat ligger som bakgrund till en spoken word om knivvåld (!) som sista spår är det inte lika fantastiskt bra längre. Glasvegas är dock förlåtna, som helhet är det här årets bästa platta hittills tillsammans med Håkan Hellströms senaste!
Stockholmsnatt om skäggvågen
"Men du kan väl inte på fullaste allvar hävda att musiken är lika viktig som ett bands image eller utseende? Man ser ju direkt att dom där är dåliga: dom har ju varken mysiga skägg eller rutiga flanellskjortor. Och kolla: snubbarna är korthåriga, herregud vilka miffon."
http://www.svd.se/kulturnoje/serier/artikel_598903.svd?date=20081017
Mitt bästa för dig
Det här med att vakna i en stark sinnesstämning tycker jag är fascinerande, när man från det första vakna ögonblicket är upprymd eller nedstämd eller vad det kan vara. En av mina nya favoritlåtar, supergruppen Grymlings hit "Mitt bästa för dig" från 1989, tar upp det där, eller i alla fall gör den det i mina associationer. Det är i mitt favoritparti, den andra versen där en sångare som jag antar är Göran Lagerberg tar över (de fyra turas om att sjunga). I refrängerna sjunger de tillsammans och det låter grymt coolt med Pugh Rogefeldts nasala, hesa rockröst tillsammans med Lagerbergs och Rickfors. Efter refrängen och ett snabbt parti som Pugh sjunger kommer de till andra versen som går långsammare och som ger mig sån jävla feeling
Jagad av tanken 'Du har ingen vän'
Kände en smak av förloraren i mig
Sätter mitt hopp, mitt bästa till dig"
Håkan på Cirkus, 29 okt
"Born to Run" är som melodi och arr den perfekta rocklåten (vilket den dock inte är ensam om). Men jag levde inte 1975, hörde den inte då och har inget personligt förhållande till den. "Känn ingen sorg för mig Göteborg", däremot, är också den en perfekt rocklåt och den kom år 2000 när jag i allra högsta grad levde och intresserade mig för gråtmild indie. Jag och Max har diskuterat detta, om det nånsin igen kommer komma en artist så perfekt tajmad för ens eget liv, en artist som tilltalar en så oerhört mycket med debutskivan med låtar om att vara sjutton och olyckligt kär när man själv som lyssnare är tonåring, och åtta år senare spelar gubbrock med klinkpiano och brölsax när man själv som lyssnare under tiden helt snöat in på gubbrock med klinkpiano och brölsax.
Jag tycker att Håkan har en sanslöst bra katalog av låtar och det visade han på ett väldigt bra sätt igår, med ett nästan perfekt låturval (jag skulle bara vilja stryka "Klubbland" och "Vi två 17 år"). Fan, när han brände av "Långa vägar" som via ett saxintro gick över till "Känn ingen sorg för mig Göteborg" som gick över i en grym version av "Kom igen Lena", det var bland det bästa jag hört i hela mitt liv. Jag gillar verkligen hur hans hela katalog nu live stöps om i en gubbrockform; om det kommer ut en liveskiva från denna turné kommer den bli min favorit HH-skiva.