onsdag 27 maj 2009

Dirt Farmer


Jag har tidigare nämnt Levon Helms platta "Dirt Farmer" från 2007 i förbifarten, men när jag lyssnade genom skivan häromdagen insåg jag att den är värd ett eget inlägg.

Levon Helm var medlem i The Band, bandet som kompade Bob Dylan men också hade en rad egna hits på slutet av 1960-talet och början av 1970-talet. Helm satt för det mesta bakom trummorna men spelade också gitarr och mandolin, dessutom sjöng han på många av låtarna. Hans sångröst är fantastisk - rankad #91 i tidningen Rolling Stones lista över världens 100 bästa sångare.

Åren som föregick Dirt Farmer var mycket tuffa för Levon. Hans studio brann ner, flera av hans bästa vänner dog och han drabbbades själv av strupcancer. Cancern förstörde hans röst och kvar var bara en hes viskning, men till inspelningen av Dirt Farmer var hans stämma mirakulöst återskapad till nästan full kapacitet.

Skivan är baserad på ett ganska traditionellt country/bluegrass-sväng med sånger om den amerikanska södern och människor som, liksom Levons föräldrar, sliter med jordbruket för att få allt att gå runt. Texterna är kanske inte bråddjupa men i sammanhanget, med den 67-åriga rocklegendens vitala trumspel, otroligt laddade och av cancern och åren märkta sång, och mycket kompetenta kompband fungerar det riktigt bra, som t.ex. i titellåten "Dirt Farmer" där huvudpersonen blir av med sina odlingar och därmed också sitt banklån ("He ain't got no corn / can't pay off his loan"). Kvinnosynen är kanske inte helt uppdaterad men nog kan man liksom Levon förstå tjusningen med en kvinna som den i "Got me a woman":

"Nothing in the world make me treat that woman mean
She shaves my beard and keeps my tractor clean"

Att när man närmar sig sjuttio och varit med om så mycket motgångar göra så här eldig och frisk musik är en stor prestation, det glöder och pyr om hela produktionen! Inte minst det redan nämnda trumspelet som ofrånkomligt hamnar långt fram i mixen men gör det med den äran - ett rättframt bankande som svänger och visar vägen framåt, hemåt och längre inåt landet.

Den 30 juni i år släpps uppföljaren till Dirt Farmer - Electric Dirt - väl värd att hålla ögonen öppna för om man får tro de smakprov som finns på Levon Helms hemsida.

Inga kommentarer: