onsdag 14 oktober 2009

Människor det varit synd om


"Människor det varit synd om" är skriven av Kalle Lind, mannen bakom "En man med ett skägg"-bloggen, och är till stor del baserad på texter från hans blogg. Kalle är en man som enligt egen utsago sysslar med radio, tv, böcker och övrigt, men som enklast kännetecknas av sitt enormt stora intresse för gubbar i allmänhet och bortglömda anekdoter om dessa gubbar i synnerhet.

För oss som har läst hans blogg känns det som ett ganska säkert kort att skaffa den här boken. Även om bloggen är en smula ojämn är lägstanivån hög och allt som oftast renderar läsningen av inlägg i skratt med öppen mun, oavsett om man läser ensam eller i grupp.

Just dessa skratt med öppen mun blev ett problem för mig när jag tog del av denna litterära sammanställning av olika personer som på ett eller annat sätt råkat illa ut. Jag läste boken i kollektivtrafiken, samt på en sen avgång på tåget till Halmstad. Att sitta och skratta högt för sig själv må vara härligt men det medföljer automatiskt en känsla av skam när det sker i sådana sammanhang. Dessutom kan det upplevas störande att det sitter en halländsk pajsare och skrattar så att han gråter inklämd på den smockfulla bussen i rusningstrafikens Stockholm.

Men även om boken kan ge vissa negativa biverkningar måste jag rekommendera den. Den är helt enkelt förbaskat kul. Kalle behärskar språket väldigt väl och är en mästare både på att göra en kort historia lång, få in meningslösa men underhållande extrafakta och att få till punchlines.

Boken behandlar så vitt skilda karaktärer som Moses, Ulf Lundell, Astrid Lindgren och Nikita Chrusjtjov och tar för det mesta upp små och bortglömda händelser som mer eller mindre lyckat får dessa personer att framstå som ömkansvärda. Egentligen är den röda tråden ganska tunn och man kan lika gärna läsa ett kapitel hit och dit som att läsa hela alstret sammanhängande.

Jag skulle kunna citera och hänvisa till lustigheter i oändlighet, men jag väljer att göra det enkelt för mig genom att helt enkelt hänvisa till bloggen "En man med ett skägg" (länk finnes här på sidan) eller den här sidan där du kan inhandla boken billigt.

1 kommentar:

Linnéa sa...

Bra inlägg! Jag hade en liknande upplevelse när jag satt på universitetsbiblioteket i SOU-rummet och ramlade på bloggen (som ni på LiL säkert känner till?) Katastrofala omslag: http://katastrofalaomslag.blogspot.com/. Först försökte jag hålla inne skrattet som till slut mynnade ut i sjuka väsningar. Det var några fantastiska timmar!