tisdag 16 juni 2009

Kåsörsommar 2009

Sommaren 2009 ska bli min Göteborgssommar. Jag har bott här (större delen av tiden) sedan hösten 2003 nu, men har inte haft en enda Göteborgssommar; detta på grund av sommarjobb i Halmstad, lägenhetsbrist, eller (de två senaste åren) utlandsresor. I år har jag rest mycket på våren och har planerat en Göteborgssommar, bestående av stekhett väder (vilket man visserligen inte kan räkna med), undanskymda skrymslen av stan, kaféer, fotbollsmatcher i de lägre divisionerna, och - inte minst - kåserande!

Här är jag mycket influerad av den gamle Göteborgskåsören Arne Gadd, av vilken jag har läst böckerna Om sommaren: en dagbok i juli från 1984 och Stad i väster: Göteborg, från 1972. Passande nog hittade jag dem i december förra året på Göteborgshyllan på Majorna folkbibliotek på Chapmans torg, det var kallt och mörkt och jag läste ett gäng Göteborgsböcker - däribland Robert Garellicks underbara fotobok - och drömde om sommaren i Gbg. Inte minst Gadds Om sommaren handlar så klart om det. Upplägget är att Gadd, en bildad livsnjutare, kåsör, allkonstnär och lokalpatriot i medelåldern är "kvar i Göteborg" över sommaren medan de flesta bekanta är bortresta, och han vandrar och flanerar omkring i stan och observerar, kåserar och tecknar.

Jag tänker mig att jag kopierar den, Gadds sommar 1971, till min sommar 2009. Lyssna på Lasse Dahlquist och Sonya Hedenbratt, flanera i Redbergslid, Bagaregården, Majorna och Mölndal, i stekande hetta sitta och svettas på Överåsvallen, dricka folköl på klipporna vid Röda Sten, bli full mitt på dagen på uteserveringar, bada i Delsjön, cykla i Örgryte, och promenera hem i sommarnätter. Allt detta med en blyertspenna bakom örat och ett block i fickan, så att jag vid minsta inspiration kan skriva ett kåseri på studs.

"Medge, sa Beda att detta är skoj
Oh boy, oh boy, oh boy!"

1 kommentar:

Max Thornberg sa...

Jag ser fram emot detta!