lördag 27 juni 2009

Midsommar

Efter att ha varit på resande fot och utan tillgång till internet en tid är det skönt att vara nära en dator igen. Midsommarhögtiden var väldigt vacker.

Efter att ha blåst en hel del i det svenska hornet här på Längre inåt landet måste jag följa upp det med att konstatera att blott Sverige svenska midsomrar har. Det finns väl ingen annan högtid där vi firar vårt land på ett så noggrant och ohämmat sätt? Och med rätta! God mat (sill, gravad lax, janssons frestelse, jordgubbar) och dryck (OP, Hallands fläder), dans och allsång. Jag tycker att midsommar borde utses till nationaldag!


Själv firade jag på den småländska landsbygden i en röd stuga med vita knutar. Dragspelet åkte fram, Lasse Dahlquist, Cornelis, Taube och Thore Skogmans låtskatter luftades och gemytet var totalt. För mig är midsommar, trots den prestationsångest som kan medölja stora festligheter, ett säkert kort. Får man bara vara nära några personer man tycker om, äta lite sill och potatis, dricka en nubbe och sjunga några bitar så är man hemma. Enkelt, vackert, och oj så svenskt.

Inga kommentarer: