måndag 15 juni 2009

Topplista: de bästa låtarna om floder1. Dennis Wilson, "River Song", från Pacific Ocean Blue (1977)
Stora plus här för hela estetiken: en skäggig man från bandet Strandpojkarna gör på det gyllene 70-talet en fluffig och förvirrande skiva om yttre och inre landskap i Kalifornien, med en kör som skanderar "rollin', rollin', rollin' on river". Given etta.

2. Loretta Lynn & Conway Twitty, "Lousiana Woman Missisippi Man"
En av de skönaste countrylåtarna nånsin; kolgruvsarbetardottern Loretta Lynn och Conway Twitty gjorde många låtar ihop men detta är den mest emblematiska, med en underbar text och ett gött mainstream-honky-tonk-sväng. Låten handlar, som man kan tro från titeln, om en kvinna från Louisiana och en man från Mississippi (delstaten alltså) som har ihop det. Den komplicerande faktorn är floden Mississippi som ligger emellan dem och som de måste simma över. "Oh see that alligator waitin' on by, sooner or later they know I'm gonna try". Pophistorien kan inte få för mycket av såna här låtar!

3. Björn J:son Lindh, "Brusa högre lilla å" (1980)
Inte såna här heller. Björn J:son Lindh och Janne Schaffer slår sina smaklösa påsar ihop och gör episk instrumentalrock med influenser från Santana(! eller nåt).

4. The Louvin Brothers, "River of Jordan", från Satan is Real (1960)
Louvin Brothers-ös av allra finaste sort, om än lite hädiskt med elgitarr och trummor (dock bara vispar!), men tja, när elgitarren spelar så fina proto-twang-slingor så kan nog Gud gå med på den eftergiften för kommersialismen. (Louvin Bros ville från början hålla sig till sättningen mandolin, akustisk gitarr, akustisk bas och sång.) Låten handlar om att vilja hela sig genom en pilgrimsfärd till floden Jordan där man likt Jesus ska doppa sig. Det är sången som gör hela låten: bröderna Ira och Charlie matchar varandra underbart, med Charlies egentligen rätt oanmärkningsvärda bonnaröst och Iras vackrare tenor, och arret där de under 2 minuters gammelmanscountry-ös matchar varandra perfekt med call and response och andra kristna finesser.
(hittar den inte på Youtube med Louvin Bros, men det finns en coverversion med Ricky Skaggs, och en annan låt med samma titel med Carter Family.)

5. Johnny Cash, "Big River", Live at San Quentin (1969)
Om en manlig sångare som är känd som en karlakarl börjar en låt med textraden "Now, I taught the weeping willow how to cry", så tycker jag att det är väldigt fint. En grymt bra uptempolåt á la tågsoundet, med djävulskt twang, är det också.

låtar som hamnar långt ner för att de inte tillräckligt mycket handlar om själva floden: Eldkvarn, "Nerför floden"; Neil Young, "Down by the River"; Bruce Springsteen, "The River"

Fler kandidater:
CCR, "Green River"
Dylan, "Watching the River Flow"
Ratt, "Steel River"
Alan Parsons Project, "One More River"
Jojje Wadenius, "River Nile"
Bobby Darin, "Lazy River"
Carly Simon, "Like a River"
Alabama, "Tennessee River"
Charley Patton, "Green River Blues"
Scout Niblett, "River of No Return"
John Hiatt, "The River Knows Your Name"
Cecil Taylor, "The Owner of the River Bank"

Stilpoäng för band som tagit sitt namn från floder: AOR-bandet Styx (enorma stilpoäng för att ta sitt bandnamn från den flod som man i grekisk mytologi måste korsa innan man träder in i dödsriket), death metalbandet Nile

Låtar som inte räknas för att deras floder är metaforer: "Moon River", "Cry Me a River", "Whiskey River"

Bonus för att namnge en skiva från en flod: Michael Brecker, Tales from the Hudson (1997)

Uppdatering 23 juni: jag hittade att bloggen Metal Bastard Goes Soft också gjort en flodlåtslista!

2 kommentarer:

Max Thornberg sa...

Fint inlägg! "River man" med Nick Drake då? Den handlar visserligen vad jag kan urskilja inte särskilt mycket om en flod, men förtjänar att nämnas i sammanhanget!

hoggis sa...

River man är en av de vackraste låtar som fionns.