fredag 10 oktober 2008

Höstens Guld

Jag har alltid avskytt hösten. Egentligen är det väl inte själva hösten som är det största problemet, utan att den påminner en om att den långa svenska vintern är i antågande. Jag har en tendens att leva i den relativt snara framtiden, vilket gör vintern uthärdlig eftersom våren finns inom räckhåll, men att genomleva höstens regn, rusk och förkylningar bara för att mötas av kyla, slask och brun snö är mer än jag står ut med. Varje år frågar jag mig själv varför jag bor kvar i norden när hösten kommer - fram tills i år!

Jag har kommit till den enkla och egentligen självklara insikten att man måste göra det bästa av det man har. En stor hjälp på vägen till denna insikt har jag fått av Plura. Hans bok "Resa Genom Ensamheten" har gjort att jag längtar efter att möta hösten genom att fiska och plocka svamp, sitta ensam i en stuga och skriva musik, och gå ut i natten och känna duggregnet mot ansiktet. Sitta inne en kväll och lyssna på Bobo Stenson med en god kopp te i handen med levande ljus tända, lyssna på "En Regnmetares sång" med Eldkvarn under en promenad i den Sörmländska skogen klädd i höstskrud eller bege sig ut för att plocka svamp är saker som gör hösten till en riktigt fin, ja rentav nödvändig årstid. Det sistnämnda gjorde jag och Edvin för några veckor sedan, och vad underbart det var! Vi åkte buss från slussen ut till Ingarö, och gick sedan in i Björkö natrurreservat utrustade med en rejäl matsäck, en svampbok och söndagsfirarens lättsinniga humör. Många timmar senare återvände vi hem med påsar fyllda av kantareller, trattkantareller, taggsoppar, m.m., och gjorde svamptoast så det stod härliga till. Så skall hösten tas till vara! Det är lätt att missa sådana fina sysselsättningar som årstiden erbjuder, eftersom det kräver en ganska stor portion initiativtagande och engagemang, men om man gör det är det lättare att njuta av det och sluta klaga på det svenska klimatet.

Att romantisera höstregnet istället för att förbanna det tror jag är rätt väg!

När jag letar igenom min iPod efter höstlåtar är det mest jazzlåtar jag får upp. Jag vet inte vad det beror på, att det är en blå årstid kanske? Autumn Blues, Autumn In New York, Autumn Leaves och Autumn Waltz. Jag kan inte riktigt komma på några favoritlåtar som handlar om hösten, bara låtar jag själv förknippar med hösten. Jag har redan nämnt Eldkvarns "En Regnmetares sång", även "Man Överbord" är en låt som känns "höstig". Förra året lyssnade jag väldigt mycket på Robert Plant & Alison Kraus och Neil Youngs "Harvest Moon", tidigare höstar förknippar jag med Belle & Sebastian, the Field Mice, Clientele och Mauro Scocco, men det beror som sagt mer på att jag lyssnade på dem när bladen föll från träden än att låtarna handlar om hösten. Därför ber jag nu om läsekretsens hjälp för att kora de ultimata höstlåtarna!

4 kommentarer:

Erik Bengtsson sa...

när jag sökte i min itunes fick jag upp, förutom redan nämnda:

- vincent vicious ep rädda mig från hösten
- autumn serenade med coltrane & johnny hartman
- a thousand autumns med branford marsalis
- boys of autumn med slicke sångaren david roberts
- what if next autumn med taiwanesiska indiebandet 8mm sky
- james taylors platta october road

- och så bandet the autumn rhythm, som har tagit sitt bandnamn från en tavla av jackson pollock! typ skör indie, rätt bra.

jag vet dock inte riktigt om jag har någon musik som jag lyssnar på speciellt mycket på hösten, jag tror inte det.

Erik Bengtsson sa...

och:
- september tears med sophie zelmani
- late november med sandy denny
- october in oxnard med rake and the surftones

Max Thornberg sa...

Det där är många bra artister men det känns som fel väg att gå att först hitta låtar som handlar om hösten och sen göra de till sina favorit-höstlåtar..? Kanske måste det bli så, jag trodde det skulle finnas låtar man kunde plocka fram direkt men det var tydligen inte så enkelt.

Erik Bengtsson sa...

En riktig vårskiva, och ett vårband, för mig är i alla fall Happydeadmen och deras samling. Grymt bra vårmusik, fladdrande jangelgitarrer!

Men för sommar, höst och vinter vete fanken om jag har särskilda skivor som jag lyssnar extra mycket på. (Jag fortsätter fundera - också på om det finns vissa skivor som jag associerar med vissa år eller vissa höstar, som med ditt senaste inlägg om "Tigermilk". Mitt minne är så dåligt..) Förutom julskivor på vintern förstås. :)