måndag 13 oktober 2008

Favoritljud

Vad har ni för favoritljud i musiken? Jag menar enstaka ljud - instrument, arrangemang, sätt att spela på - som kommer in och förgyller en låt och ger en gåshud. Mina är - och några av dessa ska jag nog skriva särskilda inlägg om här på bloggen - :

Klinkpianot, brölsaxen, doo wop-pianot, cowboyens gråtande steelgitarr, tvärflöjtssolot, mandolinen, dragspelet, det talade partiet, banjobreaket, 94-chugga chuggat och softcore-chugga chuggat, schlagerhöjningen, gubblunktrummorna, skatepunkkörerna, koklockan, den Bachsk-Byrdska jangelgitarren, call & response, Richard Thompson-licksen, det omständiga 70-talsfillet, cembalon

3 kommentarer:

Max Thornberg sa...

Beach Boys-kör/acapella-break, klockspel, orgelbrus, mattor med akustiska gitarrer, kontrabas, storslagna landskap (U2, Angels & Airwaves, Daniel Lanois), fiol (Jackson Browne, Andrew Bird), syntstråk/stråkmaskin.. För att nämna några du inte nämnde..

Arvid A Larsson sa...

Barnkörer, avgrundsvrål, flagioletter, harpa, måsskrik och annan fågelsång, oljefat, volympedal, regnmakare, ensamt och ödesmättat pianofill, kasta-cementsäck-i-lagerhall-virvel, handklapp.
Förr att nämna några till...

Erik Bengtsson sa...

Haha, härliga kommentarer!! Bra förslag!! Jag tycker verkligen att vi bör återkomma till en del av dessa... Beach Boys så klart, men jag ser också gärna inlägg om storslagna landskap-soundet, om "ensamt och ödesmättat pianofill" med mera!

Jag kom på en till fin: "Sunset Beach-pianolicket", det var väl Calle som sa det (kan dock inte komma ihåg om vad, var det Calderazzo?)?