måndag 13 oktober 2008

Kontraster, del 1.

En kontrastfylld figur kan slå en med häpnad. Eftersom jag gillar starka kontraster inom mode har jag tänkt att utforska några sådana här på bloggen.

En första väldigt kontrastrik stil jag kommer att tänka på är det kaliforniska västkustrocksmodet. Och "rock" syftar här på musikstilen, inte ytterplagget. En av västkustrocksmodets främsta protagonister är (eller var, han har numera anammat östkuststudiomusikerstilen, men mer om den i ett senare inlägg) soulrocksångaren Michael McDonald.

Västkustrocksmodet bärande element är konstrasten mellan skägg/hår, och tunna, stiliga material. Det är ett genialt enkelt upplägg - som om en långhårig, skäggig hells angels-anhängare klipper håret, trimmar skägget och kläs i rivieraskjorta, klubblazer och chinos.

Här är en bild på Michael McDonald från 70-talet:


Här ser vi ett relativt stort men noga ansat skägg och en utvuxen, busigt småpojksaktig frisyr vägas upp av en rosafärgad skjorta i ett sidenartat material av till synes hög kvalitet. McDonald har också knäppt upp tre (eller fler) av skjortans knappar, vilket antyder en rebellisk och frigjord bärare.

Västkustrocksmodet kvalitet tycker jag ligger i att det skapar en härlig kontrast mellan det välartade och det vildvuxna, mellan det uppfostrade och det otämjda.

3 kommentarer:

Erik Bengtsson sa...

Bilden = FANTASTISK!! Underbart softad färgskala.

Erik Bengtsson sa...

Mer om skägg, Fredrik Strage i DN häromdagen:

"De senaste månaderna har rockhistoriens absolut snyggaste skägg åter blivit aktuellt. Det satt på Beach Boys-trummisen Dennis Wilson, vars enastående solo­album "Pacific ocean blue" nyligen gavs ut på cd. Trots sin skönhet och begåvning var Dennis Wilson en sorglig figur. Han krökade och krökade tills han ramlade av sin båt och drunknade. Men hans skägg såg perfekt ut ända till slutet. Det överträffade till och med det magnifika burret på Michael McDonald och Jerry Garcia."
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2453&a=832772

Arvid A Larsson sa...

Dennis Wilson alltså... den mannen ger en ju skäggavund av rent osunda mått!