onsdag 15 oktober 2008

Konsumentupplysning: George Jones-samling


Har du sextio kronor på fickan? Bor i Göteborg? Då är mitt hetaste köptips detta: George Jones dubbelcd best of Country Roads, 60 kr på Bengans. Arketypisk och briljant klassisk country. Arketypisk: Jones var en riktigt problematisk karl, gift en massa gånger, alkad, kokainist, legendariskt dålig på att hantera pengar. Också musikaliskt: pampiga, smöriga – men inte överproducerade – ballader om olycklig kärlek, låtar om sprit, kvinnor och honky tonk. Riktig mainstreamcountry; jag upptäckte honom genom nedladdning av en mapp som hette ”100 greatest country songs”, som samlade de hundra låtar som nån US-amerikansk countryradiostation utsett till just de hundra bästa countrylåtarna någonsin. Där låg George Jones magnifika ballad om livslång olycklig kärlek ”He stopped loving her today” etta. Inte helt oförtjänt.

Sentimentalitet är en av countryns huvudegenskaper och förekommer överallt hela tiden i genren (också i "outlawcountry" som annars av namnet att döma skulle vara lite farligare), men ingenstans har den väl uttryckts så grandiost som i "He stopped loving her today". Den innehåller alla konstens största teman: kärleken, och döden. Jones berättar om en vän vars förhållande med den Stora Kärleken tagit slut.

"He said I'll love you 'til I die
She told him you'll forget in time
As the years went slowly by
She still preyed upon his mind

He kept her picture on his wall
Went half crazy now and then
He still loved her through it all
Hoping she'd come back again
Kept some letters by his bed
Dated 1962
He had underlined in red
Every single I love you"

Inget lätt liv. Och sen kommer låtens punchline, som är riktigt tung. Låten heter ju "He stopped loving her today". Så, han kom över henne? Han hittade en ny kärlek? Ett lyckligt slut? Nej! Detta är country, det är emo, det är deppigt.

"I went to see him just today
Oh but I didn't see no tears
All dressed up to go away
First time I'd seen him smile in years

(Chorus)
He stopped loving her today
They placed a wreath upon his door
And soon they'll carry him away
He stopped loving her today

(Spoken)
You know she came to see him one last time
Oh and we all wondered if she would
And it kept running through my mind
This time he's over her for good

(Repeat Chorus)"

Observera det talade partiet! Mäktigt! Det är väl sånt här som är så gött, så underbart med country: den är inte rädd för de stora frågorna och stora temana.

1 kommentar:

Fredrik Nyström sa...

Oerhört intressant, George Jones! Det där måste jag se till att ta del av. Tack för tipset!